Oceń
Płatki owsiane: właściwości odżywcze
Dlaczego warto zajadać się płatkami owsianymi? To produkt znany ze swoich wartości odżywczych. Owsianka to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Ten pyszny i sycący posiłek, sprawia, że przez długi czas nie czujemy ssania w żołądku. Wszytko dzięki solidnej porcji błonnika, który wzmacnia nas i wspomaga pracę jelit. Płatki owsiane zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń, magnez, cynk, selen, potas, fosfor i miedź, witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B.
Bogata mieszanka składników odżywczych korzystnie wpływa na funkcjonowanie wielu układów i wspomaga nasze zdrowie. Regularne spożywanie płatków owsianych pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, korzystnie wpływa na naszą odporność, pamięć i koncentracje. Trudno wyobrazić sobie bardziej jakościowy początek dnia.
Owsianka: szybkie i pożywne śniadanie
Owsianka jest bardzo dobrym pomysłem na śniadanie jeszcze z jednego powodu. Można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów. Wybornie smakuje zarówno ze świeżymi, jak i suszonymi owocami. To pożywne i smacznie śniadanie przygotujemy w zaledwie kilka minut.
Zobacz również: To śniadanie zrobisz w 10 minut. Doda ci energii na cały dzień
Ta owsianka smakuje jak szarlotka. Palce lizać
Każdy miłośnik owsianki ma swój ulubiony przepis na to pyszne śniadanie. Przedstawiamy sposób wykonania, który z pewnością spodoba się fanom słodyczy. Recepturą na owsiankę, która smakuje jak szarlotka, podzieliła się na Instagramie dietetyczka, Agata Stawińska. To pyszne, zdrowe, pożywne i niskokaloryczne danie, którego warto spróbować.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- łyżka posiekanych orzechów lub masła orzechowego,
- jabłko,
- 200 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego,
- łyżka cukru (preferowany jest zamiennik w postaci erytrytolu),
- cynamon.
Przepis:
Przepis na owsiankę, która w smaku przypomina szarlotkę, jest banalnie prosty. Na początku powinniśmy pokroić jabłko w kostkę. 1/4 owocu przekładamy na talerz i obtaczamy w cynamonie. Tak przygotowane jabłko wstawiamy do piekarnika na chwilę, by zmiękło.
Następnie musimy zagotować mleko (lub napój roślinny) i dodać do niego płatki owsiane, erytrytol (lub cukier), cynamon oraz resztę pokrojonego wcześniej jabłka. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po tym czasie przekładamy owsiankę do miski, ozdabiamy ją jabłkami, orzechami lub ewentualnie masłem orzechowym. Gotowe!
RadioZET.pl
Oceń artykuł