Kurczak z grilla – 3 banalnie proste przepisy, które zachwycą gości!
Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej wrzucanych na grilla dań. Jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga dużo pracy. Podpowiadamy, jak ją przygotować na różne sposoby!

Grillowana pierś z kurczaka jest łatwa w przyrządzeniu, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. To również danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla! Prawdziwy klasyk. Można kombinować ze smakiem kurczaka, za każdym razem przygotować inną marynatę, podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami lub grillowanymi ziemniakami. Opcji jest dużo, a oto kilka z nich!
Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej marynacie
Kurczak idealnie komponuje się z miodem, do tego smak można podkręcić ostrą musztardą a nawet sosem sojowym. Ważne, by kurczak moczył się w marynacie odpowiednio długo – im dłużej, tym bardziej intensywny smak.
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- Wędzona papryka
- Miód
- Ostra musztarda, np. dijon
- Słodka papryka
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania marynaty – to ona jest sekretem idealnego smaku. W dużej misce wymieszaj łyżeczkę wędzonej i słodkiej papryki, dodaj dwie czubate łyżki musztardy, 2 łyżki płynnego miodu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszaj dokładnie, przykryj miskę.
- Umyj i oczyść piersi z kurczaka, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym i dodaj do marynaty. Upewnij się, żeby mięso było dobrze przykryte marynatą, a następnie pozostaw pod przykryciem na dwie godziny.
- Po tym czasie możesz grillować kurczaka – najlepiej po 8 minut z każdej strony.
Grillowany kurczak w ziołowej panierce
Kurczak wyśmienicie smakuje z ziołami! Kurczak na grilla wcale nie musi być przygotowany w marynacie, czasami wystarczą odpowiednie przyprawy, które podkręcą jego naturalny smak. Sprawdź, jak go przygotować:
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- Ostra papryka
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Papryka wędzona
- Czosnek
- Tymianek
- Oregano
Przygotowanie:
- Zacznij od kurczaka – dokładnie umyj i oczyść mięso. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
- W dużej misce połącz wszystkie przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę czosnku, tymianku, oregano i łyżkę papryki wędzonej. Następnie dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Włóż kurczaka do miski z ziołami i dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami. Na sam koniec dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Miskę włóż na dwie godziny do lodówki.
- Po tym czasie możesz grillować kurczaka – najlepiej po 8 minut z każdej strony.
Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej
Kurczaka można również przygotować w marynacie jogurtowej, która podkreśli delikatny smak mięsa. Kluczem do przygotowania tego dnia są przyprawy i krótkie grillowanie, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste. Jak przygotować takiego kurczaka z grilla?
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- Curry
- Słodka papryka
- Czosnek granulowany
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznij od kurczaka – dokładnie go umyj i oczyść, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Filety pokrój na mniejsze plastry.
- W dużej misce połącz jogurt z łyżeczką tymianku, czosnku, słodkiej papryki oraz curry. Dokładnie wymieszaj.
- Włóż kurczaka do marynaty i włóż do lodówki na dwie godziny.
- Po tym czasie możesz grillować kurczaka – najlepiej po 8 minut z każdej strony.
Zobacz także: Warzywa z grilla – jak je przyrządzić, żeby smakowały nawet wielbicielom mięsnych potraw?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!