Obserwuj w Google News

Zupa z białych warzyw to bardzo szybkie danie. Poznaj prosty przepis!

2 min. czytania
Aktualizacja 13.02.2020
12.02.2020 13:27
Zareaguj Reakcja

Krem z białych warzyw to bardzo smaczna i pożywna zupa. Wykonasz ją szybko i użyjesz tanich i zdrowych składników. Jeśli jesteś na diecie lub szukasz pomysłu na szybki obiad, koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.

zupa z białych warzyw
fot. Shutterstock

Zupę z białych warzyw przygotujemy bardzo szybko. Do jej wykonania możemy użyć kalafiora, kalarepę, cebulę, pora. Dzięki tym zdrowym składnikom z pewnością poprawisz swój ogólny stan zdrowia.

Sprawdź, jak wykonać jedną z pyszniejszych zup.

Redakcja poleca

Zupa krem z białych warzyw

Do przygotowania kremu z białych warzyw potrzeba odpowiednich dodatków, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak. Użyjcie do tego soli, pieprzu, ziela angielskiego, a nawet gałki muszkatołowej. Krem z białych warzyw można doprawić również imbirem, kolendrą czy kminkiem rzymskim. Do kremu można dorzucić również prażone orzechy czy migdały.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdź nasz przepis!

Zupa krem z białych warzyw - prosty przepis

Składniki:

  • kalafior,
  • seler,
  • pietruszka,
  • kalarepa,
  • por (biała część),
  • ząbek czosnku,
  • ziemniak,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Zalać wodą i ugotować z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
  2. Do garnka dodać resztę warzyw, resztę pokroić na kawałki i ugotować do miękkości.
  3. Zmiksować zupę na krem. Dodać do smaku solą, pieprzem oraz wycisnąć odrobinę soku z cytryny.

Zupa krem z białych warzyw według Gessler

Składniki:

  • 1 seler,
  • pietruszka,
  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • pół litra gęstej śmietany,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie,
  • sok z cytryny,
  • 250 g sera pleśniowego,
  • około litr dobrego bulionu warzywnego,
  • żółtko jaja,
  • 200 g szpinaku.

Przygotowanie:

  1. Zagotować bulion. Dodać do niego obrane warzywa, pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
  2. Wyjąć z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie. Zupę dokładnie zmiksować.
  3. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Znowu zmiksować. Do zupy dodać pokrojony ser, ponownie zmiksować.
  4. Śmietanę ubić mikserem na krem. Szpinak przesmażyć na patelni i maśle, dodać czosnek.
  5. Zupę krem przelać do misek, na koniec dodać szpinak i wbić surowe żółtko.

Wypróbujesz przepisy na zupę z białych warzyw?

Zobacz także: Jak ugotować zupę buraczkową? Poznaj prosty przepis!

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów