Od takich truskawek trzymaj się z daleka. Twój organizm ci za to podziękuje
Lato kojarzy się nam z soczystymi owocami. Sezon na truskawki zaczyna się w czerwcu i trwa aż do września. W lipcu i sierpniu szczególnie chętnie zajadamy się tymi pysznymi i zdrowymi owocami. Kupując truskawki – w sklepach spożywczych i na straganach – warto dokładnie przepatrzeć zawartość łubianki.

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców na świecie. Polacy także uwielbiają się nimi zajadać. Nic dziwnego – są soczyste, lekko kwaśne i bardzo zdrowe. Z truskawek możemy robić także smaczne przetwory – dżemy, soki i konfitury. Warto jednak pamiętać, by dokładnie sprawdzać stan owoców, zanim zabierzemy się do pracy. Truskawki – zwłaszcza te obite – szybko pleśnieją. Zjedzenie zepsutego owocu może być groźne dla naszego zdrowia.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki są nie tylko pyszne, ale także i zdrowe. Z powodzeniem mogą zajadać się nimi nawet osoby na diecie odchudzającej. Te owoce są niskokaloryczne – zawierają jedynie 28 kcal w 100 g. Są za to źródłem wielu minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dlaczego warto jeść truskawki? To owoce bogate w witaminę C oraz A, a także witaminy z grupy B. Zawierają dobroczynne związki między innymi:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Są również doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit oraz przeciwutleniaczy.
Takich truskawek nie jedz. Mogą uszkodzić jelita
Jak wybrać truskawki? Kupując owoce w sklepie spożywczym, na bazarze lub na przydrożnym stoisku warto sprawdzić ich stan. Niestety truskawki łatwo ulegają obiciu. Gdy długo leżą w łubiankach mogą stać się rozmokłe – to z kolei sprzyja powstawaniu zarodków pleśni.
Zobacz również: Podsyp tym krzaki malin. Będą uginać się od owoców
Jeśli zauważymy, że na jednym z owoców w kobiałce znajduje się pleśń, pod żadnym pozorem nie powinniśmy kupować tego pojemnika. Niektórzy uważają, że pozbycie się jednego wadliwego owocu, załatwi sprawę. To duży błąd – pozostałe truskawki najpewniej także „zarażone” są groźnymi dla zdrowia toksynami, nawet jeśli nie widać na nich charakterystycznego, „włochatego” nalotu.
Warto zaznaczyć, że toksyny obecne w pleśni mogą powodować zatrucia pokarmowe, a także prowadzić do niewydolności układu oddechowego, chorób wątroby, nerek i jelit.
RadioZET.pl