Obserwuj w Google News

Przepis na pyszny mus czekoladowy. Zasmakuje każdemu!

2 min. czytania
10.03.2020 13:21
Zareaguj Reakcja

Mus czekoladowy jest pyszny, ale nie każdy podejmuje się przygotownia go, bo może sprawiać wrażenie trudnego. A wcale tak nie jest! Jak przygotować pyszny mus czekoladowy? Mamy dla was sprawdzony przepis.

Mus czekoladowy
fot. Shutterstock

Mus czekoladowy to popularny francuski deser, który podbił podniebienia miłośników słodkości na całym świecie. Mousse au Chocolat, bo tak po francusku brzmi nazwa tego deseru, jest puszysty, mocno czekoladowy i ma przyjemną konsystencję. Co najważniejsze, mus czekoladowy można przygotować samodzielnie w domu. I nie wymaga to zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić mus czekoladowy w domu tak, aby przypominał nieco takie, jakie możemy dostać w cukierniach lub restauracjach? Mamy dla was przepis, dzięki któremu zachwycicie swoich bliskich. Koniecznie go wypróbujcie.

Redakcja poleca

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy jest bardzo czekoladowy, ma kremową i puszystą konsystencję. Tę ostatnią cechę nadają mu białka jajek. Mus czekoladowy najczęściej podaje się w szklankach bądź szklanych miseczkach. Może być ozdobiony od góry startą czekoladą albo podawany z owocami. Też tylko od nas zależy, czy będzie on bardziej słodki czy może gorzki.

Jak przygotować domowy mus czekoladowy? To wcale nie takie trudne. Oto sprawdzony przepis na ten pyszny deser.

Mus czekoladowy - składniki i przepis

Takie domowe słodycze lubimy. Wiemy, co się w nich znajduje i sami kontrolujemy, jak bardzo są słodkie. Jak przygotować mus czekoladowy w domu? Oto przepis na 5-6 porcji.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady - jeżeli chcemy uzyskać bardziej czekoladowy deser, używamy tej, która ma 70 proc. zawartości kakao
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Później odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy też śmietankę kremówkę - powinna nam wyjść z niej kremowa masa. 

Następnie ubijamy żółtka jajek z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy tutaj 2 łyżki gorącej wody. Do żółtek dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Mieszamy całość trzepaczką. Pod koniec zaczynamy dodawać ubitą śmietankę kremówkę - najpierw połowę, którą energicznie mieszamy trzepaczką. Później dodajemy następną połowę i mieszamy dalej.

Pod koniec mieszania całej masy zaczynamy stopniowo dodawać pianę z białek. Musimy podzielić ją na 3 części i dodawać stopniowo.

Gotowy mus czekolady przekładamy do szklanek lub szklanych miseczek. Każdą przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce min. 3 godziny.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!