Ta tarta jabłkowa cię zachwyci. Znamy recepturę Ani Starmach
Jesienne desery bez wątpienia przywodzą na myśl słodkie wypieki z wykorzystaniem korzennych przypraw oraz owoców sezonowych. Tarta jabłkowa Ani Starmach w stu procentach spełnia te kryteria. Wypróbuj przepis ekspertki kulinarnej i zachwyć swoich domowników.

Jesień w pełni. Korony drzew żółcieją, liście spadają, temperatura się obniża, a świat powoli zwalnia, odchodząc od letniego szaleństwa. O tej porze roku spędzamy sporo czasu w domach, zaszywając się pod kocem, pijąc herbatę czy próbując nowych przepisów kulinarnych. W tej kwestii prym zdecydowanie wiodą rozmaite ciasta, idealne do gorącego napoju.
Autorka książek kucharskich i jurorka popularnego programu MasterChef Ania Starmach proponuje na ten wyjątkowy sezon smakołyk, który nazywa „tartą podwójnie jabłkową”. Gwiazda gwarantuje, że smak wypieku oczaruje wiele osób.
Ta tarta jabłkowa to hit. Przygotujesz ją przy pomocy tych składników
Jeżeli tegoroczne jesienne zbiory w ogrodzie przyniosły urodzaj jabłek – wykorzystaj pozostałości wyhodowane na własnym terenie. Jeśli jednak nie hodujesz owoców i nie dysponujesz np. działką, nie martw się; możesz równie dobrze po prostu kupić jabłka w wybranym sklepie. Podpowiadamy, jakich składników będziesz potrzebować.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 70 m soku tłoczonego z jabłek
- 50 g cukru
- 8 jabłek
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1 laska wanilii
- duża szczypta cynamonu
Możesz zaopatrzyć się również w dodatkowy składnik, który doda gotowemu ciastu walorów estetycznych i smakowych: dżem morelowy lub – opcjonalnie – cukier puder.
Zobacz także: 3 pomysły na "straszne" przekąski, których nie może zabraknąć na Halloween. Zrobisz je z łatwością
Tarta jabłkowa Ani Starmach cię zachwyci. To fenomenalny, jesienny przysmak
Przygotowanie tarty zacznij od przesiania mąki na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól oraz cukier. Zacznij wyrabiać całość – rób to do momentu, w którym ciasto zlepi się w kulkę (jeśli będzie a suche – dodaj odrobinę zimnej wody). Wyrobione ciasto owiń w folię i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Czas mrożenia przeznacz na obranie trzech jabłek i pokrojenie ich w cienki półplasterki. Pozostałe jabłka pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj sok tłoczony z jabłek, a także cukier, sok z cytryny, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii. Ania Starmach rekomenduje niewielki ogień. Dzięki niemu jabłka sprawnie zamienią się w mus o właściwej konsystencji.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy na tartę. Nakłuj widelcem i upiecz pod obciążeniem z grochu albo ryżu przez 15 minut w 170 stopniach Celsjusza. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut. Wyjmij z piekarnika, wyłóż na tartę mus jabłkowy i ułóż na nim półplasterki pozostałych jabłek – tak, by tworzyły okręgi. Piecz w 170 stopniach przez 20 lub 30 minut. Powierzchnię ułożonych na górze owoców możesz posmarować przepuszczonym przez sitko dżemem morelowym. Jeżeli rezygnujesz z tego kroku, możesz zamiast niego już po wystygnięciu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
- Ta jesienna przekąska zachwyci twoich domowników. Jest przepyszna
- Te cynamonki rozpływają się w ustach. Ania Starmach zdradza przepis
- Jabłka pod orzechową kruszonką zachwycają wyglądem i smakiem. Ania Starmach podaje przepis
5 przypraw o działaniu rozgrzewającym. Warto mieć je w kuchni podczas jesiennych dni [GALERIA]
