Idealne placki ziemniaczane? Mamy 5 prostych przepisów na najlepsze placki tarte
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie wiesz, jak je wykonać, by były pyszne i chrupiące? Mamy az 5 różnych przepisów na najlepsze placki tarte. Także w wersji fit. Wybierzesz opcję na słono czy na słodko?

Kuchnia polska ma w swoim zanadrzu wiele pysznych dań, które są jednocześnie proste w przygotowaniu i pasują do wielu rzeczy. Placki ziemniaczane są jednym z nich. Mogą być zarówno samoistnym daniem, jak również dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Chrupiące placki tarte to doskonały sposób zarówno na obiad, jak i kolację. Można przygotować je na patelni lub w piekarniku. Doskonale sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono, np. z sosem po węgiersku. Wybierz swoje ulubione!
Placki ziemniaczane – przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Najlepsze placki ziemniaczane to takie, które są chrupiące. Warto zatem zwrócić uwagę na sposób smażenia tych placków. Najbardziej chrupiące wyjdą wtedy, gdy rozłożymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Placki powinny być cieniutkie i smażone z obu stron do zarumienienia.
I najważniejsza rzecz – placki wykładamy na talerz od razu po usmażeniu. Warto zatem smażyć je na świeżo, inaczej mogą się zrobić gumowe.
Składniki na tradycyjne placki ziemniaczane dla całej rodziny:
- 2 kg ziemniaków
- 50 g cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- Przyprawy: sól, pieprz i olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do warzyw, na drobnych oczkach. Do tego obieramy i ścieramy cebulę. Dodajemy rozbite jajko i mąkę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej. Następnie na patelni formujemy placki i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy na świeżo na słodko lub słono. Dodatki do placków ziemniaczanych znajdziecie poniżej.
Placki ziemniaczane Magdy Gessler
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych kreatorek smaków w Polsce. Nic więc dziwnego, że wszyscy wyszukują stworzonych przez nią przepisów. W przypadku placków ziemniaczanych Magda Gessler stawia na tradycję. Ma jednak dwa składniki, które dodaje, sprawiając, że jej placki ziemniaczane są wyjątkowe. Jest nim… czosnek.
Jeżeli zatem chcesz przygotować placki ziemniaczane Magdy Gessler, wraz z ziemniakami i cebulą zetrzyj jeszcze 2 ząbki czosnku i dodaj łyżkę śmietany. Czosnek nada plackom wyrazistego smaku, a śmietana sprawi, że będą miały jasny kolor. Zamiast śmietany można użyć też gęstego jogurtu.
6 nietypowych zastosowań ziemniaków, o których nie miałeś pojęcia [galeria]

Placki ziemniaczane na słono
Najpopularniejszą formą podawania placków ziemniaczanych jest wersja na słono. Można je podawać z sosem po węgiersku, śmietaną, a nawet w wersji fit! Zobaczcie 4 propozycje na chrupiące placki ziemniaczane na słono.
Placki ziemniaczane z piekarnika
Zaczniemy od wersji fit, ponieważ wciąż mamy modę na zdrowe odżywianie. I bardzo dobrze! Dlatego alternatywną, bardziej dietetyczną wersją jest przygotowanie placków w piekarniku, zamiast na patelni z tłuszczem.
Przepis na 15 placków:
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- Szczypiorek
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- Przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do tego posiekaną w drobną kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Mieszamy i dodajemy mąkę i jako. Przyprawiamy do smaku i mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na wierzchu formujemy przygotowane placki. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Placki ziemniaczane z cukinią
Ziemniaki i cukinia to połączenie idealne. Dlatego też możesz zaszaleć i przygotować dla całej rodziny nową wersję tradycyjnego dania.
Składniki na placki dla 6 osób:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag cukinii
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- Przyprawy: sól, pieprz i olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i cebulę obieramy, a cukinię dokładnie myjemy. Ścieramy: ziemniaki na cienkich oczkach, cukinię na grubych. Do tego dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy resztę składników, przyprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany. Tego typu placki również można zapiec w piekarniku, żeby osiągnąć zdrowszą i mniej kaloryczną opcję.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Najpopularniejsze placki ziemniaczane z sosem to oczywiście placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem. Przepis na nie znajdziecie poniżej. Wcześniej jednak chcieliśmy wam zaproponować placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Grzyby bowiem doskonale komponują się z takimi placuszkami.
Składniki na sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych:
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- Natka pietruszki
- Przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy, a cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Następnie wrzucamy pieczarki i dusimy razem, aż te zmaleją. Wtedy wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy śmietanę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie przygotujemy zasmażkę.
Na osobnej patelni, rozgrzewamy masło. Gdy już będzie gorące, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy do tego odrobinę sosu i cały czas energicznie mieszamy. Potem całość dodajemy do sosu i znów mieszamy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy razem jeszcze przez około 5 minut.
Placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem
No i czas na klasykę. Placek ziemniaczany po węgiersku to danie, którym ochoczo się zajadamy! I można je w prosty sposób przygotować w domu!
Sos możecie wyłożyć na kilka małych placków lub usmażyć jeden, duży – z tego samego przepisu.
Składniki na gulasz po węgiersku dla całej rodziny:
- 1 kg łopatki wołowej
- Czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- Przyprawy: sól, pieprz i olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i solimy. Podsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz (dużą ilość). Gdy się zeszkli, dodajemy podsmażone wcześniej mięso. Całość zalewamy odrobinę wodą i nakładamy na garnek pokrywkę. Dusimy około 3 godzin.
W tym czasie na spokojnie kroimy paprykę i podsmażamy ją z koncentratem i przyprawami. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy wszystko do siebie. Na osobnej patelni robimy zasmażkę. Na rozgrzany olej wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Do tego dolewamy trochę sosu i cały czas mieszamy. Całość wlewamy do pozostałego sosu i znów mieszamy.
Placki ziemniaczane na słodko
Okazuje się, że placki ziemniaczane można zrobić też na słodko! Trzeba wtedy jednak przygotować je nieco inaczej.
Składniki na placki ziemniaczane na słodko:
- 1 kg mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Do tego dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na rozgrzany olej, formując placki. Podajemy prosto z patelni, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany zmiksowanej z cukrem.
- Quiz. Jak dobrze pamiętasz smaki PRL-u? Pytanie 7. to prawdziwe wyzwanie
- Tak pokroisz cebulę, nie roniąc ani jednej łzy. Sprawdzony trik
- Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie? Jest na to sposób
Herbata rozgrzeje cię jeszcze bardziej. Dodaj do niej, któryś z tych dodatków [GALERIA]
