Obserwuj w Google News

Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić

2 min. czytania
Aktualizacja 04.07.2019
04.07.2019 16:02
Zareaguj Reakcja

Sałatka nicejska to bardzo popularne danie. Jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszną sałatkę nicejską.

Na talerzu została podana sałatka nicejska.
fot. Shutterstock

Sałatka nicejska to danie pochodzące z kuchni francuskiej. Ta popularna przystawka doczekała się wielu wersji. Podstawowe składniki tego dania to jajka ugotowane na twardo i tuńczyk. Sposób przygotowania i dodatki mogą się znacznie różnić od siebie. Każdy ma w końcu inne smaki. Niektóre osoby do sałatki nicejskiej dodają kapary, paprykę lub karczochy. Popularna robi się także wersja sałatki nicejskiej z dodatkiem fasolki szparagowej lub ziemniaków. Koniecznie sprawdź, nasz przepis na sałatkę nicejską i wypróbuj je już dziś.

Zobacz także:  Sprawdź nasze 2 przepisy na sałatkę z wędzonym kurczakiem. Są łatwe w przygotowaniu

Sałatka nicejska: przepis     

Koniecznie wypróbuj tego przepisu! Nie jest on skomplikowany i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.    

Składniki, których potrzebujesz:

  • Tuńczyk (około 170 gram),
  • Trzy pomidory,
  • Trzy jajka ugotowane na twardo,
  • Jedna główka sałaty rzymskiej,
  • Jedna czerwona cebula,
  • Oliwki czarne (około 100 gram),
  • Szczypta soli i pieprzu.

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania sosu:

  • Ząbek czosnku,
  • Oliwka z oliwek (około 50 mililitrów),
  • Jedna łyżka octu winnego,
  • Jedna łyżka musztardy,
  • Dwie łyżki soku z cytryny,
  • Szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Na początku wstaw jajka go ugotowania na twardo (około 6-7 minut). Po ugotowaniu opłucz je w zimnej wodzie i obierz ze skorupki.

W trakcie gotowania jajek,  możesz  przygotować sos. Do małej miseczki wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, ocet winny i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że musi powstać gładka i płynna konsystencja.

Następnie obierz cebulę i ją pokrój w tzw. piórka. Podobnie zrób z pomidorami. Jeśli chcesz w przepisie użyć pomidorków koktajlowych, wystarczy, że przekroisz je na pół.

Dokładnie umyj liście sałaty rzymskiej i je wysusz. Suche porwij na małe kawałki i połóż na talerz lub do salaterki.

Na liście sałaty połóż pokrojone w ćwiartki jajka, pomidory, cebulę. Dodaj to tego oliwki i odsączonego tuńczyka.

Całość polewamy wcześniej przygotowany sosem. Na koniec możemy dodać także szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!

Zobacz także:  Lubisz kalafior? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na sałatki z tym warzywem 

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!