Smaczne kruche ciasteczka maślane do kawy. Sprawdź, jak zrobić je w domu
Nie ma bardziej uniwersalnego deseru, który można by zaproponować każdemu. Kruche ciasteczka maślane to doskonały dodatek do kawy, herbaty czy soku pomarańczowego. W dodatku łatwo i szybko się je robi! Jak zrobić taką przekąskę w domu? Oto sprawdzony przepis na kruche ciasteczka maślane.

Kruche ciasteczka maślane to pyszny deser, który sprawdzi się podczas wielu okazji. Są one uniwersalne i neutralne, i wiele osób bardzo je lubi. Kruche ciasteczka maślane mają na tyle przyjemny i delikatny smak, że można je podawać z kawą, różnymi herbatami i napojami.
Kruche ciasteczka maślane są dostępne w wielu sklepach. Jednak równie pyszne można przygotować samodzielnie w domu. Oto prosty przepis!
Kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane mają przyjemny maślany smak, ładny kształt i w dodatku rozpływają się w ustach. Są bardzo delikatne i idealnie pasują do ciepłej herbaty. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i co najważniejsze - szybkie. Jak zrobić je samodzielnie w domu? To bardzo proste.
Kruche ciasteczka maślane - składniki i przepis
Kruche ciasteczka maślane robi się szybko i łatwo. Przede wszystkim nie zmieniają swojego kształtu w piekarniku, co dla wielu z nas jest ułatwieniem i ważną cechą. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na kruche ciasteczka maślane, które na pewno nam wyjdą.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 190 g masła - schłodzonego
- opcjonalnie: ulubiony aromat do ciasta - może być waniliowy
Przygotowanie:
Masło kroimy w kostki, aby następnie łatwiej było nam je połączyć z pozostałymi składnikami. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier puder, 1 żółtko i dodajemy masło. Ciasto dokładnie zagniatamy. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i takie schłodzone jeszcze przez kilka minut zagniatamy. Później posypujemy stolnicę lub blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasteczka wykrawamy za pomocą ulubionych foremek. Jeżeli takich nie mamy w domu, wystarczy nam kieliszek lub szklanka.
Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Kiedy lekko się przyrumienią, już są gotowe. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Pyszny deser gotowy!
Kruche ciasteczka maślane z kakao
Kruche ciasteczka maślane możemy też zrobić w wersji kakaowej. Przygotowujemy je tak samo, jak w wersji tradycyjnej, ale dodajemy do nich więcej cukru pudru - 2 łyżki więcej - i kakao - zamiast 50 g mąki pszennej dajemy właśnie kakao.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!