Obserwuj w Google News

Makaroniki - przepis na francuskie ciasteczka

2 min. czytania
Aktualizacja 10.03.2020
10.03.2020 13:25
Zareaguj Reakcja

Sprawdź, jak wykonać smaczne makaroniki. Okazuje się, że ich przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Tym niesamowitym przysmakiem zachwycają się Francuzi.

makaronik przepis krok po kroku
fot. Shuttersotck

Makaroniki francuskie są słodkimi ciasteczkami, które przygotowywane są z cukru pudru, migdałów, masła, mąki, drożdży, miodu, czekolady, kakao, bakali, a także przypraw korzennych. Czasami do przygotowania makaroników francuskich wykorzystuje się orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, a nawet płatki owsiane czy wiórki kokosowe. Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze w foremkach lub blaszce. W zależności od długości pieczenia, a także składników użytych do wyrobu ciasta mogą być one kruche lub bardziej chrupiące. Ten francuski wyrób cukierniczy staje się coraz bardziej popularny w Polsce.

Redakcja poleca

Makaroniki mają sporo kalorii, ale również wiele cennych składników odżywczych. Znajdują się tam między innymi proteiny, witaminy z grupy B, składniki mineralne, a także wielonienasycone tłuszcze roślinne.

Jedną z najbardziej znanych cukierni produkującej makaroniki jest francuska piekarnia Ladurée. Została utworzona w 1862 roku i jest jedną z najchętniej odwiedzanych cukierni tego typu w Paryżu. Marka Ladurée przygotowała wypieki do filmu "Maria Antonina". Francuskie makaroniki marki można było zobaczyć również w serialu "Gossip Girl", które były ulubionymi ciasteczkami Blair Waldorf.

Zobacz także: Jak zrobić domowe muffinki czekoladowe? Ten prosty deser przygotujesz w 15 minut!

Makaroniki francuskie - prosty przepis

Składniki:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki,
  • 100g cukru pudru,
  • 50g białka,
  • szczypta soli

Nadzienie z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady,
  • 40g płynnej śmietany 30- 36%

Przygotowanie makaroników:

  1. Migdały zmieszać z połową cukru pudru, zmielić oraz przesiać przez sitko.
  2. Białko dokładnie ubić z solą na sztywną pianę.
  3. Dalej miksować dodając stopniowo cukier puder. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyłączyć mikser, dodać migdały z cukrem pudrem.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę włożyć do rękawa cukierniczego. Trzymając rękaw, pionowo wyciskać masę tworząc makaroniki.
  6. Blachę z tak przygotowaną masą odstawić na około 40 minut, aby lekko obeschła.
  7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150C, z funkcją termoobiegu. Piec około 16 minut.
  8. Po upieczeniu makaroniki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia z białej czekolady:

  1. Czekoladę drobno posiekać.
  2. Śmietanę podgrzać i dodać do niej czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry.
  4. Wyłożyć nadzienie na makaroniki rękawem cukierniczym i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć. Można wstawić do lodówki, aby krem zrobił się twardszy.

Spróbujesz wykonać francuskie makaroniki w domu?

Zobacz także: Ciasto bananowe - prosty przepis krok po kroku

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!