Obserwuj w Google News

Miłośnicy słodyczy pokochali parfait! Jak przygotować ten mrożony deser?

3 min. czytania
09.03.2020 11:29
Zareaguj Reakcja

Parfait to mrożony deser, który sprawdzi się nie tylko w letnie, upalne dni. To także doskonała "słodka" propozycja dla osób, które zwracają większą uwagę na liczbę spożywanych kalorii. Jak parfait przygotować w domu? I czym go urozmaicić?

Parfait
fot. Shutterstock

Parfait to popularny deser, który podawany jest najczęściej w wysokim kielichu. Zazwyczaj przygotowuje się go z masy mleczno-jajecznej wymieszanej z bitą śmietaną i takimi dodatkami, jak kawa, czekolada czy owoce. 

Parfait to deser, który najczęściej spożywamy latem, kiedy jest gorąco. Świetnie schładza, a do tego jest przepyszny - nic dziwnego, że tak wiele osób go lubi. Ale to, że jest podawany na zimno, nie oznacza, że możemy go jeść wyłącznie latem. Jak parfait przygotować w domu i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę szczególnie wtedy, kiedy jest się na diecie?

Redakcja poleca

Parfait - składniki i przepis

Parfait można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Poniżej zaprezentujemy kilka sprawdzonych przepisów, które pozwolą zrobić domowy pyszny deser. Jest to "danie" przygotowywane na bazie mieszanki mleka i jajek, więc one będą stanowiły podstawę tych przepisów. Różnić się będą jednak dodatkami, a tylko od nas zależy, który parfait najbardziej nam zasmakuje.

Parfait waniliowe z malinami

Jak przygotować pyszne parfait waniliowe z malinami? To nie takie trudne!

Składniki na krem:

  • 100 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 40-50 g cukru trzcinowego
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g malin (lub innych owoców) - świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

Najpierw w rondelku gotujemy mleko. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem. Następnie zagotowujemy wodę w garnku i stawiamy miskę z utratym cukrem i żółtkiem na garnku z gotującą się wodą - tak, aby można było je rozpuścić za pomocą wysokiej temperatury i pary wodnej. Do cukru i żółtek dodajemy zagotowane mleko. Ubijamy na parze dotąd aż osiągniemy gładką masę. 

Do tak przygotowanego kremu dodajemy białą czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z innymi składnikami. Później całość studzimy i na koniec dodajemy do masy ubitą śmietankę kremówkę.

Kiedy już masa jest gotowa, dodajemy do niej owoce i przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić parfait.

Parfait możemy poprzekładać ciasteczkami i polać syropem malinowym. Możemy także przełożyć deser płatkami zbożowymi albo musli. Jedno jest pewne - w każdej wersji będzie smakował obłędnie!

Parfait jagodowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 75 g cukru pudru
  • 40 dag czarnych jagód
  • 60 dag bitej śmietany
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Żółtka i białka oddzielamy od siebie. Gotujemy w rondelku wodę, a następnie stawiamy na niej miskę, w której ucieramy białka z cukrem pudrem. Robimy to do momentu osiągnięcia gładkiej, puszystej masy.

Kiedy krem się rozgrzeje, zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy masę dotąd aż ostygnie. Żółtka ucieramy na gładką masę, a następnie blendujemy jagody, które musimy później przelać przez sitko.

Na koniec łączymy delikatnie żółtka z masą białkową i dodajemy delikatnie przecier jagodowy.

Do deseru dodajemy bitą śmietanę i polewamy całość sokiem z cytryny. Przekładamy do odpowiedniego naczynia i mrozimy przez ok. 5 godzin.

Parfait orzechowe

Składniki:

  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki likieru czekoladowego

Przygotowanie:

Tak jak w poprzednich przypadkach, tak i tutaj gotujemy wodę w rondelku. Ustawiamy nad nią miskę, w której ubijamy żółtka, jajka i 10 dag cukru. Najpierw robimy to nad parą, a później zdejmujemy miskę i dalej ubijamy na zimno. Pozostałe 10 dag cukru i wodę wykorzystujemy do przygotowania karmelu. Następnie odstawiamy karmel do wystygnięcia.

W tym czasie siekamy orzechy i również dodajemy do karmelu.

Po wystygnięciu masę jajeczną mieszamy z karmelem. Krem orzechowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niego rum i likier czekoladowy. Całość mieszamy i dodajemy do masy jajecznej z karmelem. Na sam koniec dodajemy delikatnie ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Przelewamy do pojemnika i mrozimy przez 5 godzin.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!