Zupa z białych warzyw to bardzo szybkie danie. Poznaj prosty przepis!
Krem z białych warzyw to bardzo smaczna i pożywna zupa. Wykonasz ją szybko i użyjesz tanich i zdrowych składników. Jeśli jesteś na diecie lub szukasz pomysłu na szybki obiad, koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.

Zupę z białych warzyw przygotujemy bardzo szybko. Do jej wykonania możemy użyć kalafiora, kalarepę, cebulę, pora. Dzięki tym zdrowym składnikom z pewnością poprawisz swój ogólny stan zdrowia.
Sprawdź, jak wykonać jedną z pyszniejszych zup.
Zupa krem z białych warzyw
Do przygotowania kremu z białych warzyw potrzeba odpowiednich dodatków, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak. Użyjcie do tego soli, pieprzu, ziela angielskiego, a nawet gałki muszkatołowej. Krem z białych warzyw można doprawić również imbirem, kolendrą czy kminkiem rzymskim. Do kremu można dorzucić również prażone orzechy czy migdały.
Zobacz także: Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdź nasz przepis!
Zupa krem z białych warzyw - prosty przepis
Składniki:
- kalafior,
- seler,
- pietruszka,
- kalarepa,
- por (biała część),
- ząbek czosnku,
- ziemniak,
- olej,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Zalać wodą i ugotować z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
- Do garnka dodać resztę warzyw, resztę pokroić na kawałki i ugotować do miękkości.
- Zmiksować zupę na krem. Dodać do smaku solą, pieprzem oraz wycisnąć odrobinę soku z cytryny.
Zupa krem z białych warzyw według Gessler
Składniki:
- 1 seler,
- pietruszka,
- 1 cebula,
- pół pora,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka różyczek kalafiora,
- pół litra gęstej śmietany,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie,
- sok z cytryny,
- 250 g sera pleśniowego,
- około litr dobrego bulionu warzywnego,
- żółtko jaja,
- 200 g szpinaku.
Przygotowanie:
- Zagotować bulion. Dodać do niego obrane warzywa, pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
- Wyjąć z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie. Zupę dokładnie zmiksować.
- Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Znowu zmiksować. Do zupy dodać pokrojony ser, ponownie zmiksować.
- Śmietanę ubić mikserem na krem. Szpinak przesmażyć na patelni i maśle, dodać czosnek.
- Zupę krem przelać do misek, na koniec dodać szpinak i wbić surowe żółtko.
Wypróbujesz przepisy na zupę z białych warzyw?
Zobacz także: Jak ugotować zupę buraczkową? Poznaj prosty przepis!
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów