Pyszna zupa koperkowa Ani Starmach. „Zawsze się udaje”
Zupa koperkowa to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko kilku składników, a przygotowanie dania zajmie ci zaledwie pół godziny. Prosty przepis upowszechniła w sieci Ania Starmach.

Niedawno pisaliśmy o chłodniku litewskim według przepisu Roberta Makłowicza. Jest jednak wiele osób, które lubią spożywać zupę wyłącznie na ciepło. W związku z tym z pomocą przychodzi Ania Starmach. Znana autorka książek kucharskich i jurorka programu MasterChef zapewnia na swojej stronie internetowej, że zupa koperkowa według jej przepisu zawsze się udaje. „Jest przepyszna!” - pisze jedna z zachwyconych internautek.
Pyszna zupa koperkowa. Ania Starmach podpowiada, jak ją zrobić
W witrynie AniaStarmach.pl potrawa widnieje jako „Najprostsza zupa koperkowa”. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie 5 składników. Warto zaopatrzyć się zatem w 2 litry rosołu (można wykorzystać pozostałości z poprzedniego obiadu), 2 pęczki koperku, 150 gramów białego ryżu, 150 mililitrów śmietany 18-procentowej oraz sól i pieprz dla smaku.
Rosół należy zagotować i dodać do niego ryż. Po 10 minutach przychodzi czas na dorzucenie dokładnie posiekanego koperku. Część zupy trzeba odlać do oddzielnej miski i wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać z powrotem do gotowanego wywaru. Na sam koniec sięgamy po sól i pieprz, doprawiamy wedle uznania i zajadamy z apetytem.
„Zupa jest przepyszna. Zawsze robiłam koperkową z ziemniakami. Ale z ryżem jest o niebo lepsza. Moja 3-letnia córka ją pokochała” – pisze w komentarzach pod przepisem na stronie internetowej Ani Starmach internautka Kasia.
Zobacz także: Smaczny obiad w kilkanaście minut? Monika Mrozowska poleca prosty przepis
Zupa koperkowa i jej zdrowotne właściwości
Koperek jest niezwykle dobroczynnym ziołem. Wzmacnia odporność, łagodzi stres i wspomaga pracę jelit. Wszystko dzięki olejkom eterycznym, które zawiera – to właśnie one działają niezwykle skutecznie w łagodzeniu wzdęć i niestrawności. Według portalu medonet.pl koperek ma również korzystny wpływ na układ moczowy oraz działa jako naturalny środek łagodzący ból podczas menstruacji.
W obliczu tylu zdrowotnych właściwości pozostaje tylko radośnie konsumować to zioło – np. w zupie koperkowej według przepisu Ani Starmach.
Zobacz także: Warzywne spaghetti to lekki obiad idealny na lato. Zrobisz je błyskawicznie
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/aniastarmach.pl/medonet.pl