Sałatka gyros to podstawa każdej imprezy! Sprawdź przepis na warstwową sałatkę gyros
Sałatka gyros to lekki sposób na prawdziwy smak gyrosa. Jest obowiązkowym daniem na każdej imprezie i wygląda super. Sprawdź, jak prosto i szybko ją przygotować.

Gyros kojarzy się większości ludzi przede wszystkim z bułką, mięsem i dużą ilością sosu. Nie jest to najzdrowsza z opcji, jaką możemy sobie wymarzyć np. na obiad. Dobrze zatem, że powstała sałatka gyros. Jest bogata w smak, a jednocześnie lekka. Doskonale sprawdzi się jako jedzenie na imprezę, jak również kolację dla całej rodziny. A co najlepsze, wygląda pięknie, bo jest to sałatka warstwowa. Sprawdź nasz przepis na sałatkę gyros.
Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese
Gyros – skąd pochodzi?
Gyros kojarzy nam się bardzo egzotycznie. W rzeczywistości jest to potrawa kuchni… greckiej. Jej podstawą jest oczywiście mięso opiekane na wielkim rożnie. Tnie się je po przygotowaniu na plastry o kilkucentymetrowej długości. Można je jeść w cieście pita, a nawet w formie dania z frytkami. Grecy często dodają do gyrosa tzatziki oraz pomidory.
Sałatka gyros natomiast jest po prostu fantazją na temat tej greckiej potrawy. Jej geneza nie jest bliżej znana, jedno jednak jest pewne – sałatka gyros to królowa wśród sałatek warstwowych. Jej głównym składnikiem jest oczywiście mięso w przyprawie gyros. Jak ją przygotować?
Zobacz także: Sałatka jarzynowa na 2 sposoby. Ten smak przypomni ci dzieciństwo!
Sałatka gyros przepis
Sałatka gyros, choć jest nieco czasochłonna, nie jest skomplikowana jeżeli chodzi o składniki i sam proces przygotowywania.
Składniki na sałatkę gyros dla całej rodziny:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Kapusta pekińska
- Kukurydza
- Ogórki konserwowe
- Cebula czerwona
- Przyprawa kebab-gyros
- Sos winegret
- Majonez
- Ketchup
Zobacz także: Sos tzatziki – 3 pomysły na kremowy sos!
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją odrobinę olejem (lub oliwą z oliwek) i posypujemy przyprawą kebab-gyros. Im więcej przyprawy, tym lepiej, ponieważ majonez i pozostałe składniki złagodzą jej smak. Mięso odstawiamy na jakiś czas na bok. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Kapustę pekińską myjemy i kroimy w paski. Następnie dodajemy do niej sos winegret i mieszamy. Ogórki kroimy do osobnej miseczki w drobną kostkę. Podobnie robimy z cebulą, którą siekamy w pióra. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, układamy naszą sałatkę w warstwy.
Zobacz także: Bruschetta to pyszna przekąska prosto z Włoch! 3 proste przepisy na bruschettę z pomidorami i nie tylko
Sałatka gyros warstwy – jak ją układać?
Jak już wspomniałam, sałatka gyros to najpopularniejsza sałatka warstwowa. W związku z tym najlepiej podawać ją w szklanym naczyniu, żeby zaprezentować ją w całej okazałości. Powinna się ona składać z następujących warstw:
- ½ kapusty pekińskiej w sosie winegret
- ½ cebuli
- ½ ogórków
- ½ kukurydzy
- Majonez na wierzch
- Pierś z kurczaka w przyprawie gyros
- Majonez na wierzch
- ½ kukurydzy
- ½ ogórków
- ½ cebuli
- ½ kapusty w sosie winegret
- Na wierzch majonez i odrobina ketchupu (można zrobić nim ładny wzór na sałatce)
Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!