Oceń
Przepis na jajecznicę? Mogłoby się wydawać, że to proste danie nie wymaga specjalnej instrukcji. Tymczasem jajecznica ma wiele obliczy – może być lekko płynna, lejąca lub mocno ścięta. Jeśli chcemy uzyskać naprawdę pyszną, jedwabiście kremową i gładką jajecznicę, musimy skupić się na kilku szczegółach. Uwaga sprawi, że potrawa będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Idealna jajecznica? Nie możesz się spieszyć!
Jajecznica to śniadanie, które często przygotowujemy w pośpiechu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by rozbić jajka wprost na patelnię, wymieszać treść i zjeść gotową potrawę ze smakiem. Jeśli jednak zależy nam na tym, by jajecznica była naprawdę pyszna i kremowa, powinniśmy poświęcić jej trochę więcej czasu.
Jak zrobić idealną jajecznicę? Jajka – koniecznie „zerówki” – powinniśmy rozbić do miski i starannie wymieszać je drewnianą łyżeczką. Masę jajeczną możemy lekko posolić. Następnie musimy wylać ją na rozgrzaną patelnię i usmażyć na wolnym ogniu, przez cały czas starannie mieszając. Im dłużej jajka będą się ścinać, tym bardziej kremowa będzie przygotowana przez nas potrawa.
Zobacz również: Chcesz jeść zdrowo, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Wprowadź te 3 nawyki
Sekretny składnik udanej jajecznicy. Zawsze wychodzi jedwabista
Miłośnicy gotowania zaznaczają, że pyszna jajecznica nie powinna zawierać wielu dodatków – to masa ma być bowiem najważniejsza. Eksperci podkreślają, że jajka należy usmażyć na maśle dobrej jakości – produkt powinien zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu i być pochodzenia mlecznego.
Aby masa była idealne gładka, intensywnie żółta i ultrakremowa musimy dodać do jajek jeszcze jeden składnik. Niewiele osób wie, że sekretnym dodatkiem, który pozwala uzyskać wyjątkową konsystencję i podbić smak jajecznicy jest serek mascarpone. Warto dodać łyżkę stołową tego produktu pod koniec smażenia. Prosta potrawa z jajek będzie wówczas jeszcze lepsza.
RadioZET.pl
Oceń artykuł