Obserwuj w Google News

Pyszna domowa zupa zacierkowa. Przepis prosto od babci

3 min. czytania
Aktualizacja 13.02.2020
13.02.2020 15:32
Zareaguj Reakcja

Zupa zacierkowa to pyszna, warzywna zupa z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami. My ją znamy jeszcze z kuchni naszych babć! Oto tradycyjna, polska receptura.

Zupa warzywna zacierka z domowymi kluseczkami
fot. Shutterstock

Zupa zacierkowa, innymi słowy „zacierka”, to pyszna, rozgrzewająca zupa, którą doskonale znamy jeszcze z kuchni naszych babć. Pyszna, delikatna, a jednocześnie bogata w smak, jest bardzo zdrowa i zdecydowanie syta, ponieważ nie dość, że ma dużo warzyw pełnych witamin, to jeszcze zawiera ziemniaki i drobne kluseczki, które nadają naszemu daniu pełności. Z drobnymi dodatkami może być prawdziwym rarytasem. Oto prosty przepis na zupę zacierkową, jeszcze z babcinych receptur. Wypróbuj koniecznie!

Zobacz także: Jak zrobić pyszny, pożywny rosół? Zobacz najlepsze przepisy!

Zacierka – co to takiego?

Zacierka to kluseczki siekane, tarte lub skubane, które robimy z tradycyjnego ciasta kluskowego. Tym samym łączymy mąkę z jajkiem, w związku z tym nie potrzebujemy do jej przygotowania dużej ilości składników.

Zazwyczaj zacierkę robimy w formie ręcznej, czyli trzemy na tarce lub odrywamy małe kawałeczki ciasta, kształtując tym samym drobne kuleczki. Można je wrzucić na wodę i dodać do nich np. mięsny sos, ale to również doskonała opcja jako jeden ze składników pysznej zupy. Stąd właśnie wzięła się zupa zacierkowa, doskonale znana jeszcze z kuchni naszych babć.

Redakcja poleca

Zupa zacierkowa – historia

Zupa zacierkowa swoje korzenie ma w starodawnej, wiejskiej kuchni polskiej. Do jej przygotowania wystarczyły bowiem zaledwie warzywa, jajko i odrobina mąki. Tak mało składników, a cała rodzina mogła cieszyć się ciepłym, pysznym i sytym obiadem.

Choć nie wiemy, kiedy tak naprawdę po raz pierwszy zrobiono zupę zacierkową, zdecydowanie jej receptura przekazywana jest z dziada pradziada. Tę zupę robili nasi przodkowie, ale również nasze najbliższe babcie, a teraz także nasi rodzice. Warto zatem również samemu ją przyrządzić, tym samym przypominając sobie smak dzieciństwa i przekazując tę polską recepturę kolejnym pokoleniom.

Zobacz także: 5 szybkich i łatwych przepisów na zupę szczawiową

Ciekawostką jest, że na Lubelszczyźnie możemy dostać także zupę chłopską fajsławicką. Jest to tamtejsza wariacja właśnie na temat zupy zacierkowej. Dodaje się do niej rwane kluski, ale również dobrą słoninę i słynne fajsławickie zioła, na czele z majerankiem.

Zupa zacierkowa – babciny przepis

My jednak zamierzamy przedstawić wam tradycyjny, babciny przepis na zupę zacierkową. Jest ona banalnie prosta w wykonaniu i nie wymaga wiele czasu spędzonego w kuchni. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (potrzebujemy na niego marchew, korzeń pietruszki, pół selera, kawałek pora, liść laurowy i ziele angielskie)
  • 5 ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • Koperek

Zobacz także: Jak ugotować krupnik? Prosty przepis na tradycyjną zupę

Sposób przygotowania:

Na początek gotujemy bulion. Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do dużego garnka wraz z obranym i pokrojonym w kostkę selerem oraz kawałkiem pora. Do tego dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż zupa przejdzie smakiem, a warzywa zrobią się miękkie.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut.

W tym czasie przygotowujemy makaron. Mąkę łączymy z jajkami. Można dodać trochę wody, jeżeli ciasto będzie zbyt twarde. Gdy uzyskamy jednolite ciasto, rwiemy na drobne kuleczki i wrzucamy na gotującą się zupę. Zagotować.

Zupę wlewamy do talerzy. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem.

Zobacz także: Zupa ogórkowa to klasyka wśród zup, którą uwielbiają wszyscy! Prosty przepis krok po kroku

Ziemniaki to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni, który dodajemy nawet do zup. Sprawdź, jak wiele o nim wiesz!

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów