Nadleśnictwo opublikowało zdjęcie. "Już są" apelują eksperci
Nadleśnictwo Hajnówka opublikowało na Facebooku post, który z pewnością ucieszy wszystkich miłośników grzybów. „Już są” – zakomunikowali eksperci, udostępniając zdjęcie pełniej miski dorodnych kurek. – Aż ślinka cieknie – zgodzili się internauci.

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Możemy dodawać je do wielu potraw. Świetnie pasują do mięs, jajecznicy czy omletu.Bywają dopełnieniem sosów, ale idealne smakują także solo – podane z maślaną polewą.
Kurki rosną zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, szczególnie lubią gleby piaszczyste. Sezon na nie zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Trwa aż do października. Nadleśnictwo Hajnówka opublikowało na Facebooku post, który z pewnością wywoła uśmiech na ustach wszystkich smakoszy. – Już są – zapewnili eksperci pod zdjęciem miski wypełnionej po brzegi dorodnymi kurkami.
Trzeba tylko znać dobre miejsce. Będzie smaczna kolacja
Kurki: jak je rozpoznać?
Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne charakteryzują się ciekawą żółto-pomarańczową barwą. Starsze okazy mają rozpostarte, lejkowate i nieregularne kapelusze, młode wyglądają nieco inaczej. Można rozpoznać je po wypukłych kapeluszach z lekko podwiniętymi brzegami. Trzon tych grzybów zwęża się ku dołowi. Blaszki są nieregularnie i widlasto rozgałęzione.
Doświadczeni grzybiarze z łatwością rozpoznają kurki – to grzyby bardzo popularne w Polsce. Osoby, które nie są absolutnie pewne, że okaz, który wpadł im w oko podczas grzybobrania to pieprznik jadalny, powinny skonsultować się z ekspertem – na przykład grzyboznawcą stacjonującym w jedej ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Kurka bywa mylona z niejadalną lisówką pomarańczową, często nazywaną także fałszywą kurką.
Zobacz również: Rydze mają właściwości prozdrowotne, choć nie wszystkie są jadalne
Kurki: Nie tylko smaczne, ale też zdrowe
Dlaczego warto jeść kurki? To grzyby nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Mają wiele cennych składników odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy D. Zawierają ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, beta-karoten, a także minerały:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk.
Kurkami z powodzeniem mogą zajadać się także osoby na diecie odchudzającej. To grzyby niskokaloryczne. 100 g dostarcza nam zaledwie około 60 kcal.
Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów
![Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów [GALERIA] Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów [GALERIA]](https://gfx.stylzycia.radiozet.pl/var/g3-radiozetstylzycia/storage/images/magia/wrozby/kazda-z-tych-przypraw-masz-w-swoim-domu-kiedys-sluzyly-do-czarow/11929039-1-pol-PL/Kazda-z-tych-przypraw-masz-w-swoim-domu.-Kiedys-sluzyly-do-czarow_article.jpg)
RadioZET.pl