Obserwuj w Google News

Jabłkowe gofry to uczta dla podniebienia. Wprowadzą do twojej kuchni klimat jesieni

1 min. czytania
10.11.2022 15:03
Zareaguj Reakcja

Szukasz pomysłu na smaczny weekendowy deser? Wypróbuj szybki przepis na jabłkowe gofry. Smakują nieziemsko.

Gofry jabłkowe
fot. Shutterstock
Deser
  • kuchnia
    Kuchnia polska
  • Czas przyg.
    30
  • Dla ilu osób
    dla 8 osób

Składniki

  • 2 jabłka
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • szklanka mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy i blendujemy.
  2. Do miski wlewamy mleko oraz wodę gazowaną.
  3. Dodajemy do niego jajka, mąkę, olej oraz zblendowane jabłka.
  4. Wsypujemy odrobinę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i ksylitol.
  5. Całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  6. Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną gofrownicę.

Jabłka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jesienią chętnie przyrządzamy z nich aromatyczną szarlotkę i zdrowe koktajle. A co powiesz na to, aby zrobić z tych owoców apetyczne gofry? Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinne śniadanie, jak i szybki podwieczorek. Oto sprawdzony przepis.

Jabłkowe gofry zachwycają unikalnym smakiem. Wypróbuj tę recepturę

Gofry w takiej odsłonie to znakomity jesienny przysmak, który z pewnością pokochają nie tylko miłośnicy jabłek. Doskonale sprawdzą się jako deser do kawy lub herbaty. Aby były chrupiące i puszyste, warto dodać do ciasta łyżeczkę proszku do pieczenia oraz odrobinę wody gazowanej.

Redakcja poleca

Jabłkowe gofry to unikalny deser. Jak je serwować?

Jabłkowe gofry możesz serwować z różnymi dodatkami. Doskonale komponują się z miodem i syropem klonowym. Możesz posypać je również orzechami, płatkami migdałowymi oraz złocistym cynamonem. Do dekoracji warto wykorzystać też wiórki czekoladowe i plasterki świeżych jabłek.

Zobacz także: Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni

logo Tu się dzieje