IKEA udostępniła swój tajny przepis. Teraz słynne klopsiki zrobisz w domu!
Klopsiki ze szwedzkiego sklepu IKEA są bardzo popularne. Teraz kiedy trwa pandemia koronawirusa zarząd sklepu zdecydował się udostępnić przepis, tak aby każdy mógł przygotować je samodzielnie.

Klopsiki z IKEA stały się hitem na całym świecie. Żadna wizyta w szwedzkim sklepie nie może obyć się bez zjedzenia, chociażby porcji tego smacznego dania. Przepis na klopsiki od wielu lat był jedną z najbardziej strzeżonych tajemnic marki, jednak podczas pandemii szwedzka marka postanowili wreszcie go udostępnić, tak aby każdy mógł przygotować je samemu w domu. Sprawdźcie, jak je zrobić!
Przepis na słynne klopsiki (Kottbullar)
Pracownicy sklepu przygotowali instrukcję w charakterystycznym dla siebie stylu. Grafiki oraz opisy wyglądają tak, jak instrukcje złożenia, które dodawane są do mebli.
Wiemy, że niektórzy mogą tęsknić za naszymi klopsikami, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni - napisała Lorena Lourido z amerykańskiego oddziału sklepu.
Składniki na klopsiki:
- 500g mielonego mięsa wołowego,
- 250g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 ząbek czosnku (siekany lub mielony),
- 100g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek pełnego mleka,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miski włóż mięso wołowe oraz wieprzowe i dokładnie wymieszaj, aby rozbić grudki.
- Dodaj cebulę, czosnek, bułkę tartą i jajko. Całość wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem.
- Uformuj masę w małe kuleczki.
- Umieść na talerzu i włóż do lodówki na około 2godziny.
- Na patelnię wylej olej i rozgrzej go.
- Wrzuć klopsy na patelnię i podgrzewaj do momentu aż się zarumienią.
- Następnie przełóż je go naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku. Piecz 30 minut w temperaturze 160C.
Składniki na kremowy sos:
- odrobina oleju,
- 40g masła,
- 40g zwykłej mąki,
- 150 ml wywaru z warzyw,
- 150 ml wywaru wołowego,
- gęsta śmietana 150 ml,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać 40g masła.
- Dolać 40g mleka i mieszać około 2 minut.
- Dodać mąkę.
- Wlać bulion warzywny i wołowy.
- Dodać śmietanę, 2 łyżeczki sosu sojowego i jedną łyżeczkę musztardy.
- Doprowadzić do wrzenia.
Wypróbujesz przepis na klopsiki szwedzkie?
Zobacz także: 5 najsmaczniejszych śniadań bez chleba. Wypróbuj je wszystkie!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!