Obserwuj w Google News

Masz ochotę na tajskie jedzenie? Poznaj przepis na pyszną zupę curry!

3 min. czytania
13.02.2020 14:49
Zareaguj Reakcja

Zupa curry to jedno z najpopularniejszych tajskich dań. Jest pyszna, pachnąca, rozgrzewająca i syta. Smakuje też wielu osobom, gdyż można regulować poziom jej ostrości. Jak przyrządzić zupę curry w domu? Oto prosty przepis.

Curry
fot. Shutterstock

Zupa curry to jedno z dań wchodzących w skład grupy określanej mianem "curry". To danie kuchni indyjskiej oznacza nic innego, jak pewien sposób przyrządzania warzyw, sera, ryb czy mięsa. Doprawiane są one odpowiednią mieszanką przypraw - najczęściej kurkumą, imbirem, pieprzem czarnym, solą i kolendrą. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki przypraw nazywane "curry". Czasem są one doprawiane odrobiną oleju i wówczas nazywa się je "pastą curry".

Najpopularniejsze rodzaje pasty curry, która wykorzystywana jest do przygotowania dań curry, to zielona (najbardziej ostra), czerwona i żółta (najłagodniejsza). Właśnie takiej pasty curry lub świeżych przypraw curry używa się do przygotowywania m.in. zupy curry.

Redakcja poleca

Zupa curry - rodzaje

Zupa curry to nic innego, jak zupa, która doprawiana jest za pomocą pasty curry lub przyprawy curry. Jest to danie tajskie, które pokochali ludzie na całym świecie. Jeżeli jesteś smakoszem ostrych potraw, zupa curry z dodatkiem zielonej pasty jest właśnie dla ciebie! Z kolei jeżeli wolisz łagodniejsze rozwiązania, ale wciąż chcesz poczuć niezwykły aromat curry, postaw na zupę curry z dodatkiem żółtej pasty.

Zupa curry jest bardzo pożywna i sycąca. Można przygotować ją z kurczakiem albo z warzywami. Można też do niej wrzucić ser. Z pewnością najemy się nią na ładnych parę godzin. Zupa curry jest też prosta do przygotowania i nie wymaga zbyt wiele składników.

Zupa curry - przepis

Zupa curry najczęściej występuje w wersji z kurczakiem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Jak zrobić zupę curry z kurczakiem?

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • olej
  • 30 g pasty curry - czerwonej, zielonej bądź żółtej (zależy jak ostre curry chcemy uzyskać)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 130 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Do zupy curry możemy ugotować makaron ryżowy bądź ryż. Możemy też udekorować ją pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do miski, dodajemy 2 łyżki oleju i pastę curry. Całość mieszamy, zakrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę do lodówki - czekamy aż się lekko zamarynuje.

Cebulę kroimy w kostki, a czosnek w małe plasterki. Później możemy też przygotować marchewkę - kroimy ją w cienkie słupki albo trzemy na tarce. 

Mięso wyjmujemy z lodówki po godzinie marynowania, następnie przekładamy do garnka i smażymy je od czasu do czasu mieszając. Następnie mięso przekładamy do miski. Do tego samego garnka wlewamy dwie łyżki oleju, a następnie wrzucamy cebulę. Kiedy ją zeszklimy, dodajemy czosnek i marchewkę. Całość smażymy ok. 5 minut.

Później do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Następnie do takiego wywaru wrzucamy kurczaka i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy i gotujemy 5 minut.

Następnie zupę curry wykładamy do miseczek, w których wcześniej umieściliśmy makaron ryżowy lub ryż. Zupę dekorujemy papryczką chilli lub szczypiorkiem - albo jednym i drugim.

Zupa curry może też występować w wersji z warzywami. Bardzo dobrze smakuje np. zupa curry z cukinią albo bakłażanem. Można też do zupy curry tofu! To także świetna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!