Obserwuj w Google News

Zupa cebulowa to najpopularniejsze danie kuchni francuskiej. Podpowiadamy, jak ją zrobić

2 min. czytania
Aktualizacja 25.03.2020
23.09.2019 15:18
Zareaguj Reakcja

Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Koniecznie sprawdź, jak zrobić pyszną zupę cebulową!

Zupa cebulowa
fot. Shutterstock

Zupa cebulowa to bez wątpienia jedno z najsmaczniejszych dań kuchni francuskiej. Jest to znakomity pomysł na obiad w chłodne pochmurne dni. Zupa jest nie tylko bardzo pyszna, ale przede wszystkim pożywna i bogata w wiele cennych wartości odżywczych. Jeśli chcesz zrobić najpyszniejsza zupę cebulową na świecie to koniecznie wykorzystaj nasz przepis.

Zobacz także:  Czy wiesz, jak przygotować zupę neapolitańską? Zdradzamy przepis na to pyszne danie

Zupa cebulowa: przepis

Bazą tradycyjnej zupy cebulowej jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny z dodatkiem smażonej cebuli. Najczęściej podaje się ją z grzankami z bułki pszennej razem ze startym serem. Mamy nadzieję, że do tego przepisu będziesz wracać bardzo często. Smacznego!

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania zupy:

  • Cebula (około kilograma),
  • Bulion mięsno warzywny lub warzywny (około jeden litr).
  • Masło (dwie łyżki),
  • Oliwa (dwie łyżki),
  • Wytrawne białe wino (jedna szklanka),
  • Szczypta soli oraz pieprzu (do smaku).

Dodatkowe składniki:

  • Jedna bagietka,
  • Ser żółty (około 200 gram),
  • Świeże zioła,
  • Jeden ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Na początku należy obrać cebulę, a następnie przekroić ją wzdłuż i posiekać w plasterki (maksymalna grubość do 2 milimetry). W międzyczasie rozgrzej masło i oliwe w dużym garnku. Zmniejsz ogień na średni i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż ciągle mieszając. Cebula musi być skarmelizowana – zajmuje to około 30 minut.

Po tym czasie należy dodać białe wino. I całość dokładnie wymieszać. Gotuj przez około 2-3 minuty i dodaj litr bulionu. Zmniejsz ogień i pozostaw zupę pod przykryciem na 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy ogień i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kolejny krok to przygotowanie dodatków do zupy cebulowej. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie kroimy bagietkę na pół i opiekamy na rumiany kolor w piekarniku.

Gdy mamy gotowe grzanki pocieramy je przekrojonym ząbkiem czosnku. Na koniec do naczynia żaroodpornego wlewamy zupę i przykrywamy grzankami. Całość posyp startym serem oraz tymiankiem. Zapiekaj przez około 5 minut. W tym czasie powinien roztopić się ser. Smacznego!

Zobacz także:  Tom yam przygotujesz w domu. Poznaj przepis na pyszną tajską zupę z krewetkami!

Gotowanie to twoja pasja? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!