Obserwuj w Google News

Dżem z czereśni to pyszny dodatek do wielu dań. Czy wiesz jak go zrobić?

3 min. czytania
Aktualizacja 29.01.2020
11.06.2019 10:45
Zareaguj Reakcja

Dżem z czereśni jest bardzo łatwo przygotować! Zrobicie go bardzo szybko, a później wykorzystacie do wielu dań! W jednym miejscu zebraliśmy dla was pyszne przepisy na dżem z czereśni. Koniecznie wypróbujcie je już dziś!

Na drewnianym stole leży miska z czereśniami
fot. Shutterstock

Obok dżemu czereśniowego naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Ten pyszny produkt większość z nas pokochała już w dzieciństwie. Mało kto wyrasta z tego smacznego dodatku. Dżem z czereśni świetnie smakuje z naleśnikami, maślanymi bułeczkami, czy też z chlebkiem z masłem. Gdy przyjdzie nam ochota na ciasto czereśniowe także śmiało, możemy sięgnąć po przetwory z czereśni. W końcu nie wszystkie desery muszą być przygotowane ze świeżych owoców. Wystarczy, że zrobimy kilka słoiczków dżemu z czereśni i możemy cieszyć się smakami lata przez cały rok. W naszym artykule podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne przepisy na dżemy czereśniowe, a także te mniej konwencjonalne. Brzmi trochę niewiarygodnie? Hmmm….w takim razie koniecznie już dziś wypróbuj nasze pomysły na ten pyszny produkt!

Zobacz także:  Wiesz, jak przygotować kompot z czereśni? Podajemy sprawdzone przepisy! 

Dżem z czereśni: przepis z cukrem żelującym

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około 3,5 kilograma),
  • Cukier (około 600 gram),
  • Cukier żelujący (2-3 opakowania).

Przygotowanie:

Na początku należy oderwać szczypułki od czereśni, dokładnie oczyścić owoce, a następnie wydrylować (najlepiej jeśli użyjesz do tego drylownicy).

Gotowe już owoce wrzucamy do garnka z głębokim dnem i zasypujemy cukrem żelującym. Doprowadzamy do zagotowania. Pamiętaj, aby często mieszać dżem.

Zmniejszamy ogień (teraz powinien być niewielki) i powoli dodajemy cukier. Gotujemy przez około 3-4 minuty.

Gorący dżem przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Słoiki odstawiamy denkiem do góry. Przewracamy je dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygną i zanosimy w miejsce z ograniczonym dostępem do światła.

Dżem z czereśni i truskawek: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około pół kilograma),
  • Truskawki (około pół kilograma),
  • Cukier (około 150-200 gram),
  • Sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy truskawki i odrywamy od nich szczypułki. Gdy twoje truskawki są bardzo duże, możesz przeciąż je na pół. Owoce wrzucamy do płaskiego rondla z dużym dnem.

Następnie myjemy i oczyszczamy czereśnie. Owoce należy wydrylować (najlepiej jeśli użyjesz do tego drylownicy, dzięki temu ta czynność zostanie wykonana znacznie szybciej). Czereśnie dodajemy do truskawek.

Do owoców dodajemy połowę cukru i odstawiamy na całą noc. W tym czasie czereśnie i truskawki puszczą sok.

Rano całość gotujemy na wolnym ogniu. Pamiętaj o zebraniu pianki z owoców, która się pojawi. Dżem gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut. Następnie zostawiamy do ostudzenia.

Po upływie kilku godzin, znów podsmażamy całość (przez maksymalnie 10 minutt) i dosypujemy pozostały cukier razem z sokiem z cytryny. Całość mieszamy i znów odstawiamy na całą noc.

Rano następnego dnia smażmy po raz kolejny przez około 15 minut – musimy uzyskać odpowiednią, gęstą konsystencje. Jeśli nie lubicie kawałków owoców w dżemie, to użyjcie blendera. Dzięki temu dżem będzie miał konsystencje papki.

Gorący dżem wkładamy do wcześniej wyparzonych oraz suchych słoików. Szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut.

Po pasteryzacji odstawiamy słoiki denkiem do góry.

Dżem z czereśni bez cukru: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około dwóch kilogramów),
  • Szczypta kardamonu,
  • Szczypta cynamonu,
  • Szczypta soli,
  • Pektyny lub cukier żelujący.

Przygotowanie:

Czereśnie dokładnie oczyszczamy, myjemy,  a następie usuwamy pestki. Wrzucamy je do garnka z głębokim dnem i dusimy z odrobiną wody.

Do owoców dodajemy szczyptę soli, kardamonu oraz cynamonu.

Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pamiętaj, aby dżem ciągle mieszać. W przeciwnym wypadku owoce przywrą do garnka.

Dżem bez dodatku cukru możemy zagasić za pomocą pektyn. Możesz je zastąpić także cukrem żelującym.

Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów