Obserwuj w Google News

Gołąbki bez zawijania. Poznaj szybszy sposób na to tradycyjne danie!

2 min. czytania
Aktualizacja 26.03.2020
26.03.2020 13:18
Zareaguj Reakcja

Dowiedz się, jak wykonać przepis na gołąbki bez zawijania. To nowa metoda na tradycyjne gołąbki, które przygotowywały nasze babcie i mamy. Okazuje się, że jest to bardzo prosty przepis.

gołąbki bez zawijania
fot. Shutterstock

Gołąbki są potrawą półmięsną z dodatkiem farszu zawiniętego w rolki z białej kapusty. Tradycyjnym składnikiem farszu jest mięso mielone wieprzowe, ryż oraz cebula i przyprawy. Istnieje również wiele innych wariantów tradycyjnych gołąbków np. gołąbki bez zawijania.

Przepis na to danie jest bardzo łatwe i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się, o tym sami robiąc gołąbki bez zawijania.

Redakcja poleca

Gołąbki bez zawijania - szybki przepis

  • Gołąbki to bardzo szybkie danie, na które nie poświęcicie zbyt dużo czasu. Gołąbki bez zawijania to znacznie szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso oraz ryż w liście kapusty, należy poszatkować kapustę i połączyć ją z mięsem oraz ryżem. To właśnie z tak przygotowanej masy należy smażyć kotleciki lub zapiekać je w piekarniku z sosem pomidorowym. Gołąbki bez zawijania to świetny przepis, kiedy chcemy, aby nasze dziecko w końcu zjadło trochę kapusty. Gołąbki bez zawijania można podawać z młodymi ziemniaczkami i lekką sałatką warzywną.

Składniki:

gołąbki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • ½ kg białej kapusty,
  • ½ szklanki surowego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej

sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 250 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • 3 łyżki śmietany 36%

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć aż się zeszkli.
  3. Kapustę poszatkować.
  4. W dużej misce wymieszać mięso mielone z ryżem, cebulą i kapustą. Dodać jajka i przyprawić. Wymieszać dokładnie.
  5. Uformować kotleciki (ze składników wyjdzie ok. 18 sztuk). Obsmażyć je z dwóch stron na patelni polanej olejem.
  6. Przygotowanie sosu pomidorowego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. W dużym garnku należy wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
  7. Sosem zalać kotleciki.
  8. Piec bez przykrycia w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180C.

Wypróbujesz nasz przepis na gołąbki bez zawijania?

Zobacz także: Sernik z rosą jest pyszny i pięknie wygląda! Sprawdź nasz sprawdzony przepis

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!