Te grzyby pojawiły się w lasach. Grzybiarze nie mogli się doczekać
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W polskich lasach nie brakuje obecnie wyjątkowo dorodnych okazów. Z porannego spaceru można wrócić z koszem wypełnionym po brzegi prawdziwkami, rydzami, koźlarzami, borowikami, czubajkami… Lasy Państwowe poinformowały, że grzybiarze coraz częściej natykają się na jeszcze jeden wyjątkowo smaczny gatunek. Jaki?

Sezon na grzyby rozpoczyna się późnym latem i kończy wraz z pierwszymi przymrozkami. Jesień to ulubiona pora roku miłośników grzybobrań. We wrześniu i październiku w lasach aż roi się od dorodnych okazów. Prawdziwki, kurki, kanie, koźlarze, borowiki są szczególnie cenione przez grzybiarzy. Również rydze słyną z pysznego smaku i aromatu.
Rydze pojawiły się w polskich lasach. Podsmażone na maśle smakują wybornie
Nadleśnictwo Baligród, które obejmuje obszar północno zachodniej części Bieszczadów, zwróciło uwagę, że w polskich lasach pojawiły się rydze. To grzyby, które rosną od sierpnia do listopada – wiele jednak zależy od sprzyjającej pogody. Rydze często rosną w pobliżu sosen. Preferują miejsca dobrze oświetlone, więc warto szukać ich głównie na obrzeżach lasów oraz niedaleko polan leśnych.
Zobacz również: Łudząco przypominają pieczarki. Pomyłka jest śmiertelnie groźna
Pojawienie się w lasach rydzów z pewnością zmotywuje wielu miłośników grzybobrań do wznowienia leśnych poszukiwań. To bowiem grzyby, które cieszą się dużym uznaniem – są bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne. Doskonale smakują podsmażone na maśle. Perfekcyjnie nadają się jednak również do sosów, sałatek i kanapek.
Dlaczego warto jeść rydze? Są wyjątkowo zdrowe
Rydze są niezwykle zdrowe – zawierają witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz całe mnóstwo minerałów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu między innymi:
- cynk,
- magnez,
- fosfor,
- miedź,
- potas,
- wapń,
- żelazo.
Rydze – ze względu na to, że są również doskonałym źródłem białka – polecane są osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Mogą – w rozsądnych ilościach – jeść je również osoby na diecie odchudzającej. Rydze są bowiem niskokaloryczne. 100 gramów produktu zawiera jedynie 40 kcal. Oczywiście, jeśli podamy rydze smażone na maśle, ilość kcal odpowiednio wzrośnie – warto o tym pamiętać.
- Leśnicy ostrzegają: Tego grzyba nigdy nie zrywaj. "Jest mylony ze smardzami"
- Leśnicy wystosowali apel. „Najlepiej się nie zbliżać”
- Leśny savoir-vivre. O tym grzybiarze powinni bezwzględnie pamiętać
To najlepsze sposoby na suszenie grzybów. Dzięki nim okazy zachowają swój aromat [GALERIA]
