Kończy ci się pieczywo, a chcesz je zrobić bez wychodzenia z domu? Oto przepis na pyszne bułeczki drożdżowe!
Jeżeli lubicie świeże i aromatyczne pieczywo, mamy coś specjalnie dla was. Oto przepis na babeczki drożdżowe, które pozwolą ci cieszyć się pysznym śniadaniem bez konieczności wychodzenia z domu. Są pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Jak zrobić babeczki drożdżowe? Zobaczcie!

Bułeczki drożdżowe to doskonała opcja dla osób, które uwielbiają świeże i pachnące pieczywo. Jeżeli chleb w twojej szafce zrobił się suchy, a ty masz ochotę na smaczne pieczywo, bułeczki drożdżowe to opcja dla ciebie!
Bułeczki drożdżowe są łatwe do zrobienia. To domowe pieczywo, którego składniki dobrze znamy - nie musimy zatem martwić się o to, czy zostało zrobione z ciasta mrożonego, czy może dodano do niego konserwanty.
Jak przygotować bułeczki drożdżowe? Mamy dla was sprawdzony przepis!
Bułeczki drożdżowe - jak wyglądają
Bułeczki drożdżowe to klasyczne bułeczki z ciasta drożdżowego, które mogą być serwowane klasycznie i na słodko. Najczęściej występują w wersji z rodzynkami, sezamem lub makiem. Można też przygotować bułeczki drożdżowe z nadzieniem - np. z dżemu bądź czekolady.
Bułeczki drożdżowe idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę i kolację. W dodatku robi się je naprawdę szybko i są bardzo proste do przygotowania. Oto przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, czyli szybkie pieczywo domowe bez wychodzenia z domu.
Bułeczki drożdżowe - składniki i przepis
Jak samodzielnie zrobić bułeczki drożdżowe? To nie takie trudne!
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 100 ml letniej wody
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g cukru wanilinowego
- 50 g masła - musi być miękkie
- 2 żółtka jaj
- 1 całe jajko
- opcjonalnie: 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Do czystej miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy do nich cukier, mąkę i wodę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie do oddzielnej miski wrzucamy 1 jajko i 2 żółtka. Mieszankę dokładnie roztrzepujemy.
Teraz wracamy do robienia ciasta. Kiedy rozczyn jest gotowy, dodajemy do niego mąkę, letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier puder, cukier wanilinowy i miękkie masło. Całość mieszamy za pomocą łyżki, a później jeszcze przez chwilę ugniatamy delikatnie rękami. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę, aby urosło. Po tym czasie dodajemy do niego rodzynki i mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na kilkanaście części, które formujemy w "kulki". Układamy je na blaszce w odstępach. Następnie przykrywamy jeszcze na 10 minut, żeby jeszcze trochę ciasto wyrosło. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.
Chcesz poprawić sobie odporność bez konieczności faszerowania się lekami lub suplementami? Zacznij od zdrowego żywienia! Oto przepis na smoothie bowl - czyli prawdziwą bombę witaminową, którą możesz zjeść na śniadanie.
Smoothie bowl to zdrowy i pożywny posiłek. Oto kilka pomysłów na jego przygotowanie!