To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Wiemy, jak robi je znany bloger
Sezon na figi rozpoczął się na dobre. Te smakowite owoce smakują znakomicie nie tylko konsumowane samodzielnie; nadają się również do deserów. Sprawdź, jak zrobić pyszne, czekoladowe ciasto z figami według przepisu Rozkosznego - znanego blogera kulinarnego i autora książek kucharskich.

Jakiś czas temu informowaliśmy o sałatce z arbuzem, ogórkiem i serem feta według przepisu Rozkosznego – popularnego blogera kulinarnego. Okazuje się, że znany twórca, którego receptury wykorzystuje się w wielu polskich domach, ma sporo do powiedzenia również w kwestii deserów. Na blogu Michała Korkosza (bo tak naprawdę nazywa się Rozkoszny) figuruje przepis na czekoladowe ciasto z figami. „Można odpłynąć” – zapewnia jego twórca.
Proste i pyszne ciasto z figami. Zrób je jak Rozkoszny
„Najpierw jest miękkie, bardzo wilgotne, z dużą ilością czekolady, która topi się na języku. Następnie, na drugi dzień, przechodzi metamorfozę. Ciasto tężeje, a kawałki czekolady wracają do swojej pierwotnej, chrupiącej formy kontrastującej z soczystością fig” – tak swój wypiek opisuje poetycko Michał Korkosz. Lato powoli odchodzi, a sezon na figi trwa w najlepsze. Warto zatem wypróbować przepis na deser z wykorzystaniem tego apetycznego składnika. Czego potrzebujemy? Oto lista.
- 100 g mąki pszennej
- 50 g niesłodzonego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu
- 100 g gorzkiej, pokrojonej w kostkę czekolady
- 120 g roztopionego i przestudzonego masła
- 190 g cukru (brązowego, ewentualnie można zastąpić go białym)
- 3 jajka “zerówki”
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4-5 pokrojonych w plasterki fig
Rozkoszny zauważa, że do ciasta można dodać również maliny. Te owoce odświeżą cały aromat deseru oraz zapewnią interesujący posmak poprzez kontrastującą ze słodyczą kwaśność.
Zobacz także: Ania Starmach zdradza przepis na jesienny deser. "Kuszące połączenie śliwek i gorzkiej czekolady"
Jak zrobić ciasto z figami? Wykorzystaj przepis Rozkosznego
Przygotowania należy rozpocząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o rozmiarze 23 cm trzeba nasmarować masłem, umieścić na spodzie papier do pieczenia i również go natłuścić. Po obsypaniu tortownicy mąką przychodzi czas na przygotowanie ciasta.
Zaczynamy od przesiania suchych składników: mąki, proszku do pieczenia, kakao, kardamonu i soli. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, a w większej misce ubijamy masło z cukrem, które potem ucieramy, stopniowo dodając jajka i ekstrakt z wanilii. Składniki z większej miski należy ubijać przez następne dwie minuty. Masa powinna być jasna i puszysta.
Suche składniki dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, a na wierzchu układamy figi (Rozkoszny sugeruje zrobienie tego tak, by owoce na siebie nie nachodziły). Całość pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika środek powinien być jeszcze odrobinę miękki. Gdy nasze ciasto z figami już wystygnie – jest gotowe do konsumpcji!
- Katarzyna Bosacka przestrzega rodziców. Mówi o przekąskach do szkoły. "Nie dajcie się nabrać"
- Polej tym gruszki. Owoce nie będą tak szybko ciemniały
- Sekretny składnik Magdy Gessler. Dodaje go do kremu z dyni
Co jeść we wrześniu? Postaw na produkty sezonowe [GALERIA]
