Obserwuj w Google News

Te grzyby pojawiły się w lasach. Grzybiarze nie mogli się doczekać

2 min. czytania
26.09.2023 11:24
Zareaguj Reakcja

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W polskich lasach nie brakuje obecnie wyjątkowo dorodnych okazów. Z porannego spaceru można wrócić z koszem wypełnionym po brzegi prawdziwkami, rydzami, koźlarzami, borowikami, czubajkami… Lasy Państwowe poinformowały, że grzybiarze coraz częściej natykają się na jeszcze jeden wyjątkowo smaczny gatunek. Jaki?

Rydze pojawiły się w polskich lasach
fot. Stanislaw Bielski/REPORTER

Sezon na grzyby rozpoczyna się późnym latem i kończy wraz z pierwszymi przymrozkami. Jesień to ulubiona pora roku miłośników grzybobrań. We wrześniu i październiku w lasach aż roi się od dorodnych okazów. Prawdziwki, kurki, kanie, koźlarze, borowiki są szczególnie cenione przez grzybiarzy. Również rydze słyną z pysznego smaku i aromatu.

Rydze pojawiły się w polskich lasach. Podsmażone na maśle smakują wybornie

Nadleśnictwo Baligród, które obejmuje obszar północno zachodniej części Bieszczadów, zwróciło uwagę, że w polskich lasach pojawiły się rydze. To grzyby, które rosną od sierpnia do listopada – wiele jednak zależy od sprzyjającej pogody. Rydze często rosną w pobliżu sosen. Preferują miejsca dobrze oświetlone, więc warto szukać ich głównie na obrzeżach lasów oraz niedaleko polan leśnych.

EN_01279844_0614
fot. Wojciech Olszanka/Dzien Dobry TVN/East News

Zobacz również:  Łudząco przypominają pieczarki. Pomyłka jest śmiertelnie groźna

Pojawienie się w lasach rydzów z pewnością zmotywuje wielu miłośników grzybobrań do wznowienia leśnych poszukiwań. To bowiem grzyby, które cieszą się dużym uznaniem – są bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne. Doskonale smakują podsmażone na maśle. Perfekcyjnie nadają się jednak również do sosów, sałatek i kanapek.

Redakcja poleca

Dlaczego warto jeść rydze? Są wyjątkowo zdrowe

Rydze są niezwykle zdrowe – zawierają witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz całe mnóstwo minerałów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu między innymi:

  • cynk,
  • magnez,
  • fosfor,
  • miedź,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Rydze – ze względu na to, że są również doskonałym źródłem białka – polecane są osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Mogą – w rozsądnych ilościach – jeść je również osoby na diecie odchudzającej. Rydze są bowiem niskokaloryczne. 100 gramów produktu zawiera jedynie 40 kcal. Oczywiście, jeśli podamy rydze smażone na maśle, ilość kcal odpowiednio wzrośnie – warto o tym pamiętać.

Nie przegap
Jak suszyć grzyby? Wypróbuj te skuteczne metody.
4 Zobacz galerię
fot. mtmmarek/easyfotostock/Eastnews