Orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich odmian. 8 powodów, dla których warto po nie sięgnąć
Orzechy włoskie to kopalnia witamin i źródło antyoksydantów. Już niewielka ilość dziennie korzystnie wpływa na nasz organizm. Sprawdź, jakie są właściwości odżywcze orzechów włoskich i wypróbuj przepis na danie z ich udziałem.

Orzechy włoskie to skarbnica witamin i minerałów. Nie bez przyczyny naukowcy uważają je za najzdrowsze ze wszystkich odmian. Sprawdzą się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również dodatek do muesli czy owsianki. Regularne spożywanie orzechów włoskich przyniesie wiele korzyści twojemu organizmowi. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po tę konkretną odmianę.
Orzechy włoskie to owoce drzewa o tej samej nazwie. Występuje ono w południowo-wschodniej Europie oraz w południowo-zachodniej i środkowej Azji. Ważniejsze regiony, w których znajdziemy tę odmianę to: Francja, Rumunia, Bułgaria i Grecja, Chiny, Kalifornia i Chile.
Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni
Orzechy włoskie - właściwości
Orzechy włoskie to bogate źródło białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. W orzechach włoskich znajdziemy przede wszystkim magnez, fosfor, cynk, witaminę E, witaminy A, witamina B i kwas foliowy.
Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Z powodzeniem więc mogą zastąpić ryby w diecie. Orzechy włoskie to także bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i opóźniają proces starzenia.
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
- Są bogate w antyoksydanty, związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników - zawierają ich dwa razy więcej niż każde inne orzechy.
- To źródło kwasu elagowego i fenolowego, które wykazują właściwości antynowotworowe.
- Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzakrzepowo i pozwalają obniżyć poziom cholesterolu.
- Regularne jedzenie orzechów włoskich zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Są bogatym źródłem wartościowego białka i błonnika.
- Poprawiają pamięć i koncentrację. Są rekomendowane osobom uczącym się i pracującym umysłowo ze względu na wysoką zawartość fosforu.
- Mają zastosowanie bakteriobójcze (przeciwdziałają paciorkowcom, gronkowcom czy bakteriom duru brzusznego).
- Działają przeciwzapalnie, odtruwająco i przeciwkrwotocznie.
Orzechy włoskie - kcal
Orzechy włoskie stanowią przede wszystkim źródło tłuszczu roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne w codziennym menu. To własnie kwasy tłuszczowe sprawiają, że orzechy włoskie odznaczają się dużą kalorycznością - dostarczają 650 kcal na 100 gramów.
Pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek. Orzechy włoskie należy jeść z umiarem, ale ze względu na bogactwo składników odżywczych nie należy z nich rezygnować nawet podczas odchudzania.
Orzechy włoskie - ile dziennie?
Specjaliści zalecają jedzenie garści orzechów włoskich dziennie. Według doktor Penny Kris Etherton z Penn State University w Pensylwanii już taka ilość pomoże uchronić nas przed chorobami serca.
Orzechy włoskie - w ciąży
Lubisz orzechy włoskie? Nie musisz z nich rezygnować w ciąży. Przyszłe mamy nie muszą się obawiać, że zaszkodzą dziecku. Orzechy włoskie nie tylko dostarczają wielu substancji odżywczych, ale pomagają także ograniczyć ryzyko wczesnego porodu czy niedowagi noworodka.
Orzechy włoskie - przepisy
Orzechy włoskie można wykorzystać jako dodatek do pożywnych śniadań, smacznych sałatek i posypkę do ciast. Sprawdzą się także w obiadowych daniach z makaronem czy w towarzystwie serów pleśniowych. Posiekane orzechy włoskie to doskonała posypka do ciast, rolad i tortów, a także nadzienie do ciasteczek.
Przykłady podania orzechów włoskich:
Pierogi z fasolą i orzechami włoskimi:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- jajko
- 3/4 szklanki wody
Farsz:
- jajko
- dwie puszki czerwonej fasoli
- cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich i uprażone orzechy włoskie do posypania
Mąkę zmieszaj z jajkiem i wodą. Dodaj szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny. Odsączoną z wody fasolę rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekaną i podsmażoną cebulę, z jajkiem, bułką tartą i posiekanymi orzechami. Ciasto rozwałkuj i powycinaj koła. Na każde z nich dodaj porcję farszu, sklej brzegi, formując brzegi widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj polane masłem lub oliwą i posypane uprażonymi orzechami.
Orzechy włoskie - cena
Za 100 g łuskanych orzechów włoskich zapłacimy około 10 zł. Najlepsze są jednak takie prosto z łupiny. Te ostatnie można wykorzystać też jako dekorację, np. jako ozdoba na choinkę.
Zobacz także: Makaron z dynią? Czemu nie! Sprawdź przepis na to pyszne danie!
Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów