Obserwuj w Google News

Dodaj to do zupy ogórkowej. Zachwyci wszystkich domowników

2 min. czytania
26.07.2023 11:53
Zareaguj Reakcja

Często przyrządzasz zupę ogórkową? W takim razie przyda ci się ten kulinarny trik. Dzięki niemu podkreślisz jej smak i sprawisz, że będzie zachwycać cudownym aromatem. Od tej pory z pewnością zagości w twojej kuchni na dłużej.

zupa ogórkowa
fot. Shutterstock

Lato kojarzy nam się z różnymi sezonowymi przysmakami. Wśród nich nie może zabraknąć ogórków. Te pyszne i zdrowe warzywa mają szerokie zastosowanie kulinarne. Poza sałatkami czy kanapkami warto przyrządzić z nich także zupę ogórkową, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Takie danie zachwyca unikalnym, lekko kwaśnym smakiem. To znakomity pomysł na szybki oraz lekki posiłek podczas wakacyjnych dni.

Gotowanie zupy ogórkowej to dość prosta sprawa. Na jej przyrządzenie nie musimy poświęcać także zbyt wiele czasu. Warto znać jednak różne kulinarne sposoby na to, aby była jeszcze lepsza w smaku. Czasami wystarczy ten jeden niepozorny składnik, aby cała potrawa nabrała nowego wyrazu. O czym mowa?

Redakcja poleca

Oto trik na lepszą zupę ogórkową. W takim wydaniu jeszcze jej nie jadłeś

W tradycyjnym przepisie na tę zupę poza ogórkami dużą rolę odgrywają też inne dodatki. Jej smak doskonale podkreślają ziemniaki, marchewka oraz różne przyprawy – w tym sól i pieprz oraz liście laurowe. Aby nasze danie smakowało jak z najlepszej restauracji warto znać jeszcze ten kulinarny trik, który chętnie stosowały nasze babcie.

Cały sekret tkwi w dodaniu do niej natki pietruszki. Najlepiej włożyć cały pęczek do garnka z bulionem i wyjąć go dopiero pod koniec gotowania. Dzięki niemu zupa uzyska niezwykły smak, a jej aromat wypełni całą twoją kuchnię. Warto pamiętać również o tym, że pietruszka ma wiele cennych właściwości zdrowotnych – m.in. doskonale wpływa na układ trawienny.

Zobacz także: Oto trik na świeżość ogórków. Jest niezastąpiony w każdej kuchni

Z czym podawać zupę ogórkową?

Taką zupę możesz serwować na wiele sposobów. Doskonale smakuje ze świeżym chlebem. Jako dodatek możesz wykorzystać również chrupiące grzanki. Niektórzy podają ją z kolei z makaronem albo białym ryżem. Dość ciekawie komponuje się również ze startą mozzarellą. Do dekoracji tej zupy warto z kolei wykorzystać świeży, pachnący koperek.

Nie przegap
Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock