Obserwuj w Google News

Zupa gulaszowa to pyszny, syty i rozgrzewający obiad! Oto sprawdzony przepis na zupę węgierską

4 min. czytania
Aktualizacja 05.02.2020
05.02.2020 12:38
Zareaguj Reakcja

Zupa gulaszowa to tradycyjna zupa węgierska, która jest pyszna, sycąca, a jednocześnie rozgrzewa w chłodne dni. Oto sprawdzony przepis na to klasyczne danie jednogarnkowe.

Zupa gulaszowa w kociołku posypana pietruszka i podana z drewnianą łyżką
fot. Shutterstock

Czasami nie mamy pomysłu na wymyślne obiady, ani czasu na ich przygotowanie. Okazuje się, że jest doskonały sposób na to, żeby połączyć przyjemne z pożytecznym. Zupa gulaszowa to bardzo praktyczne, jednogarnkowe danie, które jest zarazem syte i rozgrzewające, jak i proste w przygotowaniu. W dodatku tego typu zupę możemy przygotować dzień wcześniej, odgrzewając ją tylko po pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Podpowiadamy sprawdzony przepis na zupę gulaszową po węgiersku, którą można przygotować z różnymi dodatkami. Zobaczcie sami!

Zobacz także: Boeuf Strogonow – rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Klasyczny przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa – skąd się wzięła?

Zupa gulaszowa często określana jest także jako zupa węgierska. Trudno się dziwić! Jest to bowiem jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zupełnie inaczej niż placek po węgiersku, który z Węgrami w rzeczywistości ma wspólną tylko nazwę.

Redakcja poleca

Według historii zupa węgierska była przyrządzana na świeżym powietrzu przez pasterzy. Gotowali ją oni w kociołku nad ogniskiem. Dlatego też do dziś tradycyjną formą jej podania jest kociołek, choć w rzeczywistości gotuje się ją używając oczywiście dużego garnka.

Warto zwrócić uwagę także na to, że węgierskie słowo gulyás w rzeczywistości nie oznacza gulaszu, który Polacy zazwyczaj dodają do placków po węgiersku, a właśnie zupę gulaszową. To klasyka kuchni węgierskiej, którą naprawdę warto wypróbować, zwłaszcza będąc w kraju tokajem płynącym.

Zobacz także: Fasolka po bretońsku jest pyszna i bardzo zdrowa! Prosty przepis na to tradycyjne danie

Zupa gulaszowa – przepis

Zupa gulaszowa to jednogarnkowe danie, w którym znajduje się wiele sytych składników, począwszy od mięsa (zazwyczaj z łopatki wieprzowej), skończywszy na takich warzywach jak papryka i cebula, które są oczywiście tradycyjne dla kuchni węgierskiej. Poniżej przepis na klasyczną zupę gulaszową.

Składniki na zupę gulaszową dla 4 osób:

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 4 ziemniaki
  • Dwie puszki pomidorów krojonych
  • Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Czekamy aż się zeszkli. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy z każdej strony. Całość przyprawiamy przyprawami, mieszamy i wlewamy bulion (najlepiej gorący). Czekamy aż wszystko razem się zagotuje.
  2. Do tego wsypujemy posiekane w kostkę paprykę i obrane ziemniaki. Do tego wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Wszystko razem gotujemy około godziny, aż składniki zrobią się miękkie.
  3. Całość można odrobinę posypać startym serem, natką pietruszki lub dodać koperek. Można podawać ze świeżym pieczywem lub bez dodatków.
  4. Zupę gulaszową można także zagęścić harissą, puree z ciemniaków, przecierem pomidorowym lub po prostu śmietaną.

Zobacz także: Zupa cebulowa to najpopularniejsze danie kuchni francuskiej. Podpowiadamy, jak ją zrobić

Zupa gulaszowa z pieczarkami – jakie dodatki do zupy po węgiersku?

Powyżej otrzymaliście tradycyjny przepis na zupę gulaszową po węgiersku. To danie ma jednak to do siebie, że można dodać do niego również inne warzywa. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Najpopularniejszym z nietypowych dodatków do zupy gulaszowej są oczywiście pieczarki. To jedno z tych warzyw, które są popularne także na Węgrzech. Doskonale będą się jednak komponować także takie warzywa jak: cukinia, bakłażan, marchewka, a także pietruszka w korzeniu.

Zobacz także: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Zupa gulaszowa Gessler

Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych restauratorek w Polsce, a jednocześnie wybitna kreatorka smaków. Nic więc dziwnego, że tworzy urozmaicone wersje tradycyjnych dań z pośród różnych stron świata. Również na zupę węgierską znalazła swój pomysł. Przede wszystkim tworzy ją z innego mięsa. Nowością jest  także… zacierka.

Składniki:

  • 1 kg schabu karkowego
  • 4 pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 4 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki
  • Kminek, sól, smalec
  • 2 marchewki
  • Pół selera
  • 1 litr wody
  • Noga wieprzowa
  • Jajko i mąka

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę i marynujemy z papryką słodką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i kminkiem. Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone w paski 2 cebule. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy mięso i lekko obsmażamy z każdej strony.

W tym czasie przygotowujemy wywar z nogi wieprzowej, marchewek, selera i jednej cebuli. Gdy mięso zacznie puszczać sok wylewamy cały wywar do niego. Dodajemy następnie pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki oraz podzielone na ćwiartki pomidory. Przyprawiamy ostrą i słodką papryką i gotujemy razem.

Gdy warzywa zmiękną, do gulaszu wrzucamy zacierkę. Robimy ją z połączenia jajka z mąką, które zagniatamy jak ciasto, a następnie wrzucamy na wodę.

Zobacz także: Masz ochotę na „pomidorówkę”? Oto najlepsze przepisy!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!