Obserwuj w Google News

Czy żołędzie są jadalne? Tak, ale jest jeden warunek

2 min. czytania
14.10.2023 06:04
Zareaguj Reakcja

Żołędzie zawierają wiele związków, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka, wspomagając pracę różnych układów. Spożywanie żołędzi nie jest jednak popularne. Niewiele osób wie, że owoce dębu są jadalne – wystarczy, że przed konsumpcją pozbędziemy się z nich trujących garbników. Jak to zrobić?

Czy żołędzie są jadalne
fot. shutterstock

Żołędzie są przysmakiem zwierząt. Jesienią chętnie zajadają się nimi nie tylko wiewiórki, ale również jelenie, dziki czy też sarny. Czy ludzie również mogą spożywać żołędzie, które w październiku i listopadzie spadają z drzew? Owszem, jednak przed zjedzeniem żołędzi musimy pozbyć się z nich toksycznych substancji, które mogą nam zaszkodzić i spowodować problemy żołądkowe. Jak to zrobić? Odpowiadamy.

O tym, że ludzie mogą jeść żołędzie, przypomnieli przedstawiciele Lasów Państwowych. W jednym z postów opublikowanych na Facebooku zwrócili uwagę internautów na to, że w bieżący roku obserwujemy wyjątkowy wysyp owoców dębu.

„My też możemy skorzystać z tych darów. Możemy zrobić z nich przysmaki m.in. kawę czy mąkę, a nawet nalewkę” – zauważyli eksperci. „Najpierw trzeba je poddać ługowaniu, czyli procesowi specjalnego namaczania” – podkreślili leśnicy. „Dzięki temu stracą swój gorzki smak, który zawdzięczają znacznym ilościom garbników (tanin)” – dodali.

Zobacz również:  To superfood, którego nie doceniasz. Ekspertka podaje przepis na kasztany

Żołędzie: zawierają mnóstwo witamin i minerałów

Dlaczego zwierzęta tak chętnie spożywają żołędzie? Doskonale widzą, że to pokarm, który dostarczy do ich organizmu cenne substancje odżywcze – witaminy i minerały. Są bogate w węglowodany – zwłaszcza w skrobię, która działa dokładnie tak, jak błonnik – zapewniając uczucie sytości i korzystnie wpływając na perystaltykę jelit. To także świetne źródło tłuszczów nasyconych, a także witamin: A, E oraz witamin z grupy B.

Redakcja poleca

Chcesz zjeść żołędzie? Najpierw musisz pozbyć się z nich tej trucizny

Niestety żołędzie zawierają także garbniki. To substancje, które mają za zadanie chronić rośliny przed zewnętrznymi szkodnikami. Te pochodne fenoli działają toksyczne. Przyczyniają się do problemów układu pokarmowego – biegunki, wymiotów, nudności. Spożyte w dużych ilościach mogą powodować nawet niewydolność wątroby, nerek, czy też wrzody.

Jak sprawić, by żołędzie nadawały się do spożycia? Jest wiele sposobów na to, by wypłukać z owoców dębu szkodliwe związki. Jednym z najprostszych jest ugotowanie ich we wrzącej wodzie kilka razy. Zabieg musimy powtarzać aż do momentu, gdy woda przestanie barwić się na brązowy kolor. Żołędzie gotujemy oczywiście bez skorupek.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly