Obserwuj w Google News

Zupa borowikowa to opcja doskonała nie tylko od święta. Wypróbuj nasz przepis już dziś!

3 min. czytania
Aktualizacja 13.02.2020
13.02.2020 12:04
Zareaguj Reakcja

Zupa borowikowa to pyszna zupa grzybowa, którą można zrobić na różne sposoby. Podpowiadamy przepisy na zupę borowikową i zupę krem z borowików. Którą wybierzesz?

Zupa krem z borowików w miseczce, z borowikami na wierzchu i grzankami obok
fot. Shutterstock

Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Najbardziej dostępne w sklepach są pieczarki, dlatego często na naszych stołach gości zupa pieczarkowa. O wiele bardziej warto jednak wykorzystać zupełnie inne grzyby. Borowiki mają wiele cennych właściwości, a jednocześnie są o wiele wyrazistsze w smaku, dzięki czemu zupa z nich przygotowana jest o wiele smaczniejsza. Zupa borowikowa może mieć formę klasycznej zupy lub kremu z borowików. Podpowiadamy dwa niezwykle smaczne przepisy na zupę borowikową, którą pokocha cała twoja rodzina. Nie tylko od święta.

Zobacz także: Grzyby suszone – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Borowiki – właściwości

Zanim przejdziemy do konkretów, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego w ogóle powinniśmy sięgać po borowiki w przygotowywaniu jakichkolwiek dań. Okazuje się, że te niezwykle popularne grzyby mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, o których możecie nie wiedzieć.

Redakcja poleca

Jakie są właściwości borowików?

  • Są bogate w wiele minerałów, takich jak: magnez, żelazo, fosfor, potas.
  • To bogate źródło białka.
  • Zawierają cenne witaminy B i C.
  • Mają mało kalorii. W 100 g zawiera zaledwie 50 kcal. W dodatku w większości składa się z wody.
  • Są źródłem zdrowych tłuszczy.

Zobacz także: Grochówka to tradycyjna zupa wojskowa, ale nie tylko! Prosty przepis na grochówkę

Zupa borowikowa – przepis

Borowiki można dodać do wielu dań, jednak najpopularniejszą formą ich przyrządzenia jest właśnie zupa borowikowa. Najczęściej na naszych stołach gości w święta, ale warto ją jeść znacznie częściej, ze względu właśnie na zbawienne wartości odżywcze, jakie zawarte są w tych niezwykle popularnych grzybach.

Jak zrobić tradycyjną zupę borowikową?

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (do jego przygotowania potrzebujesz: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, 5 liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego)
  • 30 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 150 ml śmietany do zup 30%
  • Łyżka masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Zobacz także: Pierogi to jedno z 12 wigilijnych dań. Jak je zrobić? Podpowiadamy

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy bulion. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Zalewamy 1 litrem wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy do momentu aż woda przejdzie smakiem warzyw, a one same zrobią się miękkie.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niej masło i wrzucamy pokrojone borowiki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, aż się skurczą.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotowego builionu. Następnie dodajemy do tego zawartość patelni, doprawiamy do smaku i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do osobnego garnuszka odlewamy trochę zupy i dodajemy do niej stopniowo śmietaną, cały czas energicznie mieszając. Gdy już uzyskamy gładką konsystencję, całość wlewamy do reszty zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Zupę borowikową na końcu posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

Zobacz także: Szybka i sycąca zupa serowa z grzankami. Zobacz, jak zrobić ją w domu!

Krem z borowików

Jeżeli nie lubisz tradycyjnych zup, zawsze możesz przygotować gęstą zupę krem z borowików. Jest równie pyszna, ale delikatna w smaku, dzięki czemu o wiele przyjemniej się ją je.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 g świeżych borowików
  • Cebula
  • Łyżka masła
  • 150 ml śmietany
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Bulion gotujemy dokładnie tak samo jak wyżej.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie gotowa, dodajemy masło i wrzucamy pokrojone borowiki. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy aż się podduszą.

Zawartość patelni wrzucamy do bulionu, w którym powinny zostać warzywa, na których go gotowaliśmy. Wszystko razem studzimy, blendujemy, a na końcu dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Przed podaniem warto podgrzać krem. Posypujemy go w miseczce drobno posiekaną natką pietruszki. Krem z borowików można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dobrze będzie też pasować świeża bagietka.

Zobacz także: Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!