Obserwuj w Google News

Nadleśnictwo opublikowało zdjęcie. "Już są" apelują eksperci

2 min. czytania
05.07.2023 17:33
Zareaguj Reakcja

Nadleśnictwo Hajnówka opublikowało na Facebooku post, który z pewnością ucieszy wszystkich miłośników grzybów. „Już są” – zakomunikowali eksperci, udostępniając zdjęcie pełniej miski dorodnych kurek. – Aż ślinka cieknie – zgodzili się internauci.

Kurki: Nie tylko smaczne, ale też zdrowe
fot. Nadleśnictwo Hajnówka, Lasy Państwowe

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Możemy dodawać je do wielu potraw. Świetnie pasują do mięs, jajecznicy czy omletu.Bywają dopełnieniem sosów, ale idealne smakują także solo – podane z maślaną polewą.

Kurki rosną zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, szczególnie lubią gleby piaszczyste. Sezon na nie zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Trwa aż do października. Nadleśnictwo Hajnówka opublikowało na Facebooku post, który z pewnością wywoła uśmiech na ustach wszystkich smakoszy. – Już są – zapewnili eksperci pod zdjęciem miski wypełnionej po brzegi dorodnymi kurkami.

Trzeba tylko znać dobre miejsce. Będzie smaczna kolacja - – zaznaczyli eksperci we wpisie.

Kurki: jak je rozpoznać?

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne charakteryzują się ciekawą żółto-pomarańczową barwą. Starsze okazy mają rozpostarte, lejkowate i nieregularne kapelusze, młode wyglądają nieco inaczej. Można rozpoznać je po wypukłych kapeluszach z lekko podwiniętymi brzegami. Trzon tych grzybów zwęża się ku dołowi. Blaszki są nieregularnie i widlasto rozgałęzione.

Redakcja poleca

Doświadczeni grzybiarze z łatwością rozpoznają kurki – to grzyby bardzo popularne w Polsce. Osoby, które nie są absolutnie pewne, że okaz, który wpadł im w oko podczas grzybobrania to pieprznik jadalny, powinny skonsultować się z ekspertem – na przykład grzyboznawcą stacjonującym w jedej ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Kurka bywa mylona z niejadalną lisówką pomarańczową, często nazywaną także fałszywą kurką.

Zobacz również:  Rydze mają właściwości prozdrowotne, choć nie wszystkie są jadalne

Kurki: Nie tylko smaczne, ale też zdrowe

Dlaczego warto jeść kurki? To grzyby nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Mają wiele cennych składników odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy D. Zawierają ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, beta-karoten, a także minerały:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Kurkami z powodzeniem mogą zajadać się także osoby na diecie odchudzającej. To grzyby niskokaloryczne. 100 g dostarcza nam zaledwie około 60 kcal.

Każdą z tych przypraw masz w swoim domu. Kiedyś służyły do... czarów [GALERIA]
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl