Obserwuj w Google News

Zupa fasolowa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Wypróbuj nasz przepis!

2 min. czytania
Aktualizacja 13.02.2020
13.02.2020 11:43
Zareaguj Reakcja

Poznaj bardzo prosty przepis na smaczną i aromatyczną zupę fasolową. Jej smak z pewnością znany jest z ci z dzieciństwa, odkryj jej smak na nowo!

zupa fasolowa przepis
fot. Shutterstock

Zupa fasolowa to zupa przygotowywana z fasoli. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się fasoli suchej, drobnoziarnistej. Odpowiednią porcję fasoli należy namoczyć wcześniej w wodzie przez kilka godzin.

Podczas przygotowania zupy wykorzystujemy również mięso, cebulę, marchew, pomidory oraz posiekaną paprykę. Zupę fasolową można również przygotować również ze świeżej fasoli, dzięki temu unikniemy żmudnego namaczania w wodzie.

Redakcja poleca

Zupa fasolowa - sycąca i aromatyczna

Zupa fasolowa jest bardzo zdrowa, ponieważ w fasoli znajduje się bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin. Jest wiele różnych rodzajów fasoli. Wszystkie gatunki mają bardzo dużo białka roślinnego, a także zawierają witaminy z grupy B, a także magnez czy fosfor. Oprócz tego w swoim składzie mają potas, wapń oraz karoten.

To smaczne danie można przygotować z dodatkiem mięsa. Dzięki temu będzie gęsta, a także sycąca oraz aromatyczna. Wegetarianie mogą zrezygnować z tego dodatku, na rzecz większej ilości warzyw. Jeśli zależy wam na czasie, czas przygotowania można znacznie skrócić, wybierając fasolę z puszki.

Warto pamiętać, o tym, że fasola jest ciężkostrawna i niezalecana dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Jeśli zjecie zbyt dużą ilość fasoli, może ona spowodować u was niestrawność, a nawet silne wzdęcia.

Fasola to składnik wielu diet odchudzających, ponieważ zawiera tylko 30 kcal na 100 gram.

Jeśli chcemy, aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, można do niej dodać ziemniaki lub makaron. Wtedy będzie idealnym daniem na zimę.

Zupa fasolowa - prosty przepis

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli Piękny Jaś,
  • 100 g kiełbasy,
  • 150 g boczku,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • ok. 1,5-2 l wody.

Przygotowanie:

  1. Dzień przed gotowaniem zupy zalać fasolę wodę i odstawić do napęcznienia. Następnego dnia odcedzić i ponownie zalać wodą.
  2. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować godzinę, aż do zmiękczenia fasoli.
  3. Po upływie godziny do wywaru dodać pietruszkę oraz seler.
  4. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy. Dodać cebulę. Gotować do miękkości warzyw. Pietruszkę, cebulę oraz seler wyjąć.
  5. Boczek oraz kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni wrzucić mięso i podgrzewać aż do wytopienia się tłuszczu. Smażyć aż całość się przyrumieni. Po tym czasie wrzucić do zupy.
  6. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.

Wypróbujecie nasz przepis?

Zobacz także: Szybka i sycąca zupa serowa z grzankami. Zobacz, jak zrobić ją w domu!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!