Jak przygotować zakwas buraczany? Poznaj najlepszy przepis
Zakwas buraczany to niezwykle zdrowy napój, który wzmacnia odporność i ma korzystny wpływ na krew. Niektórzy piją go bez żadnych dodatków, a inni używają go do ugotowania barszczu. Sprawdź, jak wykonać pyszny i zdrowy zakwas buraczany.

Zakwas buraczany wykonuje się z kiszonych buraków. Aby szybciej uzyskać idealny smak poleca się dodać do buraków łyżkę wody z ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować zakwas buraczany.
Zakwas buraczany - składniki
Zakwas buraczany wykonasz na bazie następujących składników:
- 1 kg buraków,
- ok. 5 ząbków czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej,
- 1 płaska łyżka soli kamiennej,
- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
Zakwas buraczany - przepis
Na początku obierz buraki ze skórki i pokrój na grube plastry. Następnie ułóż buraki w naczyniu. Obierz czosnek, pokrój na mniejsze kawałki i włóż razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi pomiędzy burakami.
Wymieszaj wodę po ogórkach z solą. Gdy sól się rozpuści gotową zalewę wlej do buraków. Pamiętaj, że powinny być one całkowicie zanurzone. Całość przykryj gazową ściereczką. Następnie zakwas buraczany przelej przez sitko do słoika i zamknij. Taki zakwas buraczany możesz przechowywać przez kilka tygodni.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!