Ciasto z jabłkami w takim wydaniu to poezja smaku. Ewa Wachowicz dzieli się przepisem
Uwielbiasz jabłka w każdej odsłonie? A co powiesz na smakowite ciasto z ich dodatkiem? Po ten przepis od Ewy Wachowicz z pewnością będziesz sięgać jesienią przy różnych okazjach.

Jednym z przysmaków, które szczególnie kojarzą nam się z jesienią są jabłka. Możliwości zastosowania tych owoców w kuchni jest bez liku. Znakomicie sprawdzają się jako składnik różnych przetworów na zimę. W chłodniejsze dni możesz przygotować z nich również aromatyczny kompot z dodatkiem cynamonu lub rozgrzewającą zupę.
Jabłka to też idealny dodatek do różnych ciast oraz deserów. Warto wykorzystać je nie tylko jako nadzienie do tradycyjnej szarlotki czy kruchej tarty. Łatwym przepisem na inny przysmak z dodatkiem tych owoców podzieliła się na swoim blogu Ewa Wachowicz.
Ciasto kakaowe z jabłkami to pyszny jesienny deser. Jak je zrobić?
Puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami to kombinacja, której trudno się oprzeć. Jego smak idealnie podkreśla szczypta aromatycznego cynamonu. W dodatku jest proste do wykonania. Sprawdzi się jako jesienny deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
SKŁADNIKI:
- 4 jabłka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w dość dużą kostkę. 2. 2. Owoce przekładamy do miski. Przyprawiamy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy.
3. Do drugiej miski wbijamy jajka i je miksujemy. Porcjami wsypujemy cukier, cały czas ubijając.
4. Wlewamy olej rzepakowy i wszystko miksujemy.
5. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
6. Całość mieszamy np. robotem na niskich obrotach.
7. Wrzucamy jabłka z dodatkiem cynamonu.
8. Jeszcze raz wszystko mieszamy i przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy.
9. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
10. Kiedy wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Zobacz także: Co zrobić, aby jabłka tak szybko nie ciemniały? Miłośnicy tych owoców na pewno docenią ten trik
Inne pomysły na desery z jabłkami
W jesienne dni warto także sięgnąć po przepis na muffiny jabłkowe. Są puszyste, delikatne w smaku i będą idealnie komponować się np. z gorącą czekoladą. Te owoce doskonale smakują także w wersji zapiekanej z dodatkiem delikatnego miodu, orzechów i migdałów. Możesz przyrządzić z nich również gęsty kisiel, który z powodzeniem zastąpi kompot czy inne napoje podczas rodzinnego obiadu.
- Jak zagęścić jabłka do szarlotki? Poznaj proste triki
- Ten sposób przechowywania jabłek to hit. Pozostaną chrupiące aż do wiosny
- Przez cały miesiąc codziennie jadła jabłka. To wpłynęło na jej zdrowie i wygląd
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
