Zupa ogórkowa to klasyka wśród zup, którą uwielbiają wszyscy! Prosty przepis krok po kroku
Zupa ogórkowa to danie, które cieszy się w naszym kraju olbrzymią popularnością. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Oto prosty przepis krok po kroku.

Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej uwielbianych przez Polaków zup. Kochają ją zarówno dorośli, jak i milusińscy. W byciu królową zup wygrywa z nią tylko klasyczna zupa pomidorowa. Bez wątpienia jednak obie królują na polskich stołach. W różnych regionach są różne sposoby jej przyrządzania. Jedni gotują zupę ogórkową z ryżem, inni z ziemniakami, a jeszcze inni zupełnie rezygnując z tego typu dodatków. Podpowiadamy prosty przepis na zupę ogórkową i jak go wykonać krok po kroku. Wypróbuj go i sprawdź radość swojej rodzinie pysznym, domowym obiadem.
Zobacz także: Solianka to tradycyjna rosyjska zupa. Jak ją zrobić, żeby osiągnąć oryginalny smak?
Zupa ogórkowa – klasyka polskiej kuchni
Zupa ogórkowa to danie, które gotuje się na wywarze mięsnym lub mięsno-warzywnym. Następnie, według tradycyjnego przepisu, dodaje się do niego starte na tarce ogórki kiszone lub przecier ogórkowy. W skład zupy ogórkowej zazwyczaj wchodzą także ziemniaki.
Coraz częściej jednak słyszy się o robieniu zupy ogórkowej ze świeżych ogórków. Ma ona zupełnie inny i o wiele delikatniejszy smak, jednak jest równie pyszna i bardzo zdrowa. Podpowiadamy wam zatem proste przepisy na tradycyjną zupę ogórkową, zupę ogórkową z ryżem, jak również nowoczesną wersję zupy ogórkowej.
Zupa ogórkowa przepis
Tradycyjny przepis na zupę ogórkową jest banalnie prosty. Zupa ogórkowa na żeberkach jest tą klasyczną zupą, czyli na wywarze mięsnym. Według tradycji tradycyjnym dodatkiem do niej są także ziemniaki. Zupa ogórkowa z ziemniakami to pyszna opcja na zimowy obiad.
Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?
Składniki na zupę ogórkową:
- 500 g żeberek wieprzowych (może być także łopatka wieprzowa lub skrzydełka z kurczaka)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- Pół selera
- Kawałek pora
- 5 ziemniaków
- 500 g ogórków kiszonych (lub przecier ogórkowy)
- 150 ml śmietany do zup
- Koperek
- Kilka liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw zaczynamy od zrobienia wywaru. Mięso gotujemy na wodzie wraz z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Gdy się zagotuje, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na tarce ścieramy ogórki kiszone lub dodajemy gotowy przecier ogórkowy. Całość doprawiamy i gotujemy około 20 minut.
Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną. Do osobnego garnuszka wlewamy odrobinę zupy i stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy połączy się, wlewamy wszystko do dużego garnka z zupą i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku (można dodać odrobinę soku z cytryny, żeby dodać kwasku) i wsypujemy posiekany koperek.
Zobacz także: Poznaj smaczny przepis na żurek i zakwas. Są banalnie proste w wykonaniu!
Zupa ogórkowa z ryżem – przepis
Możesz zrobić też nieco bardziej sytą wersję zupy ogórkowej i przygotować ją z ryżem. Jak to zrobić?
Zupę gotujemy dokładnie tak samo, jak w wersji tradycyjnej, tylko do bulionu wraz z ogórkami dodajemy również 5 łyżek ryżu. Całość mieszamy i gotujemy tak jak wyżej. W tym czasie ryż powinien zrobić się miękki.
Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków – przepis
Podpowiadamy także nieco nowocześniejszą wersję zupy ogórkowej. Można bowiem zrobić ją ze świeżych ogórków, tym samym uzyskując nieco delikatniejszy smak. Zupa ze świeżych ogórków dobrze sprawdzi się latem, gdy mamy ochotę na nieco lżejsze dania, niż tradycyjne, ciężkie zupy.
Składniki:
- 6 ogórków gruntowych
- 1,5 l wody
- 3 ziemniaki
- Marchewka
- Korzeń pietruszki
- ½ selera
- ½ szklanki śmietany do zup
- Kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
- Koperek opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Zupę przygotowujemy na bazie bulionu – wodę gotujemy z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy do smaku i czekamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do bulionu i gotujemy około 20 minut. Następnie odlewamy odrobinę zupy do osobnego garnka i dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy już się połączą, całość wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut. Na koniec można dodać posiekany koperek.
Zobacz także: Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!