Jabłkowe gofry to uczta dla podniebienia. Wprowadzą do twojej kuchni klimat jesieni
Szukasz pomysłu na smaczny weekendowy deser? Wypróbuj szybki przepis na jabłkowe gofry. Smakują nieziemsko.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.30
-
Dla ilu osóbdla 8 osób
Składniki
- 2 jabłka
- 4 łyżki wody gazowanej
- szklanka mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Jabłka myjemy, obieramy i blendujemy.
- Do miski wlewamy mleko oraz wodę gazowaną.
- Dodajemy do niego jajka, mąkę, olej oraz zblendowane jabłka.
- Wsypujemy odrobinę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i ksylitol.
- Całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
- Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną gofrownicę.
Jabłka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jesienią chętnie przyrządzamy z nich aromatyczną szarlotkę i zdrowe koktajle. A co powiesz na to, aby zrobić z tych owoców apetyczne gofry? Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinne śniadanie, jak i szybki podwieczorek. Oto sprawdzony przepis.
Jabłkowe gofry zachwycają unikalnym smakiem. Wypróbuj tę recepturę
Gofry w takiej odsłonie to znakomity jesienny przysmak, który z pewnością pokochają nie tylko miłośnicy jabłek. Doskonale sprawdzą się jako deser do kawy lub herbaty. Aby były chrupiące i puszyste, warto dodać do ciasta łyżeczkę proszku do pieczenia oraz odrobinę wody gazowanej.
Jabłkowe gofry to unikalny deser. Jak je serwować?
Jabłkowe gofry możesz serwować z różnymi dodatkami. Doskonale komponują się z miodem i syropem klonowym. Możesz posypać je również orzechami, płatkami migdałowymi oraz złocistym cynamonem. Do dekoracji warto wykorzystać też wiórki czekoladowe i plasterki świeżych jabłek.
Zobacz także: Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni