Obserwuj w Google News

Sałatka gyros to podstawa każdej imprezy! Sprawdź przepis na warstwową sałatkę gyros

3 min. czytania
Aktualizacja 08.11.2019
24.06.2019 10:11
Zareaguj Reakcja

Sałatka gyros to lekki sposób na prawdziwy smak gyrosa. Jest obowiązkowym daniem na każdej imprezie i wygląda super. Sprawdź, jak prosto i szybko ją przygotować.

Sałatka gyros na białym talerzu
fot. Shutterstock

Gyros kojarzy się większości ludzi przede wszystkim z bułką, mięsem i dużą ilością sosu. Nie jest to najzdrowsza z opcji, jaką możemy sobie wymarzyć np. na obiad. Dobrze zatem, że powstała sałatka gyros. Jest bogata w smak, a jednocześnie lekka. Doskonale sprawdzi się jako jedzenie na imprezę, jak również kolację dla całej rodziny. A co najlepsze, wygląda pięknie, bo jest to sałatka warstwowa. Sprawdź nasz przepis na sałatkę gyros.

Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese

Gyros – skąd pochodzi?

Gyros kojarzy nam się bardzo egzotycznie. W rzeczywistości jest to potrawa kuchni… greckiej. Jej podstawą jest oczywiście mięso opiekane na wielkim rożnie. Tnie się je po przygotowaniu na plastry o kilkucentymetrowej długości. Można je jeść w cieście pita, a nawet w formie dania z frytkami. Grecy często dodają do gyrosa tzatziki oraz pomidory.

Redakcja poleca

Sałatka gyros natomiast jest po prostu fantazją na temat tej greckiej potrawy. Jej geneza nie jest bliżej znana, jedno jednak jest pewne – sałatka gyros to królowa wśród sałatek warstwowych. Jej głównym składnikiem jest oczywiście mięso w przyprawie gyros. Jak ją przygotować?

Zobacz także: Sałatka jarzynowa na 2 sposoby. Ten smak przypomni ci dzieciństwo!

Sałatka gyros przepis

Sałatka gyros, choć jest nieco czasochłonna, nie jest skomplikowana jeżeli chodzi o składniki i sam proces przygotowywania.

Składniki na sałatkę gyros dla całej rodziny:

  1. Podwójna pierś z kurczaka
  2. Kapusta pekińska
  3. Kukurydza
  4. Ogórki konserwowe
  5. Cebula czerwona
  6. Przyprawa kebab-gyros
  7. Sos winegret  
  8. Majonez
  9. Ketchup

Zobacz także: Sos tzatziki – 3 pomysły na kremowy sos!

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją odrobinę olejem (lub oliwą z oliwek) i posypujemy przyprawą kebab-gyros. Im więcej przyprawy, tym lepiej, ponieważ majonez i pozostałe składniki złagodzą jej smak. Mięso odstawiamy na jakiś czas na bok. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.

Kapustę pekińską myjemy i kroimy w paski. Następnie dodajemy do niej sos winegret i mieszamy. Ogórki kroimy do osobnej miseczki w drobną kostkę. Podobnie robimy z cebulą, którą siekamy w pióra. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, układamy naszą sałatkę w warstwy.

Zobacz także:  Bruschetta to pyszna przekąska prosto z Włoch! 3 proste przepisy na bruschettę z pomidorami i nie tylko

Sałatka gyros warstwy – jak ją układać?

Jak już wspomniałam, sałatka gyros to najpopularniejsza sałatka warstwowa. W związku z tym najlepiej podawać ją w szklanym naczyniu, żeby zaprezentować ją w całej okazałości. Powinna się ona składać z następujących warstw:

  1. ½ kapusty pekińskiej w sosie winegret
  2. ½ cebuli
  3. ½ ogórków
  4. ½ kukurydzy
  5. Majonez na wierzch
  6. Pierś z kurczaka w przyprawie gyros
  7. Majonez na wierzch
  8. ½ kukurydzy
  9. ½ ogórków
  10. ½ cebuli
  11. ½ kapusty w sosie winegret
  12. Na wierzch majonez i odrobina ketchupu (można zrobić nim ładny wzór na sałatce)

Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

 

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!