Obserwuj w Google News

Poznaj prosty przepis na pyszne danie. Zupa koperkowa zachwyci wasze kubki smakowe!

2 min. czytania
Aktualizacja 13.02.2020
13.02.2020 13:42
Zareaguj Reakcja

Zupa koperkowa ma wiele składników odżywczych i mineralnych, które mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdźcie, jak szybko zrobić zupę koperkową.

zupa koperkowa
fot. Shutterstock

Zupa koperkowa to danie, które świetnie pasuje latem. Tego typu zupa jest bardzo smaczna i lekka. Wystarczy połączyć tylko kilka odpowiednich składników, aby stworzyć to nietuzinkowe danie.

Koperek jest ziołem, które w kuchni wykorzystuje się bardzo często, jednak mało kto pamięta o jego drogocennych właściwościach na nasz organizm.

Redakcja poleca

Koperek ma bardzo wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdźcie, jakie właściwości ma koperek!

  • Poprawia trawienie - olejki zawarte w koperku pobudzają perystaltykę jelit.
  • Zmniejsza stany zapalne stawów - wyciąg z kopru łagodzi bóle brzucha.
  • Zwalcza wolne rodniki - posiada właściwości antyoksydacyjne.
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne - hamuje wzrost niektórych bakterii.
  • Pozytywnie wpływa na profil lipidowy - obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Zobacz także: Zupa borowikowa to opcja doskonała nie tylko od święta. Wypróbuj nasz przepis już dziś!

Koperek można dodawać do zup, chłodników, jogurtów, twarożków, ryb, zapiekanek czy surówek. Koperek jest również idealnym dodatkiem do marynat. W kuchni polskiej wykorzystywany jest zamiennie z natką pietruszki. Łodygę kopru stosuje się do przyrządzania ogórków kiszony czy pikli.

Poznaj smaczny przepis na letnią zupę koperkową, do której potrzeba tylko kilku podstawowych składników. Do klasycznej zupy koperkowej można dodać odrobinę ziemniaków lub makaron. Poznajcie przepis na pyszną zupę dla całej rodziny.

Zupa koperkowa - prosty i szybki przepis

Składniki:

  • 9 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 kalafior,
  • 1 pęczek koperku,
  • 100 ml śmietany,
  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
  2. Marchew obrać i pokroić w kostkę.
  3. Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki.
  4. Warzywa włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody.
  5. Dodać kostki bulionowe i gotować na małym ogniu.
  6. Koper posiekać i dodać do zupy.
  7. Zabielić zupę śmietaną i doprawić do smaku.

Wypróbujesz nasz przepis?

Zobacz także: Zupa porowa w wersji wegetariańskiej. Wypróbuj nasz przepis!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!