Zupa tajska z krewetkami to pyszny pomysł na sycący obiad. Sprawdź, jak ją zrobić!
W Tajlandii można spróbować wielu rodzajów zup. Są one niezwykle aromatyczne i sycące, a tamtejsi mieszkańcy często zajadają się nimi na śniadanie. Jak przygotować zupę tajską z krewetkami?

Zupy w Tajlandii przygotowuje się na aromatycznych bulionach, dodatkowo często dodaje się słodkie mleczko kokosowe. W tym kraju wykorzystuje się świeże i chrupiące warzywa oraz owoce morza.
W tajskich zupach można również znaleźć kaczkę, grzyby, w wersji wegetariańskiej zjemy ją z tofu. Zupę tajską często podaje się z makaronem.
Jak przygotować zupę tajską z krewetkami? Jest to naprawdę proste!
Przepis na pikantną zupę tajską z krewetkami
Wielbiciele wyrazistych smaków powinni wypróbować przepis na pikantną zupę tajską z krewetkami. Jest niezwykle aromatyczna! Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki:
- 300 gramów krewetek - obranych, oczyszczonych i gotowanych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 papryczka chilli
- 6 pieczarek
- Imbir wielkości kciuka
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- 1 duży pęczek kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pikantnej zupy tajskiej z krewetkami:
- Obrane krewetki skrop sokiem z limonki i dopraw pieprzem. Odstaw.
- W dużym garnku podgrzej bulion warzywny, następnie dodaj do niego mleczko kokosowe.
- Dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
- W międzyczasie posiekaj papryczkę chilli i dodaj ją do zupy.
- Imbir obierz ze skórki i posiekaj drobno, następnie dodaj do zupy.
- Zupę gotuj przez 15 minut.
- Następnie dodaj trawę cytrynową, wymieszaj i gotuj dalej.
- Dodaj posiekany czosnek (lub wyciśnięty przez praskę), sos rybny i sos sojowy.
- Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Pieczarki podsmaż na patelni i dodaj do zupy.
- Zupę podawaj z krewetkami i kolendrą. Jeśli wykorzystujesz kiełki fasoli mung, to możesz je wyłożyć na górę.
Przepis na błyskawiczną zupę tajską z krewetkami
Kuchnia tajska, podobnie jak inne kuchnie azjatyckie, jest szybka w przygotowaniu. Tę zupę zrobicie w niecałe 30 minut!
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 13 ugotowanych i obranych krewetek
- 1 limonka
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- Nieduży kawałek imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 pęczek kolendry
Przygotowanie zupy tajskiej z krewetkami:
- Zagotuj bulion, gdy będzie już gorący dodaj do niego mleczko kokosowe i wymieszaj.
- Następnie dodaj posiekany imbir, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli.
- Gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy, sos rybny i dopraw sokiem wyciśniętym z limonki.
- Dodaj oczyszczone krewetki i gotuj przez kolejne 8 minut.
- Zupę podawaj z kolendrą.
Zobacz także: Przepis na zupę pho - bez trudu przygotujesz ją we własnej kuchni
5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!