Obserwuj w Google News

To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Wiemy, jak robi je znany bloger

2 min. czytania
14.09.2023 13:41
Zareaguj Reakcja

Sezon na figi rozpoczął się na dobre. Te smakowite owoce smakują znakomicie nie tylko konsumowane samodzielnie; nadają się również do deserów. Sprawdź, jak zrobić pyszne, czekoladowe ciasto z figami według przepisu Rozkosznego - znanego blogera kulinarnego i autora książek kucharskich.

To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Tak robi je znany bloger.
fot. @rozkoszny/Instagram, Ai Kondo/Shutterstock

Jakiś czas temu informowaliśmy o sałatce z arbuzem, ogórkiem i serem feta według przepisu Rozkosznego – popularnego blogera kulinarnego. Okazuje się, że znany twórca, którego receptury wykorzystuje się w wielu polskich domach, ma sporo do powiedzenia również w kwestii deserów. Na blogu Michała Korkosza (bo tak naprawdę nazywa się Rozkoszny) figuruje przepis na czekoladowe ciasto z figami. „Można odpłynąć” – zapewnia jego twórca.

Proste i pyszne ciasto z figami. Zrób je jak Rozkoszny

„Najpierw jest miękkie, bardzo wilgotne, z dużą ilością czekolady, która topi się na języku. Następnie, na drugi dzień, przechodzi metamorfozę. Ciasto tężeje, a kawałki czekolady wracają do swojej pierwotnej, chrupiącej formy kontrastującej z soczystością fig” – tak swój wypiek opisuje poetycko Michał Korkosz. Lato powoli odchodzi, a sezon na figi trwa w najlepsze. Warto zatem wypróbować przepis na deser z wykorzystaniem tego apetycznego składnika. Czego potrzebujemy? Oto lista.

Redakcja poleca
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 100 g gorzkiej, pokrojonej w kostkę czekolady
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 190 g cukru (brązowego, ewentualnie można zastąpić go białym)
  • 3 jajka “zerówki”
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4-5 pokrojonych w plasterki fig

Rozkoszny zauważa, że do ciasta można dodać również maliny. Te owoce odświeżą cały aromat deseru oraz zapewnią interesujący posmak poprzez kontrastującą ze słodyczą kwaśność.

Zobacz także: Ania Starmach zdradza przepis na jesienny deser. "Kuszące połączenie śliwek i gorzkiej czekolady"

Jak zrobić ciasto z figami? Wykorzystaj przepis Rozkosznego

Przygotowania należy rozpocząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o rozmiarze 23 cm trzeba nasmarować masłem, umieścić na spodzie papier do pieczenia i również go natłuścić. Po obsypaniu tortownicy mąką przychodzi czas na przygotowanie ciasta.

Zaczynamy od przesiania suchych składników: mąki, proszku do pieczenia, kakao, kardamonu i soli. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, a w większej misce ubijamy masło z cukrem, które potem ucieramy, stopniowo dodając jajka i ekstrakt z wanilii. Składniki z większej miski należy ubijać przez następne dwie minuty. Masa powinna być jasna i puszysta.

Suche składniki dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, a na wierzchu układamy figi (Rozkoszny sugeruje zrobienie tego tak, by owoce na siebie nie nachodziły). Całość pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika środek powinien być jeszcze odrobinę miękki. Gdy nasze ciasto z figami już wystygnie – jest gotowe do konsumpcji!

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio