Czy żołędzie są jadalne? Tak, ale jest jeden warunek
Żołędzie zawierają wiele związków, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka, wspomagając pracę różnych układów. Spożywanie żołędzi nie jest jednak popularne. Niewiele osób wie, że owoce dębu są jadalne – wystarczy, że przed konsumpcją pozbędziemy się z nich trujących garbników. Jak to zrobić?

Żołędzie są przysmakiem zwierząt. Jesienią chętnie zajadają się nimi nie tylko wiewiórki, ale również jelenie, dziki czy też sarny. Czy ludzie również mogą spożywać żołędzie, które w październiku i listopadzie spadają z drzew? Owszem, jednak przed zjedzeniem żołędzi musimy pozbyć się z nich toksycznych substancji, które mogą nam zaszkodzić i spowodować problemy żołądkowe. Jak to zrobić? Odpowiadamy.
O tym, że ludzie mogą jeść żołędzie, przypomnieli przedstawiciele Lasów Państwowych. W jednym z postów opublikowanych na Facebooku zwrócili uwagę internautów na to, że w bieżący roku obserwujemy wyjątkowy wysyp owoców dębu.
„My też możemy skorzystać z tych darów. Możemy zrobić z nich przysmaki m.in. kawę czy mąkę, a nawet nalewkę” – zauważyli eksperci. „Najpierw trzeba je poddać ługowaniu, czyli procesowi specjalnego namaczania” – podkreślili leśnicy. „Dzięki temu stracą swój gorzki smak, który zawdzięczają znacznym ilościom garbników (tanin)” – dodali.
Zobacz również: To superfood, którego nie doceniasz. Ekspertka podaje przepis na kasztany
Żołędzie: zawierają mnóstwo witamin i minerałów
Dlaczego zwierzęta tak chętnie spożywają żołędzie? Doskonale widzą, że to pokarm, który dostarczy do ich organizmu cenne substancje odżywcze – witaminy i minerały. Są bogate w węglowodany – zwłaszcza w skrobię, która działa dokładnie tak, jak błonnik – zapewniając uczucie sytości i korzystnie wpływając na perystaltykę jelit. To także świetne źródło tłuszczów nasyconych, a także witamin: A, E oraz witamin z grupy B.
Chcesz zjeść żołędzie? Najpierw musisz pozbyć się z nich tej trucizny
Niestety żołędzie zawierają także garbniki. To substancje, które mają za zadanie chronić rośliny przed zewnętrznymi szkodnikami. Te pochodne fenoli działają toksyczne. Przyczyniają się do problemów układu pokarmowego – biegunki, wymiotów, nudności. Spożyte w dużych ilościach mogą powodować nawet niewydolność wątroby, nerek, czy też wrzody.
Jak sprawić, by żołędzie nadawały się do spożycia? Jest wiele sposobów na to, by wypłukać z owoców dębu szkodliwe związki. Jednym z najprostszych jest ugotowanie ich we wrzącej wodzie kilka razy. Zabieg musimy powtarzać aż do momentu, gdy woda przestanie barwić się na brązowy kolor. Żołędzie gotujemy oczywiście bez skorupek.
- Jak mrozić buraki? Wypróbuj ten prosty sposób w swojej kuchni
- Brukselka w takim wydaniu to przekąska idealna na jesienne dni. Oto łatwy przepis
- Dyniowe gnocchi to przysmak w sam raz na jesienne dni. Ania Starmach podaje przepis
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
