Obserwuj w Google News

Ogórki małosolne są zdrowe i pyszne. Sprawdź przepis i właściwości!

Katarzyna Leszczyńska
4 min. czytania
23.05.2018 12:55
Zareaguj Reakcja

Ogórki małosolne dostępne są tylko w sezonie ogórkowym. Dlatego też tak warto po nie sięgnąć. Okazuje się, że sposób ich przygotowania jest bardzo prosty.

Ogórki małosolne w zalewie z czosnkiem i papryczką chili
fot. Shutterstock.com

Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak Polaków w okresie wiosenno-letnim. Większość z nas uwielbia sięgnąć do słoika i zjeść delikatnie pachnącego i chrupiącego ogórka, czy to samego, czy jako dodatek do dań. Okazuje się, że naprawdę warto jeść ogórki małosolne, ponieważ mają wiele cennych właściwości dla naszego organizmu.

Zobacz także: Dieta oczyszczająca jest korzystna dla sylwetki, ale przede wszystkim zdrowa. Na jaki rodzaj się zdecydować? Właściwości, zasady

Dlaczego warto jeść ogórki? Przede wszystkim doskonale sprawdzą się, żeby ugasić pragnienie, ponieważ aż w 97 procentach składają się z wody. W związku z tym też mają działanie moczopędne i doskonale oczyszczają nerki. Oprócz tego są bogate w przeciwutleniacze i chronią przed nowotworami. Co ciekawe, ogórek działa również, podobnie z resztą jak ocet jabłkowy, jak naturalna guma do żucia. Doskonale działa z walką z nieświeżym oddechem oraz doskwierającą potliwością.

Ogórki małosolne – właściwości

Ogórki małosolne charakteryzują się podobnymi właściwościami jak ogórki kiszone, ponieważ to właśnie sama metoda kiszenia jest bardzo zdrowa dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim, choć wydawać się może inaczej, kiszonki pomagają odkwasić organizm. Są też skutecznym sposobem na zgagę i… kaca. Pomogą po niejednej imprezie, ale to już wiemy. Jakimi właściwościami jeszcze charakteryzują się ogórki małosolne?

Zobacz także: Produkty o niskim indeksie glikemicznym są ważne dla diabetyków, ale mogą też korzystnie wpływać  na odchudzanie

  • Są bogate w witaminę C.
  • Są niskokaloryczne, więc śmiało można po nie sięgnąć podczas diety odchudzającej. Jedną z najpopularniejszych diet na bazie warzyw jest popularna obecnie dieta dr Dąbrowskiej.
  • Przyspieszają metabolizm i łatwo się trawią.
  • Są dobre dla alergików.
  • Wspomagają układ immunologiczny.
  • Przyspieszają leczenie stanów zapalnych.
  • Zawierają bakterie probiotyczne.

Co ciekawe, ogórki małosolne śmiało można łączyć z pomidorem. Są delikatniejsze w smaku niż ogórki kiszone, więc będą się doskonale komponować na kanapce, a nie wytwarzają w połączeniu z pomidorem szkodliwej askorbinazy, przez którą nie powinno się łączyć pomidora ze świeżymi ogórkami. Największą zaletą ogórków małosolnych jest oczywiście ich koszt. Ogórki małosolne robi się na przełomie maja i lipca, ponieważ wtedy jest na nie sezon, w związku z czym są również bardzo tanie.

Ogórki małosolne przepis i zalewa

Przepis na ogórki małosolne jest banalny! Podczas przygotowywania ogórków małosolnych najważniejsza jest zalewa. Jej ilość powinna odpowiadać ilości naszych ogórków. Na 1 kg ogórków powinniśmy zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli. I tyle! Zalewa do ogórków małosolnych jest banalna, ponieważ najważniejszym składnikiem w niej jest oczywiście sól.

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Najważniejszą rzeczą są oczywiście ogórki. Warto się zastanowić zatem, po jakie ogórki należy sięgnąć, żeby nasze przetwory były smaczne. Wybieramy ogórki gruntowe, które mają około 10 cm i nie są za grube. Trzeba zwrócić uwagę na ich świeżość i to, czy są twarde – inaczej w zalewie mogą nam się rozpaść. Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych?

Składniki:

  • Ogórki
  • Przygotowana wcześniej zalewa
  • 4 gałązki kopru
  • 8 ząbków czosnku

Ogórki najpierw trzeba dokładnie wyszorować. Pamiętajcie, że tych ogórków nie obieramy, więc warto je oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, ponieważ inaczej mogą one przedostać się do naszej zalewy. Następnie układamy je na dnie dużego słoika, wrzucamy koper i czosnek i zalewamy wodą z solą. Zakrywamy słój nakrętką lub bawełnianą ścierką przewiązaną gumką recepturką. Tak zabezpieczone ogórki powinny postać około 3-4 dni, żeby mieć mocny smak. Najlepsze jednak w ogórkach małosolnych jest to, że możemy po nie sięgnąć już następnego dnia! Wtedy będą miały świeży smak i będą bardzo chrupiące.

Ogórki małosolne – dodatki

Do ogórków małosolnych można dołożyć różne dodatki, które wzmocnią ich smak. Ciekawym zabiegiem będzie dosypanie do zalewy odrobiny kurkumy. Osobiście polecam jednak coś dla fanów wyrazistych i pikantnych smaków. Papryczka chili wkrojona do zalewy doda ogórkom ostrości i sprawi, że będą znacznie wyrazistszym w smaku dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań i przekąsek. Jeżeli jednak nie lubicie ogórków małosolnych, sięgnijcie po ogórki kiszone. Są one bardzo zdrowe i mają niezastąpiony smak. A przepis na ogórki kiszone jest równie banalny!

Zobacz także: Kalkulator BMI – jak obliczyć współczynnik masy ciała? Po co obliczać BMI i jakie są normy?

Ogórki małosolne a ogórki kiszone

Nie wszyscy zapewne wiecie, że ogórki kiszone to te same ogórki co małosolne, znacznie dłużej jednak się je kisi. Dzięki temu robią się miększe i kwaśniejsze. Oczywiście kochamy oba rodzaje ogórków. Każde z nich jednak pasują do zupełnie innych dań jako dodatek. Małosolne są znacznie delikatniejsze w smaku niż kiszone. Przewagą dla nich jest też to, że małosolne możemy jeść wyłącznie w sezonie ogórkowym, podczas gdy kiszone są dostępne przez cały rok.

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Produkty, które utrudniają odchudzanie

Autor: Katarzyna Leszczyńska