Obserwuj w Google News

Zupa tajska z krewetkami to pyszny pomysł na sycący obiad. Sprawdź, jak ją zrobić!

2 min. czytania
Aktualizacja 29.01.2020
11.06.2019 11:09
Zareaguj Reakcja

W Tajlandii można spróbować wielu rodzajów zup. Są one niezwykle aromatyczne i sycące, a tamtejsi mieszkańcy często zajadają się nimi na śniadanie. Jak przygotować zupę tajską z krewetkami?

Zupa tajska z krewetkami
fot. Shutterstock

Zupy w Tajlandii przygotowuje się na aromatycznych bulionach, dodatkowo często dodaje się słodkie mleczko kokosowe. W tym kraju wykorzystuje się świeże i chrupiące warzywa oraz owoce morza.

W tajskich zupach można również znaleźć kaczkę, grzyby, w wersji wegetariańskiej zjemy ją z tofu. Zupę tajską często podaje się z makaronem.

Jak przygotować zupę tajską z krewetkami? Jest to naprawdę proste!

Redakcja poleca

Przepis na pikantną zupę tajską z krewetkami

Wielbiciele wyrazistych smaków powinni wypróbować przepis na pikantną zupę tajską z krewetkami. Jest niezwykle aromatyczna! Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki:

  • 300 gramów krewetek - obranych, oczyszczonych i gotowanych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chilli
  • 6 pieczarek
  • Imbir wielkości kciuka
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
  • 1 duży pęczek kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pikantnej zupy tajskiej z krewetkami:

  1. Obrane krewetki skrop sokiem z limonki i dopraw pieprzem. Odstaw.
  2. W dużym garnku podgrzej bulion warzywny, następnie dodaj do niego mleczko kokosowe.
  3. Dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
  4. W międzyczasie posiekaj papryczkę chilli i dodaj ją do zupy.
  5. Imbir obierz ze skórki i posiekaj drobno, następnie dodaj do zupy.
  6. Zupę gotuj przez 15 minut.
  7. Następnie dodaj trawę cytrynową, wymieszaj i gotuj dalej.
  8. Dodaj posiekany czosnek (lub wyciśnięty przez praskę), sos rybny i sos sojowy.
  9. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  10. Pieczarki podsmaż na patelni i dodaj do zupy.
  11. Zupę podawaj z krewetkami i kolendrą. Jeśli wykorzystujesz kiełki fasoli mung, to możesz je wyłożyć na górę.

Przepis na błyskawiczną zupę tajską z krewetkami

Kuchnia tajska, podobnie jak inne kuchnie azjatyckie, jest szybka w przygotowaniu. Tę zupę zrobicie w niecałe 30 minut!

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 13 ugotowanych i obranych krewetek
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • Nieduży kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 pęczek kolendry

Przygotowanie zupy tajskiej z krewetkami:

  1. Zagotuj bulion, gdy będzie już gorący dodaj do niego mleczko kokosowe i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj posiekany imbir, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli.
  3. Gotuj przez 10 minut.
  4. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy, sos rybny i dopraw sokiem wyciśniętym z limonki.
  6. Dodaj oczyszczone krewetki i gotuj przez kolejne 8 minut.
  7. Zupę podawaj z kolendrą.

Zobacz także:  Przepis na zupę pho - bez trudu przygotujesz ją we własnej kuchni 

5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!