Obserwuj w Google News

Uwielbiasz kiszoną kapustę? Podpowiadamy, jak poprawnie ją ukisić

2 min. czytania
Aktualizacja 05.05.2023
07.10.2019 16:17
Zareaguj Reakcja

Kiszona kapusta to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych wśród Polaków. Koniecznie sprawdź, jak prawidłowo kisić kapustę.

Kiszona kapusta
fot. Shutterstock

Kapustę kiszoną możemy jeść bez żadnych dodatków. Może być ona głównym składnikiem surówki. Smakuje ona bardzo dobrze z jabłkiem oraz cebulą. Wiele osób dodaje ją także do mięs, zapiekanek oraz do makaronu. Niektórzy z kapusty kiszonej robią także bigos.

Zobacz także:  Dynia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co warto o niej wiedzieć?

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dodatkowo kiszonka jest niskokaloryczna. Powinny po nią sięgać szczególnie osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Ponadto częste spożywanie kapusty kiszonej pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy i wzmacnia odporność. Kapusta kiszona dba także o nasz układ krążenia, serce i poprawia wygląd naszej skóry.

Warto wspomnieć także o tym, że kapusta kiszona jest cennym źródłem:

  • Witaminy C,
  • Magnezu,
  • Żelaza,
  • Potasu,
  • Wapnia,
  • Magnezu.

Kiszenie kapusty (przepis na kiszoną kapustę)

Kiszoną kapustę można kupić w sklepie. Jednak wiadomo, że wszystko to, co przygotujemy samodzielnie jest o wiele zdrowsze. Koniecznie dowiedz się, jak ją przygotować.

Przepis na kapustę kiszoną

Składniki, których potrzebujesz:

  • 5 kilogramów białej kapusty,
  • 0,5 kilograma marchwi,
  • Około 100 gram soli.

Przygotowanie:

Na początku należy usunąć z kapusty brzydkie liście. Następnie warzywo przekrój na pół i pozbądź się twardego głąba. Kapustę należy bardzo drobno poszatkować – możesz to wykonać ręcznie lub za pomocą specjalnej szatkownicy. Kupisz ją a wielu sklepach z artykułami domowymi.

Kolejny krok to obranie marchwi i stracie jej na tarcę o grubych oczkach.

Do jednej miski przełóż marchew oraz kapustę posyp solą i dokładnie wymieszaj. Po upływie około 20 minut należy zacząć ubijać warzywa. Najlepiej jeśli użyjesz kija do kapusty lub innego przyrządu w kuchni, który się do tego nada, np. płaska łyżka lub wałek. Po tym procesie kapusta powinna puścić sok.

Następnie kapustę z marchwią i sokiem przerzucamy do wiaderka. Dokładnie uciśnij i przykryj talerzem. Nie zapomnij o specjalnym obciążeniu.

Tak przygotowaną kapustę trzymamy w temperaturze pokojowej. Po upływie dwóch dni warzywa zaczną się podnosić. Wtedy trzeba zdjąć talerz i ponownie ubić.

Kapustę kwasi się przez około 7-14 dni – wszystko zależy od temperatury w pokoju. Kiszenie kapusty będzie zakończone wtedy, kiedy przestanie ona się podnosić. Jest to znak, że kiszoną kapustę można przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.

Tak przygotowana kapusta kiszona w słoikach powinna być przetrzymywana w piwnicy lub łazience.

Kapusta kiszona a kwaszona

Niektórzy używają zamiennie określenie kiszona/kwaszona do określenia kapusty. Jest to jednak błąd. Kapustę kwaszoną robić się całkowicie inaczej niż kiszoną. Ta pierwsze w trakcie obróbki nie podlega procesowi fermentacji.

Kwaszona kapustę szatkujemy, ubijamy,  następnie dodajemy ocet, sól i przyprawy. Ma ona inna barwę niż kapusta kiszona (jest jaśniejsza) i charakteryzuje się intensywniejszym zapachem.

Zobacz także:  Placki z jabłkami - kto z nas ich nie kocha?! Podajemy dwa przepisy  

Uwielbiasz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów