Obserwuj w Google News

Idealne purée ziemniaczane. Ania Starmach zawsze dodaje ten składnik

2 min. czytania
16.10.2023 15:05
Zareaguj Reakcja

Polacy kochają ziemniaki. To warzywa, które w pojawiają się na naszych stołach często i w różnej postaci. Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ich, jest ubicie warzyw na jedwabiście gładkie purée. Ania Starmach zdradza, co dodać do ziemniaczanego purée, żeby rzeczywiście zachwycało kremową konsystencją i rozpływało się w ustach.

Idealne purée ziemniaczane
fot. shutterstock_Tatjana Baibakova

Ziemniaki szczególnie często goszczą na polskich stołach. Trudno się dziwić. Te warzywa to doskonały dodatek do wielu potraw. Warto pamiętać, że nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je również solo na przykład jako frytki lub chrupiące talarki.

Ziemniaki są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Polacy kochają ziemniaki

Ziemniaki to produkt niezwykle uniwersalny i łatwo dostępny. Zdecydowana większość Polaków ma te warzywa zawsze pod ręką, w kuchni. Nic dziwnego – możemy wyczarować z nich wiele pysznych potraw takich jak: kopytka, kartacze, frytki, placki, farsze do krokietów.

Zobacz również:  Ten błąd podczas przygotowywania schabowych popełnia wiele osób. Bosacka przestrzega

Ziemniaki są pyszne, ale te warzywa warto spożywać także ze względu na składniki odżywcze. Zawierają bowiem:

  • cynk, 
  • fosfor, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • miedź, 
  • foliany, 
  • beta-karoten. 

Są również bogate w witaminy: A, D, C, E, K, H, oraz witaminy z grupy B. Ziemniaki to cenne źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Po zjedzeniu ich długo czujemy poczucie sytości.

Redakcja poleca

Polacy chętnie się nim zajadają. Ania Starmach radzi, by przygotować kremowe purée w ten sposób

Ziemniaki można jeść na wiele różnych sposobów. Popularnością – zarówno w Polsce, jak i na świecie – cieszy się kremowe purée z ziemniaków. Ania Starmach – jedna z najpopularniejszych osób w Polsce zajmujących się kulinariami – we wpisie na swoim blogu zaznaczyła, że to „klasyka kuchni francuskiej, która z powodzeniem może konkurować z naszymi tradycyjnymi ziemniakami z koperkiem”. Ekspertka podkreśliła, że dobrze wykonane purée powinno być przede wszystkim aksamitne i delikatne. Zdradziła także, jak je wykonać.

Ania Starmach poradziła, by po ugotowaniu ziemniaków oraz odcedzeniu ich z wody, przepuścić warzywa przez praskę – dzięki temu pozbędziemy się wszelkich niechcianych gródek i nierówności. Następnie powinniśmy wymieszać ziemniaczaną masę z kilkoma łyżkami masła. Jurorka „MasteChefa” radzi, by do potrawy dodać jeszcze odrobinę podgrzanej śmietanki. Na końcu musimy już tylko doprawić purée ulubionymi przyprawami. Idealnie sprawdza się: sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej.

Nie przegap