Obserwuj w Google News

Ta jesienna przekąska zachwyci twoich domowników. Jest przepyszna

2 min. czytania
24.10.2023 16:00
Zareaguj Reakcja

Jesień to pora roku, która przywodzi na myśl apetyczne, słodkie wypieki, korzenne aromaty dobiegające z kuchni oraz wykorzystywane na różne sposoby produkty sezonowe. Pewna tiktokerka podzieliła się w sieci prostym, apetycznym przepisem. Ta jesienna przekąska podbije wiele serc!

Ta jesienna przekąska to hit. "Jabłkowe pączki" zachwycą twoich domowników
fot. @izzyskitchen_/TikTok

TikTok aż pęka od sezonowych przepisów. Obecnie sporą popularnością cieszą się proste receptury na posiłki i desery nawiązujące do panującej za oknem pory roku. Influencerka kulinarna, znana jako Izzy’s Kitchen, opublikowała na swoim koncie przepis na „jabłkowe pączki”. Ta jesienna przekąska zachwyca smakiem i aromatem, a sama receptura błyskawicznie stała się viralem – film na koncie @izzyskitchen_ obejrzano już ponad 3 miliony razy.

Ta jesienna przekąska robi furorę na TikToku. „Jabłkowe pączki” stały się hitem

Influencerka określiła recepturę na „jabłkowe pączki” jako idealny jesienny przepis. Ten słodki deser może przywodzić na myśl pewne skojarzenia z kuchnią polską – koncepcja i wykorzystane składniki przypominają bowiem doskonale znane w naszym kraju racuchy. Do stworzenia tego smakowitego deseru należy zaopatrzyć się w następujące produkty:

  • 2 jabłka
  • 110 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy)
  • 1 szczypta soli
  • 140 ml mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu i wanilii (opcjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia
Redakcja poleca

Należy pamiętać, że zawsze warto dostosować znalezione w sieci przepisy pod siebie, szukając alternatyw produktowych. W tym przypadku – jeżeli któryś z naszych domowników choruje na cukrzycę – można postawić na opcje bez cukru.

„Jabłkowe pączki”. Jak je przygotować?

Przygotowanie „jabłkowych pączków” jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Na samym początku należy wymieszać wszystkie suche składniki za pomocą trzepaczki, po czym dodać wyjęte wcześniej z lodówki mleko roślinne. Następnie obieramy jabłka i usuwamy ich gniazda nasienne, a potem kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Gdy owoce przypominają już kształtem amerykańskie pączki nazywane donutami, obtaczamy je w cieście i smażymy na odrobinie oleju kokosowego rozpuszczonego na patelni. Zdejmujemy „jabłkowe pączki” z ognia, gdy jesienna przekąska nabierze złocistego koloru o brązowych tonach. Dodatkowo możemy obtoczyć całość w cukrze lub cynamonie.

Prosta receptura autorstwa Izzy’s Kitchen zachwyciła internautów. Pod zamieszczonym na TikToku nagraniem można przeczytać m.in.: „To musi być dobre”, „Moja babcia robiła je z okazji Nowego Roku! Jemy to w Holandii”, „Dodaj słony karmel dla smaku”, „Wyglądają wspaniale”.

Nie przegap
Ten napój wzmocni twoją odporność.
3 Zobacz galerię
fot. @perfectpalate/TikTok