Szybka i sycąca zupa serowa z grzankami. Zobacz, jak zrobić ją w domu!
Zupa serowa z grzankami to łatwa do zrobienia, szybka i sycąca zupa, która spełni oczekiwania wielu osób. Jak zrobić zupę serową z grzankami, aby była sycąca i pyszna? Oto prosty przepis na domową wersję tej potrawy.

Zupa serowa z grzankami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest aromatyczna i sycąca do tego stopnia, że może stanowić nawet cały obiad! Jeżeli lubicie zupy krem, jest to propozycja właśnie dla was!
Jak przygotować zupę serową z grzankami? To nie takie trudne jak może się wydawać!
Zupa serowa z grzankami - z czego się składa
Jak sama nazwa wskazuje, zupa serowa robiona jest na bazie sera. A właściwie serów. Tylko od nas zależy, jakie sery wybierzemy. Najczęściej zupa serowa robiona jest z serków topionych, ale można użyć do niej także cheddara czy innego aromatycznego parmezanu. Prócz tego do zupy serowej przydadzą się nam przyprawy, które nadadzą jej aromatu i sprawią, że będzie ona jeszcze bardziej wyrazista. Nie możemy także zapomnieć o grzankach - dzięki nim zupa serowa będzie dużo bardziej sycącą i sprawi, że zapomnimy o głodzie nawet na parę godzin.
Zupa serowa z grzankami - składniki i przepis
Do przygotowania zupy serowej z grzankami nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Wszystkie z kolei znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie zupy serowej z grzankami naprawdę nie wymaga zbyt wiele zachodu.
Czego potrzebujemy, aby przygotować zupę serową z grzankami dla 4 osób? Oto prosty przepis na to smaczne danie.
Składniki:
- 500 ml bulionu - może być warzywny lub drobiowy
- 250-300 g sera - najlepiej topionego, ale można wymieszać go z serem pleśniowym (np. Lazurem) i cheddarem
- 2 średniej wielkości cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki
- grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy większego garnka, w którym najpierw podsmażymy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę oliwy z oliwek i na niej smażymy cebulę. Wystarczy ją lekko zeszklić na małym ogniu. Następnie kroimy czosnek - możemy go wycisnąć lub pokroić na małe kawałki. Całość podsmażamy przez dodatkowe 5 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło.
W tym czasie przygotowujemy sobie 250-300 g sera. Powinien on występować w proporcji: 200 g serka topionego, 50 g pleśniowego i 50 cheddara.
Do garnka z cebulą i czosnkiem wlewamy przygotowany wcześniej bulion - potrzebujemy 500 ml warzywnego bądź drobiowego wywaru (może być zrobiony z kostki rosołowej lub w tradycyjny sposób - na mięsie z kurczaka czy indyka). Do takiej mieszanki najpierw dodajemy najtwardszy z serów - cheddar. Chwilę później wrzucamy do niej ser pleśniowy. Całość gotujemy na małym gazie aż do momentu, kiedy wywar zacznie wrzeć. Przy tym wszystkim ciągle mieszamy zupę i w ten sposób roztapiamy sery.
Zupę urozmaicamy wybranymi przez nas przyprawami. Następnie zagęszczamy ją przygotowanym wcześniej serkiem topionym. Całość dokładnie wymieszaj i jeszcze przez chwilę gotuj. Dodawanie serów do bulionu nie powinno ci zająć więcej niż 6-7 minut.
Kiedy zupa będzie już gotowa i przystąpisz do nakładania jej do miseczek, dodaj do niej łyżkę grzanek lub groszku ptysiowego, ale u góry posyp ją jeszcze posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki czy aromatyczną bazylią.
Zupa serowa z grzankami to proste, sycące i rozgrzewające danie, które sprawdzi się zarówno jako osobne danie czy nawet cały obiad. Pamiętaj o tym, żeby zrobić ją z ulubionych serów i dodać do niej swoje ulubione przyprawy. Tak naprawdę to ty decydujesz, jak powinna ona smakować.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!