Ten jesienny przysmak zrobisz z łatwością. Ewa Wachowicz zdradza prosty przepis
Masz ochotę na pyszny deser? Ewa Wachowicz podpowiedziała, jak zrobić gruszki pod owsianką kruszonką. Ten przysmak wygląda nieziemsko i z pewnością umili ci jesienne popołudnia.

Jesień kojarzy nam się z pysznymi, sezonowymi owocami. O tej porze roku w naszych kuchniach nie może zabraknąć gruszek. Te owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W dodatku ich smak nie ma sobie równych. Możesz nich przyrządzić smakowite dżemy, konfitury, jak i wiele ciast i deserów.
Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników apetycznym deserem, przygotuj te gruszki pod owsianą kruszonką według receptury od Ewy Wachowicz, która znalazła się na jej blogu. Do tego wystarczy jedynie filiżanka ulubionej aromatycznej herbaty i oto mamy przepis na udany, jesienny dzień.
Jak zrobić gruszki pod kruszonką owsianą? Ewa Wachowicz radzi
Gruszki w takim wydaniu to deser, który możesz zaserwować przy różnych okazjach. Możesz być pewny, że żaden gość nie przejdzie obok niego obojętnie. Taki przysmak warto podawać z lodami waniliowymi. Możesz sięgnąć także po inne ulubione smaki.
SKŁADNIKI:
- duże gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
Na kruszonkę:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- lody waniliowe
- garść orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wsypujemy mąkę.
- Dodajemy cukier trzcinowy oraz zimne masło.
- Następnie wsypujemy płatki owsiane i wszystko siekamy.
- Wyrabiamy ciasto, wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny.
- Na patelni roztapiamy cukier trzcinowy.
- Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w dużą kostkę i wrzucamy do karmelu.
- Dodajemy masło i wszystko mieszamy.
- Kiedy owoce puszczą sok, przekładamy je do kokilek.
- Potem posypujemy je kawałkami orzechów i kruszonką (ciasto można rozdrobnić lub zetrzeć na tarce).
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut.
Zobacz także: Gruszki w syropie to deser idealny na jesień i zimę. Przygotuj go już dziś
Inne pomysły na jesienne przysmaki z gruszek
Gruszki możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jesienią będą idealnym składnikiem do owsianki. Znakomicie smakują również jako dodatek do tostów. Te owoce mogą być również uzupełnieniem "deski serów" podczas różnych domówek. Pysznym deserem, który z pewnością zachwyci twoich domowników są także muffinki z gruszkowym nadzieniem. Poza tym warto przyrządzić z nich smakowitą tartę.
- Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy!
- Oto łatwy sposób na zbyt twarde gruszki. Wypróbuj go w swojej kuchni
- Nie jedz gruszki na pusty żołądek. Skutki mogą być nieprzyjemne
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
