Obserwuj w Google News

Masz ochotę na gyrosa, ale w nieco innej wersji niż zazwyczaj? Zupa gyros zaskoczy cię smakiem!

3 min. czytania
Aktualizacja 17.02.2020
17.02.2020 09:51
Zareaguj Reakcja

Zupa gyros cieszy się coraz większą popularnością na świecie. Podpowiadamy, jak zrobić tę sytą i rozgrzewającą zupę oraz jakie dodatki do niej dobrać, żeby była pyszna.

Gyros mięso na pionowym rożnie obkrajane z różnych stron
fot. Shutterstock

Gyros niejedno ma imię. Ta popularna potrawa robi furorę na całym świecie. Okazuje się, że powstało już tyle wersji gyrosa, że aż nie sposób wszystkie zliczyć. Najpopularniejszą z nich w naszym kraju jest oczywiście gyros w formie kebaba w bułce lub tortilli. Coraz częściej na polskich stołach gości jednak także sałatka gyros, która jest nieco lżejszą, ale równie pyszną wersją tego popularnego dania. Mniej znaną, jednak zyskującą na popularności, potrawą jest zupa gyros. Brzmi dość egzotycznie, ale jest pyszna. Podpowiadamy, jak zrobić sytą i aromatyczną zupę gyros.

Zobacz także: Gyros to popularne greckie danie. Koniecznie wypróbuj te przepisy!

Gyros – skąd pochodzi?

Gyros to popularne danie wywodzące się wbrew pozorom z kuchni greckiej. Wbrew pozorom bowiem wielu błędnie postrzega go jako tradycyjnego, perskiego kebaba. W naszym kraju te dania są ze sobą mocno powiązane, w rzeczywistości jednak zdecydowanie się od siebie różnią.

Redakcja poleca

Kebab jest to danie kuchni perskiej. Oznacza szaszłyka z mięsa mielonego, czyli mięso pieczone na tzw. szpikulcu. My w Polsce znamy przede wszystkim kebaba tureckiego, czyli mięso baranie skrawane z pionowego rożna, podawane z surówką i sosami w bułce. Grecki gyros to natomiast coś jeszcze innego.

Gyros to potrawa kuchni greckiej, uznawana za jeden z najpopularniejszych i najtańszych greckich fast food’ów. W swojej klasycznej wersji jest niezwykle podobny do tureckiego kebaba. Mięso z pionowego rożna skrajane jest prosto do pity lub podaje się je w formie dania z frytkami, surówką i sosami. Coraz większą popularnością cieszy się także sałatka gyros, którą chętnie podajemy np. podczas wszelkiego rodzaju imprez.

Zobacz także: Masz ochotę na egzotyczną podróż? Harira przeniesie cię do gorącego Maroka!

Zupa gyros – przepis

Zupa gyros wciąż jest mało popularna w naszym kraju. Coraz więcej osób szuka jednak przepisu na tę wariację na temat gyrosa. To zdecydowanie syte danie jednogarnkowe, które na pierwszy rzut oka wygląda jak rosyjski Boeuf Strogonow, jednak robimy je z zupełnie innych składników. Jak zrobić zupę gyros? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Pół selera
  • Kawałek pora
  • 500 g piersi z kurczaka
  • Przyprawa kebab/gyros
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • Papryczka chilli
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g serka śmietankowego
  • 150 ml śmietany 12%
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Pół puszki kukurydzy konserwowej
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego

Zobacz także: Masz ochotę na lekką i smaczną zupę? Wypróbuj minestrone!

Sposób przygotowania:

Na początek, jak podczas przygotowywania większości zup, gotujemy bulion. Skrzydełka z kurczaka, obrane i pokrojone w słupki marchewkę oraz pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera oraz kawałek pora zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną, a woda przejdzie ich smakiem. Doprawiamy bulion solą, pieprzem, kilkoma liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Podczas gotowania konieczne będzie szumowanie zupy łyżką cedzakową.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną oliwy i przyprawą gyros. Odstawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia. Potem wyciskamy do tego ząbki czosnku i dodajemy zamarynowanego kurczaka. Smażymy z każdej strony, aż się przyrumieni.

Papryki dokładnie czyścimy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Wszystko razem dorzucamy do mięsa i dalej smażymy. Gdy warzywa trochę zmiękną, dodajemy śmietanę, serek śmietankowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiamy wszystkimi przyprawami do smaku i dusimy około 5 minut.

Wywar ugotowany odcedzamy, żeby nie było w nim mięsa i warzyw. Do tego wrzucamy zawartość patelni, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy razem jeszcze około 15 minut.

Zobacz także: Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

Zupa gyros – dodatki

Zupa gyros jest bardzo specyficzna w smaku i nie wszystko do niej pasuje. Można jednak podawać ją z kawałkami świeżej pity lub po prostu klasyczną, chrupiącą bagietką. Doskonale sprawdzą się także meksykańskie nachosy i odrobina świeżej kolędry.

Zupę gyros możesz zrobią także w nieco bardziej polskiej wersji. Wraz z papryką i kukurydzą, dodaj podczas gotowania kilka ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Możesz także wszystko posypać świeżą natką pietruszki.

Zobacz także: Masz ochotę na pyszny i rozgrzewający obiad? Najlepszą opcją będzie zupa meksykańska mięsna z dodatkiem chilli

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!