Obserwuj w Google News

Kotlet schabowy w nowym wydaniu? Oto najlepsze przepisy!

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
02.08.2019 14:20
Zareaguj Reakcja

Kotlet schabowy można przyrządzić na wiele sposobów. Masz ochotę na kotlet schabowy z serem lub pieczarkami? Zobacz, jak zrobić kotlet schabowy inaczej!

schabowy
fot. Schutterstock

Chyba nikt nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez tradycyjnego kotleta schabowego. To niemal nieodłączny element wspólnych rodzinnych obiadów. Zastanawiasz się, jak zrobić kotlet schabowy w nowej odsłonie? Poznaj nasze przepisowe propozycje!

Zobacz także: Ciasto filo – kilka szybkich i łatwych przepisów

Kotlet schabowy inaczej

Jeżeli znudził się tobie kotlet schabowy w tradycyjnym wydaniu, warto pokusić się o jego inne wersje. Jak zrobić kotlet schabowy inaczej niż dotychczas? Czasami wystarczy kilka dodatkowych składników, aby stworzyć zupełnie nowe danie, którym zachwycisz swoich domowników! Pieczarki, ananas, ser żółty – lista dodatków, z którymi można zrobić kotlet schabowy jest naprawdę długa. Wybierz swoją ulubioną wersję!

Zobacz także: Kotlety z ciecierzycy – jak je przygotować?

Kotlet schabowy z serem

To prawdziwa gratka dla miłośników sera żółtego. Kotlet schabowy w takim wydaniu to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W zależności od preferencji ser może w tym przypadku stanowić nadzienie lub lekką, delikatną otoczkę. Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić swój wymarzony obiad!

Składniki:

  • mięso – pół kilograma
  • ser żółty - 30 dag
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek
  • bułka tarta – 250 g
  • mąka – 250 g
  • olej

Zobacz także: Kotlety z tofu są idealną przekąską do pracy! Jak je przygotować?

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności mięso kroimy na mniejsze porcje i ubijamy z nich kotlety. Następnie obtaczamy je w przyprawach. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wszystkie kotlety, po czym składamy je na pół. Trzeba pamiętać o tym, aby brzegi były ze sobą dobrze połączone. Kolejny krok obtoczenie kotletów w panierce, na którą składa się zmieszana mąka z rozbełtanym jajkiem oraz bułką tartą. Następnie smażymy je na patelni na oleju na średnim ogniu aż uzyskają piękny, rumiany kolor. Drugi sposób to zrobienie pysznej serowej otoczki. Zamiast umieszczać ser do środka, na gotowych kotletach możemy umieścić plasterki sera żółtego, a następnie piec je jeszcze przez chwilę w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż ser się rozpuści. W ten sposób uzyskamy delikatną, serową otoczkę, która nada naszym kotletom nowy, wyjątkowy smak.

Redakcja poleca

Kotlet schabowy z pieczarkami

A gdyby tak skusić się na niebanalne połączenie i przygotować kotlet schabowy z pieczarkami? Ta propozycja kulinarna coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Przygotowanie takich kotletów nie zabiera więcej czasu niż ich tradycyjna wersja, a smakują równie wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • pół kilograma pieczarek
  • przyprawy – sól pieprz
  • olej
  • 1 cebula
  • jajko
  • 250 g bułki tartej

Schab dzielimy na mniejsze porcje, z których następnie ubijamy cienkie kotlety i posypujemy je przyprawami. Następnie każdy z nich obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju ta długo, aż uzyskamy ich piękny, złocisty kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem pieczarek. Pierwszy krok to ich dokładne umycie. Następie drobno je siekamy i dodajemy do nich pokrojoną wcześniej cebulkę. Wszystko dusimy razem pod przykryciem na wolnym ogniu. Tak przygotowany farsz układamy na kotletach. Najlepiej będą smakować z młodymi ziemniakami.

Kotlety schabowe po parysku

Ta wersja jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. To, co różni kotlety schabowe po parysku od tradycyjnych to panierka. W tym wypadku bułkę tartą zastępujemy mąką.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • Jajko
  • 300 g mąki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Schab dzielimy na mniejsze części i ubijamy kotlety, uważając, żeby nie były zbyt cienkie. Posypujemy je przyprawami i natką z pietruszki. Następnie obtaczamy je najpierw w mące, a później w jajku. Kotlety smażymy na oleju z obu stron, aż uzyskają piękny złocisty kolor. Doskonale smakują z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Zobacz także:  Bakława to popularny turecki deser. Podpowiadamy, jak go zrobić!

Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną

To prawdziwa gratka dla miłośników owoców. Ananas doskonale podkreśla smak kotletów i sprawia, że trudno się im oprzeć.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa schabowego
  • świeży ananas w puszce
  • konfitura żurawinowa
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: majeranek, pieprz, sól

Mięso schabowe dzielimy na mniejsze porcje i ubijamy z nich kotlety. Następnie każdy z nich obtaczamy w przyprawach, umieszczamy w misce. Dolewamy oliwy z oliwek i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie na każdym układamy plasterek ananasa oraz odrobinę sera i zapiekamy jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Kotlety serwujemy z dodatkiem żurawiny.

 Zobacz także: Crepes to naleśniki, które uwielbiają Francuzi. Bez problemu przygotujesz je w domu!

Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele