Kompot z mandarynek zachwyca aromatem. To doskonały dodatek do świątecznego obiadu
Jak wykorzystać mandarynki w święta? Przygotuj z nich ten aromatyczny kompot. Oto sprawdzona receptura.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.30
-
Dla ilu osóbdla 4 osób
Składniki
- 1 kg mandarynek
- 2 łyżki miodu
- kilka gwiazdek anyżu
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki cukru brzozowego
Sposób przygotowania
- Wszystkie owoce dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Następnie wrzucamy je do garnka, lekko ugniatamy za pomocą widelca i zalewamy wodą.
- Wsypujemy cukier brzozowy i wszystko mieszamy.
- Całość gotujemy na średnim ogniu.
- Pod koniec gotowania dodajemy do tego pozostałe składniki.
- Kompot odcedzamy przez gęste sitko.
Mandarynki to jedne z tych owoców, po które chętnie sięgamy w sezonie zimowym. Są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. W świąteczne dni warto przyrządzić z nich także orzeźwiający kompot. Taki napój znakomicie sprawdzi się jako uzupełnienie bożonarodzeniowego menu. Wypróbuj ten prosty przepis.
Oto łatwa receptura na kompot z mandarynek. Zrobisz go błyskawicznie
Kompot z mandarynek oczaruje cię wyjątkowym smakiem i aromatem. Możesz dodać do niego różne świąteczne przyprawy. W tym przypadku doskonale sprawdzą się goździki oraz gwiazdki anyżu. Nie zaszkodzi również dosłodzić go odrobiną delikatnego miodu.
Dlaczego warto pić kompot z mandarynek?
Kompot z mandarynek to samo zdrowie. Warto po niego sięgać nie tylko podczas świąt. Ten aromatyczny napój zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i jest doskonałym naturalnym antyoksydantem. Poza tym kompot z tych owoców znakomicie wpływa na stan skóry, zapewniając jej młody i promienny wygląd.
Zobacz także: Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Sprawdź, jak możesz je wykorzystać w święta