Miłośnicy słodyczy pokochali parfait! Jak przygotować ten mrożony deser?
Parfait to mrożony deser, który sprawdzi się nie tylko w letnie, upalne dni. To także doskonała "słodka" propozycja dla osób, które zwracają większą uwagę na liczbę spożywanych kalorii. Jak parfait przygotować w domu? I czym go urozmaicić?

Parfait to popularny deser, który podawany jest najczęściej w wysokim kielichu. Zazwyczaj przygotowuje się go z masy mleczno-jajecznej wymieszanej z bitą śmietaną i takimi dodatkami, jak kawa, czekolada czy owoce.
Parfait to deser, który najczęściej spożywamy latem, kiedy jest gorąco. Świetnie schładza, a do tego jest przepyszny - nic dziwnego, że tak wiele osób go lubi. Ale to, że jest podawany na zimno, nie oznacza, że możemy go jeść wyłącznie latem. Jak parfait przygotować w domu i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę szczególnie wtedy, kiedy jest się na diecie?
Parfait - składniki i przepis
Parfait można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Poniżej zaprezentujemy kilka sprawdzonych przepisów, które pozwolą zrobić domowy pyszny deser. Jest to "danie" przygotowywane na bazie mieszanki mleka i jajek, więc one będą stanowiły podstawę tych przepisów. Różnić się będą jednak dodatkami, a tylko od nas zależy, który parfait najbardziej nam zasmakuje.
Parfait waniliowe z malinami
Jak przygotować pyszne parfait waniliowe z malinami? To nie takie trudne!
Składniki na krem:
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
- 40-50 g cukru trzcinowego
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 200 g śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 200 g malin (lub innych owoców) - świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
Najpierw w rondelku gotujemy mleko. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem. Następnie zagotowujemy wodę w garnku i stawiamy miskę z utratym cukrem i żółtkiem na garnku z gotującą się wodą - tak, aby można było je rozpuścić za pomocą wysokiej temperatury i pary wodnej. Do cukru i żółtek dodajemy zagotowane mleko. Ubijamy na parze dotąd aż osiągniemy gładką masę.
Do tak przygotowanego kremu dodajemy białą czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z innymi składnikami. Później całość studzimy i na koniec dodajemy do masy ubitą śmietankę kremówkę.
Kiedy już masa jest gotowa, dodajemy do niej owoce i przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić parfait.
Parfait możemy poprzekładać ciasteczkami i polać syropem malinowym. Możemy także przełożyć deser płatkami zbożowymi albo musli. Jedno jest pewne - w każdej wersji będzie smakował obłędnie!
Parfait jagodowe
Składniki:
- 4 jajka
- 75 g cukru pudru
- 40 dag czarnych jagód
- 60 dag bitej śmietany
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Żółtka i białka oddzielamy od siebie. Gotujemy w rondelku wodę, a następnie stawiamy na niej miskę, w której ucieramy białka z cukrem pudrem. Robimy to do momentu osiągnięcia gładkiej, puszystej masy.
Kiedy krem się rozgrzeje, zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy masę dotąd aż ostygnie. Żółtka ucieramy na gładką masę, a następnie blendujemy jagody, które musimy później przelać przez sitko.
Na koniec łączymy delikatnie żółtka z masą białkową i dodajemy delikatnie przecier jagodowy.
Do deseru dodajemy bitą śmietanę i polewamy całość sokiem z cytryny. Przekładamy do odpowiedniego naczynia i mrozimy przez ok. 5 godzin.
Parfait orzechowe
Składniki:
- 20 dag cukru
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 10 dag orzechów laskowych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 350 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki rumu
- 2 łyżeczki likieru czekoladowego
Przygotowanie:
Tak jak w poprzednich przypadkach, tak i tutaj gotujemy wodę w rondelku. Ustawiamy nad nią miskę, w której ubijamy żółtka, jajka i 10 dag cukru. Najpierw robimy to nad parą, a później zdejmujemy miskę i dalej ubijamy na zimno. Pozostałe 10 dag cukru i wodę wykorzystujemy do przygotowania karmelu. Następnie odstawiamy karmel do wystygnięcia.
W tym czasie siekamy orzechy i również dodajemy do karmelu.
Po wystygnięciu masę jajeczną mieszamy z karmelem. Krem orzechowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niego rum i likier czekoladowy. Całość mieszamy i dodajemy do masy jajecznej z karmelem. Na sam koniec dodajemy delikatnie ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Przelewamy do pojemnika i mrozimy przez 5 godzin.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!