Prosta i pyszna zupa z selera naciowego. Zobacz, jak ją szybko przygotować
Zupa z selera naciowego to proste i smaczne danie, które nadaje się nie tylko dla dorosłych, ale też dla malutkich dzieci. Łagodna zupa z selera naciowego jest bardzo dobra i łatwa w przygotowaniu. Co do niej dodać i jak ją zrobić? Sami zobaczcie.

Zupa z selera naciowego to doskonała potrawa dla osób, którego uwielbiają zupy krem. Jest to łagodne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Co więcej, bardzo szybko się je robi! Do przygotowania zupy z selera naciowego nie potrzeba nam wielu składników, a jej smak na pewno przypadnie wam do gustu. Jak zrobić zupę z selera naciowego i czym ją urozmaicić?
Zupa z selera naciowego - właściwości
Zacznijmy od tego, że zupa z selera naciowego ma szereg cennych właściwości dla naszego organizmu. To przede wszystkim prawdziwa bomba witaminowa! Seler pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn, ale też poprawia krążenie i świetnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie. Sprawia, że nasze włosy są mocne, mniej wypadają, a skóra jest nawilżona i gładka.
To główne powody, dla których powinniśmy regularnie spożywać zupę z selera naciowego.
Zupa z selera naciowego - przepis
Zupa z selera naciowego jest łatwa do zrobienia i przede wszystkim przygotowuje się ją szybko. Czego potrzebujemy, aby ją zrobić?
Składniki:
- pęczek selera naciowego
- kilka ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kurkuma
- tymianek
- odrobina oleju bądź oliwy
- opcjonalnie: koperek
Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy cebulę i podsmażamy ją na odrobinie oleju bądź oliwy. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą - tak, żeby przykryła warzywa.
Taką mieszankę przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Zupę gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy do niej mleko i opcjonalnie koperek. Całość blendujemy, aby powstał nam gładki krem.
Po przełożeniu zupy do miseczek możemy dodatkowo udekorować ją z wierzchu koperkiem.
Zupa z selera naciowego z kurczakiem
Zupę z selera naciowego możemy też nieco urozmaicić i jednocześnie sprawić, że będzie jeszcze bardziej syta niż jest oryginalnie. Popularną wersją zupy z selera naciowego jest jej odmiana z kurczakiem! Jak ją przygotować?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- włoszczyzna
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- szklanka mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- opcjonalnie: szczypiorek
Sposób przygotowania:
Najpierw wkładamy kurczaka do garnka, zalewamy go 1,5 l wody i przyprawiamy zielem angielskim oraz liściem laurowym. Całość gotujemy 20 minut. Następnie kroimy włoszczyznę, dodajemy do mięsa i gotujemy kolejne 20 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone łodygi selera naciowego. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mieszankę do mięsa z warzywami.
Kurczaka wyjmujemy, kroimy w paski bądź kawałki i znów dodajemy do zupy. Na końcu przyprawiamy zupę solą i pieprzem.
Po przełożeniu zupy do miseczki można udekorować ją pokrojonym szczypiorkiem.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!