Obserwuj w Google News

Co zrobić, aby grzyby nie czerniały? Wykorzystaj ten trik

2 min. czytania
29.09.2022 10:54
Zareaguj Reakcja

Jak skutecznie zapobiegać ciemnieniu grzybów po zamarynowaniu? Oto sprawdzony sposób.

Grzyby
fot. Shutterstock

Jesień to idealny czas, aby uzupełnić naszą domową spiżarnię o różne przetwory. Na jej półkach nie może zabraknąć marynowanych grzybów, które doskonale nadają się jako dodatek do różnych dań. Aby zachować ich apetyczny, naturalny kolor po zamknięciu w słoikach, warto sięgnąć po ten sprawdzony kulinarny trik, który dawniej stosowały nasze babcie.

Redakcja poleca

Porady kulinarne: co zrobić, aby grzyby nie czerniały?

Marynowane grzyby to przysmak, po który chętnie sięgamy przy różnych okazjach. Niestety te leśne skarby mają to do siebie, że bardzo łatwo czernieją. Jeżeli zależy ci na tym, aby twoje przetwory zawsze prezentowały się na stole idealnie, wypróbuj ten prosty domowy sposób.

Wystarczy, że w trakcie obgotowywania grzybów dodasz do nich odrobinę octu lub kwasek cytrynowy. Te dwa produkty spożywcze cieszą się dużą popularnością w naszych kuchniach i warto wykorzystać je również w tym przypadku. Skutecznie zapobiegną ciemnieniu grzybów i sprawią, że twoje marynaty zawsze będą zachwycać wyglądem. 

Zobacz także: Marynujesz grzyby w ten sposób? Lepiej tego nie rób

Porady kulinarne: jak przechowywać marynowane grzyby?

Marynowane grzyby, podobnie jak inne domowe przetwory, należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Dzięki temu mamy pewność, że będą nadawać się do jedzenia nawet po upływie kilku miesięcy. Takie przysmaki powinniśmy trzymać w chłodnych pomieszczeniach. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się domowa spiżarka. Słoiki z marynatami możesz umieścić też w kuchennej szafce. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, aby znajdowała się z dala od grzejników czy innych źródeł ciepła.

Zobacz także: Przepis na marynowane kanie. Ich smak was zachwyci