Gołąbki bez zawijania. Poznaj szybszy sposób na to tradycyjne danie!
Dowiedz się, jak wykonać przepis na gołąbki bez zawijania. To nowa metoda na tradycyjne gołąbki, które przygotowywały nasze babcie i mamy. Okazuje się, że jest to bardzo prosty przepis.

Gołąbki są potrawą półmięsną z dodatkiem farszu zawiniętego w rolki z białej kapusty. Tradycyjnym składnikiem farszu jest mięso mielone wieprzowe, ryż oraz cebula i przyprawy. Istnieje również wiele innych wariantów tradycyjnych gołąbków np. gołąbki bez zawijania.
Przepis na to danie jest bardzo łatwe i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się, o tym sami robiąc gołąbki bez zawijania.
Gołąbki bez zawijania - szybki przepis
- Gołąbki to bardzo szybkie danie, na które nie poświęcicie zbyt dużo czasu. Gołąbki bez zawijania to znacznie szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso oraz ryż w liście kapusty, należy poszatkować kapustę i połączyć ją z mięsem oraz ryżem. To właśnie z tak przygotowanej masy należy smażyć kotleciki lub zapiekać je w piekarniku z sosem pomidorowym. Gołąbki bez zawijania to świetny przepis, kiedy chcemy, aby nasze dziecko w końcu zjadło trochę kapusty. Gołąbki bez zawijania można podawać z młodymi ziemniaczkami i lekką sałatką warzywną.
Składniki:
gołąbki:
- ½ kg mięsa mielonego,
- ½ kg białej kapusty,
- ½ szklanki surowego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- olej
sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej,
- 250 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- 3 łyżki śmietany 36%
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć aż się zeszkli.
- Kapustę poszatkować.
- W dużej misce wymieszać mięso mielone z ryżem, cebulą i kapustą. Dodać jajka i przyprawić. Wymieszać dokładnie.
- Uformować kotleciki (ze składników wyjdzie ok. 18 sztuk). Obsmażyć je z dwóch stron na patelni polanej olejem.
- Przygotowanie sosu pomidorowego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. W dużym garnku należy wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
- Sosem zalać kotleciki.
- Piec bez przykrycia w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180C.
Wypróbujesz nasz przepis na gołąbki bez zawijania?
Zobacz także: Sernik z rosą jest pyszny i pięknie wygląda! Sprawdź nasz sprawdzony przepis
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!