Zupa borowikowa to opcja doskonała nie tylko od święta. Wypróbuj nasz przepis już dziś!
Zupa borowikowa to pyszna zupa grzybowa, którą można zrobić na różne sposoby. Podpowiadamy przepisy na zupę borowikową i zupę krem z borowików. Którą wybierzesz?

Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Najbardziej dostępne w sklepach są pieczarki, dlatego często na naszych stołach gości zupa pieczarkowa. O wiele bardziej warto jednak wykorzystać zupełnie inne grzyby. Borowiki mają wiele cennych właściwości, a jednocześnie są o wiele wyrazistsze w smaku, dzięki czemu zupa z nich przygotowana jest o wiele smaczniejsza. Zupa borowikowa może mieć formę klasycznej zupy lub kremu z borowików. Podpowiadamy dwa niezwykle smaczne przepisy na zupę borowikową, którą pokocha cała twoja rodzina. Nie tylko od święta.
Zobacz także: Grzyby suszone – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć
Borowiki – właściwości
Zanim przejdziemy do konkretów, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego w ogóle powinniśmy sięgać po borowiki w przygotowywaniu jakichkolwiek dań. Okazuje się, że te niezwykle popularne grzyby mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, o których możecie nie wiedzieć.
Jakie są właściwości borowików?
- Są bogate w wiele minerałów, takich jak: magnez, żelazo, fosfor, potas.
- To bogate źródło białka.
- Zawierają cenne witaminy B i C.
- Mają mało kalorii. W 100 g zawiera zaledwie 50 kcal. W dodatku w większości składa się z wody.
- Są źródłem zdrowych tłuszczy.
Zobacz także: Grochówka to tradycyjna zupa wojskowa, ale nie tylko! Prosty przepis na grochówkę
Zupa borowikowa – przepis
Borowiki można dodać do wielu dań, jednak najpopularniejszą formą ich przyrządzenia jest właśnie zupa borowikowa. Najczęściej na naszych stołach gości w święta, ale warto ją jeść znacznie częściej, ze względu właśnie na zbawienne wartości odżywcze, jakie zawarte są w tych niezwykle popularnych grzybach.
Jak zrobić tradycyjną zupę borowikową?
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego (do jego przygotowania potrzebujesz: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, 5 liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego)
- 30 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 150 ml śmietany do zup 30%
- Łyżka masła
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Zobacz także: Pierogi to jedno z 12 wigilijnych dań. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy bulion. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Zalewamy 1 litrem wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy do momentu aż woda przejdzie smakiem warzyw, a one same zrobią się miękkie.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niej masło i wrzucamy pokrojone borowiki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, aż się skurczą.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotowego builionu. Następnie dodajemy do tego zawartość patelni, doprawiamy do smaku i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Do osobnego garnuszka odlewamy trochę zupy i dodajemy do niej stopniowo śmietaną, cały czas energicznie mieszając. Gdy już uzyskamy gładką konsystencję, całość wlewamy do reszty zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Zupę borowikową na końcu posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Zobacz także: Szybka i sycąca zupa serowa z grzankami. Zobacz, jak zrobić ją w domu!
Krem z borowików
Jeżeli nie lubisz tradycyjnych zup, zawsze możesz przygotować gęstą zupę krem z borowików. Jest równie pyszna, ale delikatna w smaku, dzięki czemu o wiele przyjemniej się ją je.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 50 g świeżych borowików
- Cebula
- Łyżka masła
- 150 ml śmietany
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Bulion gotujemy dokładnie tak samo jak wyżej.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie gotowa, dodajemy masło i wrzucamy pokrojone borowiki. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy aż się podduszą.
Zawartość patelni wrzucamy do bulionu, w którym powinny zostać warzywa, na których go gotowaliśmy. Wszystko razem studzimy, blendujemy, a na końcu dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem warto podgrzać krem. Posypujemy go w miseczce drobno posiekaną natką pietruszki. Krem z borowików można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dobrze będzie też pasować świeża bagietka.
Zobacz także: Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!