Obserwuj w Google News

Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy!

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
30.05.2019 16:21
Zareaguj Reakcja

Dżem z wiśni to świetny dodatek do maślanych bułeczek, naleśników, drożdżowego ciasta, czy też tarty. W naszym artykule przedstawiamy najlepsze przepisy na ten dodatek! Koniecznie wypróbuj je już dziś!

Na drewnianym blacie stoi dżem z wiśni
fot. Shutterstock

Dżem wiśniowy to produkt, który kochamy od wielu lat. Mało kto wyrasta z tego pysznego produktu spożywczego. Dżem jest idealną opcja na słodkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Dżem z wiśni można dodać naleśników, kanapek i wielu innych dań. Przepis na tradycyjny dżem wiśniowy to połączenie owoców z cukrem. Jednak można zrobić go także w mniej konwencjonalnej formie. Na ten przysmak jest wiele przepisów – dżem wiśniowy można wykonać na wiele sposobów! Brzmi trochę niewiarygodnie? A jednak! Koniecznie sprawdź nasze przepisy na dżem z wiśni!

Zobacz także:  Czekoladowe ciasto z wiśniami - czy może być coś pyszniejszego? Koniecznie sprawdź, jak je zrobić

Wiśnia: właściwości

Wiśnie to cenne źródło wielu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników odżywczych! Te owoce od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej! Wykorzystywanie są w leczeniu wielu dolegliwości i schorzeń, między innymi: dobroczynny wpływ na serce i łagodzenie nieprzyjemnych objawów chorób pęcherza moczowego. Spożywanie wiśni zaleca się także osobom, które mają problemy z bezsennością.

Witaminy i minerały, które znajdują się w wiśniach to:

Dżem z wiśni: przepis tradycyjny

Przepis na dżem tradycyjny jest czasochłonny. Gdybyśmy chcieli przyśpieszyć proces gotowania dżemu wiśniowego, musielibyśmy użyć cukru żelującego, który jest już odpowiednio gęsty. Jego dodanie powoduje także zachowanie dłużej świeżości owoców.

Jednak jeśli chcesz w naturalny sposób przyśpieszyć gotowanie się dżemu, odlewaj powstały sok to buteleczek lub słoiczków. Możesz go wykorzystać w zimę jako gotowy sok z wiśni do rozcieńczenia z wodą naturalną lub gazowaną.

Składniki:

  • Wiśnie (jeden kilogram),
  • Cukier (300 gram),
  • Sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Najpierw musisz dokładnie umyć wiśnie, usunąć ogonki oraz je wydrylować. Najlepiej za pomocą drylownicy, jest to specjalne urządzenie do usuwania pestek. Wiśnie należy przełożyć do dużego garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę. W tym czasie wiśnie powinny puścić sok.

Po upływie tego czasu można zacząć je gotować na wolnym ogniu. Pamiętaj o tym, aby delikatnie mieszać produkty. Gdy pojawi się pianka, należy ją zebrać. Pierwsze gotowanie powinno trwać 10 minut. Odstawiamy na 4 godziny.

Po tym czasie. Ponownie należy zacząć gotować przez pół godziny. Całość ostawić do kolejnego dnia.

Nazajutrz gotujemy do czasu uzyskania konsystencji dżemu. Robimy to na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

Powstały dżem należy nakładać do gorących słoików, a później odstawić je do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, należy je przenieść w miejsce z ograniczonym dostępem do słońca.

Dżem z wiśni: przepis z użyciem cukru żelującego

Jeśli chcesz szybko ugotować dżem wiśniowy, musisz użyć do tego cukru żelującego.  To nic innego jak połączony cukier z substancjami zagęszczającymi, np. żelatyną. Wykorzystuje się go do przygotowania wielu domowych przetworów zimowych.

Składniki:

  • Wiśnie (około 1,5 kilograma),
  • Cukier (500 gram),
  • Cukier żelujący (jedno opakowanie).

Przygotowanie:

Niezależnie, czy jest to ciasto z wiśni, czy kompot z wiśni, najpierw należy dokładnie umyć owoce, a następnie je wydrylować.

Do garnka wrzuć kilogram wiśni i dodaj do nich cukier żelujący. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Powoli zacznij dodawać cukier. Doprowadź dżem do wrzenia. Od tego momentu gotuj jeszcze przez 5 minut.

Uzyskany dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Zamknij i odstaw je do góry dnem. Gdy słoiki całkowicie ostygną, należy przenieść je do spiżarni lub piwnicy.

Zobacz także:  Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na tartę z wiśniami!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!