Zupa porowa w wersji wegetariańskiej. Wypróbuj nasz przepis!
Zupa porowa jest prosta w przygotowaniu. Jest pożywna i rozgrzewająca, dlatego idealnie sprawdzi się w zimne dni. Zupa porowa przygotowana na bulionie to jedno z ulubionych dań wegetarian. Doskonale sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe. Sprawdź, jak szybko przygotować zupę porową.

Zupa porowa jest nie tylko smaczna, ale ma też zbawienne właściwości dla naszego organizmu. Por jest źródłem wielu witamin: C, B6, E, A, E, K, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Ponadto zawiera minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ponadto por to jeden z lepszych prebiotyków. Poznaj nasz przepis na pyszną zupę porową.
Zupa porowa - składniki
Zupa porowa, tak jak inne zupy warzywne, jest niskokaloryczna, dlatego poleca się ją osobom, które są na diecie odchudzającej (np. na diecie dr Dąbrowskiej) oraz wegetarianom. So przygotowania zupy porowej potrzebne ci będą:
- 3 duże pory
- mały kawałek selera korzeniowego
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 szklanki bulionu lub wody
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, łyżeczka pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej.
Zobacz także: Wiosna na talerzu, czyli zupa krem ze szparagów zielonych. Wypróbuj nasz przepis!
Zupa porowa - sposób przygotowania
Odkrój z pora białe części, pokrój je na paseczki. Włóż por do garnka i podsmaż. Po 5 minutach dodaj pokrojone ząbki czosnku i wszystko podsmaż. Później obierz i pokrój wszystkie pozostałe warzywa.
Wlej do garnka wodę i przygotuj bulion. Gdy się zagotuje dodaj do niego wszystkie warzywa, a następnie wsyp przyprawy, cukier i wlej sok z cytryny. Jeżeli chcesz zjeść zupę porową w formie kremu, zmiksuj całą zawartość garnka i gotowe
Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!