Oceń
Krewetki z grilla to bardzo smaczne danie, pod warunkiem, że je odpowiednio przyrządzimy oraz podamy. Dobrze grillowane krewetki z pewnością okażą się smacznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków lub sałatek z grilla. Jeśli lubicie krewetki, koniecznie wypróbujcie je w wersji grillowanej, jest ona bardzo smaczna oraz prosta w przygotowaniu.
Zobacz także: 4 proste przepisy na sałatki na grilla. Musisz je wypróbować!
Krewetki są doskonałym źródłem białek, którego zawartość w 100 gramach wynosi aż 18,1 grama. Dzięki niskiej zawartości tłuszczy polecane są podczas odchudzania (dieta niskotłuszczowa). Niska kaloryczność jest kolejnym powodem, dla którego warto włączyć je do diety (w 100 gramach produktu jest zaledwie 86 kcal). Krewetki zawierają bardzo dużo witamin z grupy B, a także wapń, fluor, żelazo, magnez czy nawet cynk.
Są różne rodzaje krewetek, dlatego wybierz najbardziej pasujące do swojego dania. Najczęściej występujące krewetki w kuchni dzielą się na 3 najbardziej popularne:
- krewetki królewskie – jest to największa odmiana tych skorupiaków. Górna część krewetek królewskich ma kolor szaro-brązowy, zaś część spodnia jest biała,
- krewetki białe – mają lekko słodki smak. Ich mięso jest zwarte i jędrne,
- krewetki tygrysie – cechą charakterystyczną tego gatunku jest zielono-szara barwa. Mięso tych skorupiaków jest bardzo soczyste.
Krewetki można podawać na zimno lub na gorąco. Krewetki mogą być podawane jako przekąska lub dodatek do sałatki czy jako oddzielne danie.
Krewetki z grilla
- Jeśli lubisz owoce morza, koniecznie wypróbuj krewetki z grilla. Przepis, który znajdziesz poniżej, z pewnością przypadnie ci do gustu.
Składniki:
- 1 kg krewetek
marynata:
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szklanka oliwy,
- łyżka posiekanego oregano,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- posiekany ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- pieprz kajeński,
- łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki do marynaty wymieszać.
- Krewetki ułożyć w misce i zalać marynatą, odstawić na 2 godziny. Przez ten czas od czasu do czasu wymieszać.
- Krewetki nabić na patyki do szaszłyków i ułożyć równo na rozgrzanym ruszcie. Grillować przez 3 minuty.
Jak przyrządzić krewetki? - poznaj prosty przepis na krewetki
- Przed odpowiednim przyrządzeniem krewetek należy je umyć oraz obrać. Po usunięciu pancerza obrywa się głowę krewetki i pozostawia ogonek. Krewetki przyrządzisz szybko, ponieważ są one małe i nie wymagają wiele dodatków. Krewetki można doprawić białym winem, a nawet musem z awokado. Koniecznie sprawdź, jak przyrządzić krewetki i ciesz się ich smakiem na rodzinnym grillowaniu.
Krewetki ze szpinakiem i miodem - prosty przepis
Składniki:
- 10 dużych krewetek,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 2 duże garście świeżego szpinaku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Rozmroź krewetki. Obierz je: usuń pancerz, oderwij główkę i zostaw tylko końcówkę ogona. Umyj krewetki i osusz papierowym ręcznikiem.
- Owoce morza obtocz w czosnku przeciśniętym przez praskę, soli, pieprzu i natce.
- Rozgrzej masło na patelni. Dodaj krewetki i smaż z każdej strony po 1 minucie.
- Na patelnię włóż szpinak. Olej wymieszaj z miodem i zalej nim krewetki. Smaż, aż szpinak zrobi się miękki.
Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!
Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę?
Oceń artykuł