Obserwuj w Google News

Prosta i pyszna zupa z selera naciowego. Zobacz, jak ją szybko przygotować

3 min. czytania
18.02.2020 12:18
Zareaguj Reakcja

Zupa z selera naciowego to proste i smaczne danie, które nadaje się nie tylko dla dorosłych, ale też dla malutkich dzieci. Łagodna zupa z selera naciowego jest bardzo dobra i łatwa w przygotowaniu. Co do niej dodać i jak ją zrobić? Sami zobaczcie.

Zupa z selera naciowego
fot. Shutterstock

Zupa z selera naciowego to doskonała potrawa dla osób, którego uwielbiają zupy krem. Jest to łagodne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Co więcej, bardzo szybko się je robi! Do przygotowania zupy z selera naciowego nie potrzeba nam wielu składników, a jej smak na pewno przypadnie wam do gustu. Jak zrobić zupę z selera naciowego i czym ją urozmaicić?

Redakcja poleca

Zupa z selera naciowego - właściwości

Zacznijmy od tego, że zupa z selera naciowego ma szereg cennych właściwości dla naszego organizmu. To przede wszystkim prawdziwa bomba witaminowa! Seler pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn, ale też poprawia krążenie i świetnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie. Sprawia, że nasze włosy są mocne, mniej wypadają, a skóra jest nawilżona i gładka.

To główne powody, dla których powinniśmy regularnie spożywać zupę z selera naciowego.

Zupa z selera naciowego - przepis

Zupa z selera naciowego jest łatwa do zrobienia i przede wszystkim przygotowuje się ją szybko. Czego potrzebujemy, aby ją zrobić?

Składniki:

  • pęczek selera naciowego
  • kilka ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • tymianek
  • odrobina oleju bądź oliwy
  • opcjonalnie: koperek

Sposób przygotowania:

Najpierw kroimy cebulę i podsmażamy ją na odrobinie oleju bądź oliwy. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą - tak, żeby przykryła warzywa.

Taką mieszankę przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Zupę gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy do niej mleko i opcjonalnie koperek. Całość blendujemy, aby powstał nam gładki krem.

Po przełożeniu zupy do miseczek możemy dodatkowo udekorować ją z wierzchu koperkiem.

Zupa z selera naciowego z kurczakiem

Zupę z selera naciowego możemy też nieco urozmaicić i jednocześnie sprawić, że będzie jeszcze bardziej syta niż jest oryginalnie. Popularną wersją zupy z selera naciowego jest jej odmiana z kurczakiem! Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • szklanka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • opcjonalnie: szczypiorek

Sposób przygotowania:

Najpierw wkładamy kurczaka do garnka, zalewamy go 1,5 l wody i przyprawiamy zielem angielskim oraz liściem laurowym. Całość gotujemy 20 minut. Następnie kroimy włoszczyznę, dodajemy do mięsa i gotujemy kolejne 20 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone łodygi selera naciowego. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mieszankę do mięsa z warzywami.

Kurczaka wyjmujemy, kroimy w paski bądź kawałki i znów dodajemy do zupy. Na końcu przyprawiamy zupę solą i pieprzem.

Po przełożeniu zupy do miseczki można udekorować ją pokrojonym szczypiorkiem.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?   

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!